A titok kulcsa az extrákban rejlik

   

Nemcsak az a fontos, amit a csapattal csinálsz, hanem az is, hogy milyen pluszmunkát végzel el ? Glen Williamson U18-at értékelt.

Egy hosszabbításos győzelemmel (a lengyelek ellen) és két tisztes vereséggel (a fehéroroszokkal és a szlovákokkal szemben) zárta a múlt heti négy nemzet tornát a magyar ifiválogatott a Tüskecsarnokban. A második csapat eközben Zólyomban játszott két jó mérkőzést (9-2 a Zvolen U16, illetve 3-5 a Zvolen U18 ellen). Minőségi ellenfelekkel találkoztunk, fontos tapasztalatokkal gazdagodtunk. Ennyit nyilván magunk is megállapíthattunk volna, Glen Williamson szövetségi edző azonban részletesebben, szakszerűbben kifejtette, hogy ? a gólokon kívül ? mi mindent kaptunk ez alatt a hét alatt.

Melyek a torna legfontosabb tapasztalatai?

Nagy lehetőséget kaptak a srácok azzal, hogy erősebb ellenfelekkel szemben bizonyíthattak. Ha sikeresek akarunk lenni a nagyok ellen, el kell kezdenünk játszani velük. Remek felmérője volt ez a torna a képességeink szintjének, a korcsolyázótudásunknak, a karakterünknek. Látszott, hogy kiben mekkora a hit, a küzdeni tudás, hogyan bírnak játszani nyomás alatt. Nagyon sok játékost hívtunk be a táborba, belőlük gyúrtunk össze két csapatot. Láthattuk az ellenfeleken azt is, hogy milyen elszántak, mennyire tudják, mit szeretnének a jégkorongtól. A mi srácaink most tanulják, hogy milyen is A csoportos ellenfelekkel mérkőzni.

Melyek a legfőbb pozitívumok?

A fiatalok képesek a tanulásra. Változtatni szeretnének, sikeresek akarnak lenni. Felvették a kesztyűt, rájöttek, hogy az A csoportos jégkoronggal is fel lehet venni a versenyt. Ehhez javulnunk kell korcsolyázásban és minden cserében keményebben kell küzdeni. Ilyenkor nem a barátaiddal játszadozol a jégen. Ez biznisz. Szórakoztatóipari kategória. Olyan, mint a magyar futballválogatott. El voltak tűnve a nemzetközi porondról, de most kijutottak az Európa-bajnokságra, és keményen küzdöttek. Ez a lényeg. Mindent meg kell próbálni, nem lehetnek kifogások. A focisták csúsztak-másztak, ezért voltak sikeresek. Nagyon fontos a hit és az akarat.

Williamson U18 2016

Fotó: Mudra László

Vett észre hiányosságokat is?

A tanulási fázisban vagyunk. Látható a srácok karaktere, ezt nem lehet csak úgy elrejteni, rajtuk múlik, ki hogyan tud változtatni azon, amin kell. Ki az, aki valóban szeretne fejlődni, és ki az, aki csak üres szavakat mond. Büszke vagyok a srácokra, kemény hét áll mögöttük, miközben egyre jobbak lettek. Hatalmas a verseny a legtöbbet fejlődő játékos címéért. Ez nemcsak a hokiról szól, ez az élet. Ez az élet próbája.

A magyar korosztályos válogatottak mikor érhetnek el a szlovákok szintjére?

Ehhez a kluboknak is jobbnak kell lenniük, a edzőknek keményebben kell dolgozniuk, a fiatalabbakkal is, hogy megfelelően tudják fejleszteni a játékosok képességeit, a korcsolyázást, a technikákat. A srácoknak többet kell tanulniuk, egyedül is boldogulniuk kell. A lövéseket például lehet egyedül is gyakorolni. A kluboknak az oktatás minőségére kell fókuszálniuk a mennyiség helyett, hogy mindenki a megfelelő feladatot kapja. A srácoknak az NHL-ről, a svéd, a svájci, a német ligákról kell álmodniuk, az álmokért pedig rengeteget kell dolgozniuk. Ez a különbség. Az érettség. Nem vagyunk messze a szlovákoktól, utolérhetjük őket. A hazai edzői bázis sokat fejlődött, sok a fiatal tréner, akik az új és korszerű stílust, módszereket képviselik. Egyre több a játékos, fokozódik a verseny. Nézzük csak: Herner Olivér az NCAA-ban játszhat, Garát és Stipsicz 19 évesen kint voltak a felnőtt elit?vb-n, utána ők is kijutottak Amerikába. Svédországban és más külföldi juniorligákban is vannak jól teljesítő magyarok. Egyre több sikert érünk el. A titok kulcsa az extrákban rejlik. Nemcsak az a fontos, amit a csapattal csinálsz, hanem az is, hogy milyen pluszmunkát végzel el.

25

Fotó: Team HUN Photography

Ladányi Balázs is csatlakozott a válogatott edzői stábjához. Meg volt vele elégedve?

Kitűnő munkát végzett. Sok új edző van a nemzeti csapattal, exjátékosok, frissen végzettek. Nagyszerű trénereink vannak, akik az elmúlt 4-5 évben velünk dolgoztak. Nyitottak, keményen melóznak, törődnek a srácokkal. Ilyen okos és elhivatott emberekre van szükségünk.

Ha a tavalyi ? a divízió 1/A-ba bravúrosan feljutott ? csapathoz hasonlítjuk az ideit, hol tartunk?

Többen vagyunk, több a játékos. Nagy a versenyfutás, hogy ki tud többet fejlődni, ki lép előre játékosként, emberként. A stábbal áprilisban választjuk majd ki a legjobbakat.

Mik a célok a bledi világbajnokságon?

A lehető legjobbak szeretnénk lenni. Bizonyítani kell magunknak és az egész országnak. Majd meglátjuk, ez mire elég. Nem lehet jósolgatni, túl sok mindentől függ a siker.

Néhány ifijátékos az U20-sokkal járt Svédországban, egy szintén nagyon erős tornán, miközben Szlovákiában és idehaza párhuzamosan játszottak meccseket az U18-asok. Miért dolgozik ilyen bő kerettel?

Fejleszteni próbáljuk a srácokat. Még csak 16-17 évesek. Nagyon fiatalok. Valakik rengeteget mennek előre, valakik alig, mások a hokinál fontosabb dolgokat találnak az életben. Nagy a harc a csapatba kerülésért. Jelenleg csak külföldön 17 fiatal játszik. Mindenkinek esélyt szeretnénk adni a tapasztalatszerzésre, megnézzük, hogyan tudnak teljesíteni a topcsapatok ellen. Meg szeretnénk velük értetni, milyen ezen a magas szinten játszani. 8 hónapunk van felkészülni, hogy el tudják végezni a munkát, legyen kellő hitük. Az iskolát is mindenki esetében fontosnak tartjuk, mert okos játékosokra van szükségünk. Az iskola fejleszti az agyat. A játékosoknak sűrű a programjuk, de ha jégkorongozók akarnak lenni, mindkét fronton helyt kell állniuk.

Nem lenne egyszerűbb szűkebb kerettel már most a világbajnokságra készülni?

Ha ilyen kerettel dolgoznánk, és valaki már most biztos helyet szerezne a csapatban, elhinné magáról, hogy ő a szupersztár, akinek semmit sem kell ezután tennie. Én a szabad piac híve vagyok. Folyamatosan javulnia kell mindenkinek, különben a többiek elszáguldanak mellette. A verseny hozza meg a nagyságot. Versenyezni kell, a versenyhelyzetet kezelni, úgy lehet valaki sikeres. Ha elhiszi magáról, hogy ő a király, soha nem fog feljebb lépni. Ezért dolgozunk így. A versenynek a srácok életének fő motívumává kell válnia, ha jó hokisok szeretnének lenni.

Cimkék: , , , ,

Nem lehet hozzászólni.

   H I R D E T É S
Eseménynaptár
március 12., kedd
EL 17:30 SCCBJA 3-4 HVÉGE
EL 18:00 UTEGYE 0-4VÉGE
EL 18:30 DEBFTC 1-4VÉGE
EL 18:30 MISBRA 2-7VÉGE
március 13., szerda
EL 17:30 SCCBJA 4-3VÉGE
EL 17:30 UTEGYE 2-6VÉGE
    • M4 SPORT
EL 18:30 DEBFTC 3-2VÉGE
EL 18:30 MISBRA 1-4VÉGE
ICEHL 19:45 PUSAVS 4-2VÉGE
március 16., szombat
AL 15:15 ASPFTC 5-3VÉGE
EL 17:30 BRAMIS 5-4VÉGE
EL 17:30 FTCDEB 2-0VÉGE
ICEHL 17:30 AVSPUS 1-4VÉGE
EL 17:40 BJASCC 4-3 HVÉGE
AL 18:30 ETOWRM 9-2VÉGE
AL 19:00 SZGIKO 6-5VÉGE
AL 21:00 VASLHL 2-6VÉGE
március 18., hétfő
EL 17:30 MISBRA 1-2VÉGE
    • M4 SPORT
EL 17:30 SCCBJA 3-2 HVÉGE
március 20., szerda
AL 19:00 ASPFTC 
EL 19:00 BJASCC 
    • M4 SPORT
Partnerünk
Archívum