Oroszország–Németország 4-1

   

Sipacsov főszereplésével fordították meg az oroszok a Németország elleni negyeddöntőt, Ovecskin gólja csak hab volt a tortán.

Nem bíztak semmit a véletlenre a moszkvai szervezők, az amerikai–cseh elődöntőt követően az összes önkéntes és nélkülözhető szervező dobozokat ragadott és mintegy fél óra alatt piros, krasznaja masina feliratú pólókkal és egyik oldalán orosz címerrel, másik oldalán orosz zászlóval megnyomott papírlapokkal borította be a moszkvai jégpalota alsó 3 emeletén található több ezer széket. Néhány jutott ezekből az 5. emeleti kakasülőkre is. Papíron az oroszok jóval esélyesebben indultak a negyeddöntőnek a rengeteg sérültjét nélkülöző,ezért csak 3 hátvédsort és összesen 18 mezőnyjátékost nevező német válogatottnál, akik elsősorban abban reménykedhettek, hogy kemény munkával a papírforma időnként felborítható.

Meglepő módon – bár ez lehet, hogy az alapos ellenőrzésnek köszönhető a beléptetéskor – nem várta telt ház a csapatokat, és az orosz válogatott jégre lépését is csak mérsékelt üdvrivalgás fogadta. A vörös gépezet azonnal beköltözött a németek harmadába, a fehér mezesek jobbára a korong kijuttatására tudtak csak törekedni. Az első nagy helyzet a 3. percben alakult ki, 5 az 5 ellen felálltak az oroszok, a kapu elé betett korongot a Greiss orra előtt ólálkodó Ovecskin alig vétette el. Aztán az 5. percben érkezett a hideg zuhany. A németek egy megszerzett koronggal meglódultak. Goc középre adását az üresen érkező Hager még Bobrovszkijba lőtte, de a kapu nem szabadult fel, a sarokban a fehér mezesek gyűjtötték be a korongot. Az újabb középre adást Reimer egy csel után Bobrovszkij alatt lőtte a kapuba. Az oroszok ocsúdását Ovecskin óriási bodicsekje jelezte a sarokban. Közben a lelátók is megteltek, 12199-en ültek a lelátókon a hivatalos adat szerint. A reklámszünet után Holzer esett be kis híján a saját kispadjára egy elmért ütközést követően. Marco Sturm nagyon megtervezte csapata játékát, abszolút a biztonságra törekedtek játékosai, csak olyan megoldásokba mentek bele, amiből nem lehetett megkontrázni őket, és az orosz lövőhelyzetek számát is igyekeztek a minimumra szorítani. Rengeteget dolgoztak, így nem nagyon voltak könnyen megjátszható orosz játékosok a jégen. A 12. percben csúszott egy kis hiba a feszes védekezésbe, Dacjuk a kapu előtt egy piruettel teremtett magának tiszta lövőhelyzetet, de fonák emelését Greiss védte. Ismét erősödött az orosz nyomás, a németek percekig nem igazán tudtak kijönni a védőharmadukból. Greissnek egyre több védeni valója akadt, de a közönség csak nem tudta bekiabálni a korongot a kapuba. Ráadásul a fehér mezesek rendkívül fegyelmezettek is voltak, a sebességkülönbség ellenére sem gyűjtöttek be kiállításokat, egészen a 17. percig, ekkor Seidenberg a támadóharmadban passzírozta a palánkba ellenfelét, akadályozásért küldték ki. Az előnyben beszorultak a németek, nehezítésként még Noebels ütője is eltört, de csak nem akart bemenni a korong a kapuba, ahogy Kuznyecov kapu előtti betörésénél sem. Túlélték a hátrányt Holzerék, de látszott, az orosz emberelőnyök nem jelentenek életbiztosítást az ellenfélnek. Az utolsó pillanatokra a németeknek sikerült beszorítaniuk az oroszokat, Boyle lőtte térden Draisatlt, akiről majdnem a kapuba pattant a korong, sok orosz szív könnyebbült meg a helyzetet követően. Nagyon megdolgozott az első harmadban a német csapat a vezetésért.

Nagyon komoly feladatra kellett rákészülniük a szünetben Ehrhofféknak, hiszen a második 20 percben a kapuval ellentétes oldalon vannak a cserepadok, az a csapat, amelyik sokszor beszorul a saját kapuja elé, alig tud cserélni. Az alaphangot a 20. másodpercben egy orosz bomba adta meg, Greiss nagyot védett, ahogy pár másodperccel később Panarin próbálkozásánál is. Azonban túlságosan kicsúszott a kapujából, Panarin begyűjtötte a korongot és hátrapasszolta Sipacsovnak, akinek csak az üres kapuba kellett lőnie. Felrobbant a csarnok, egyenlített Oroszország a 40. másodpercben. Lendületben maradtak a vörös mezesek, futószalagon jöttek a helyzetek, Greiss nagyon komoly munkát végzett a kapuban. először 2 perc 54 másodperc elteltével tudtak kijönni a védekező zónájukból a németek, egy szándékos les miatti bedobás révén, de gyakorlatilag azonnal vissza is vitték korongot az oroszok. Kicsit később aztán sikerült önerőből is kivinni a pakkot a veszélyes övezetből, de ez a próbálkozás is kérészéletűnek bizonyult. Egy rossz ütemben, csere alatt elvesztett német korongból 3 az 1 ellen mehettek el az oroszok, Greiss háromszor is nagyot védett. A beszorított német csapat fáradt, a könnyű passzok is kezdtek nem sikerülni, egyszerű korongokat vesztettek, jókor jött az első reklámszünet, amely alatt a helyi műsorközlő buzdította a már amúgy is izgalmi állapotba került szurkolókat a hazaiak még hangosabb támogatására. A másfél perces pihenő után sikerült először benntartaniuk a korongot rövidebb ideig a németeknek az orosz harmadban, de az ellentámadásból megszületett a második gól is. A németek korongot vesztettek, az oroszok meglódultak, a sarokból Dadonov szedte össze a korongot, Sipacsovnak passzolt, aki visszaadta azt a közben a kapu elé érő társának, aki Reult megelőzve passzolt a hálóba. És nem volt vége, beomlott a német védőfal, egyre másra jutottak az oroszok a kapu közvetlen közelében gólhelyzethez. A 10. percben jött az első német ellentámadás, Holzer lőtt tisztán Bobrovszkijba, aki a buli után Ehrhoff életerős lövését védte látványosan.

Reult küldték ki gáncsolásért, az előnyben Greiss elképesztő védésekkel tartotta a csapatát meccsben. Aztán a 15. percben már nem volt kegyelem, Tyelegin és Sipacsov játszott ki sakk-mattra egy támadást, a 87-esnek az eleső Ehrhoff mellett csak az üres kapuba kellett lőnie. Ez volt a második gólja a gólpassza mellett. A 17. percben érkezett el az első német emberelőny. Ehrhoff nagy lövését védte Bobrovszkij, majd Hager került helyére a ketrec előtt, de gólt nem sikerült szerezniük a vendégeknek. Az utolsó percben még Ehrhoff ajándékozott egy szólót Ovecskinnek, de a Washington sztárja elrontotta azt, így maradt a kétgólos orosz előny a második szünetre is.

A harmadik harmad is orosz rohamokkal kezdődött, Ki más veszélyeztethette volna Greiss kapuját az első cserében, mint Sipacsov, ezúttal azonban nem talált be a remek csatár. A 3. percben aztán ismét felrobbant a csarnok. Kuznyecov hagyta hátra a korongot Ovecskinnek, a legnagyobb orosz sztár pedig a bedobópont közeléből villámgyors lövéssel vette be a német kaput. Kicsit kiszabadultak kapujuk elől a németek, Bobrovszkijnak kellett kétszer is tisztáznia, a közönség pedig hullámozni kezdett. A vagy két percig tartó hullámzásnak egy Ovecskin-helyzet vetett véget, de ezúttal nem talált a kapuba az orosz zseni. A 8. percben ismét Holzer maradt egyedül Bobrovszkijjal szemben a ketrec előtt, de emelése nem jutott a kapuba. Érezhetően visszavettek az oroszok, a németek ismét el tudtak jutni a támadóharmadba, de ott azért kevés levegőt hagytak nekik a piros mezesek. Majd azzal kedveskedtek a nézőknek Sipacsovék, hogy vagy két percre eldugták a korongot a német védőharmadban, gyönyörű kombinatív hokit láttunk tőlük, anélkül, hogy különösebben erőltették volna a góllövést. Az utolsó percek örömhokit hoztak, mindenki érezte, ez a meccs eldőlt, a közönség 3 perccel a vége előtt el is kezdte ünnepelni az övéit. Nem lehet tudni, mi lett volna a vége, ha a házigazdák az utolsó 10 percben is gólt akarnak lőni, de sokkal nagyobb különbség az első 50 perc alapján aligha lett volna. Az oroszok türelmes, céltudatos játékkal érvényesítették a papírformát, de a németek is büszkék lehetnek, hogy az első harmadot megnyerték toronymagas esélyes ellenfelükkel szemben.

VB, 2016. máj. 19., csütörtök.
Bobrovszkij: 95,0% (Szorokin)
K
Greiss: 89,2% (Pielmeier)
Vojnov, Jemelin, Kuznyecov, Ovecskin, Sirokov
1
Holzer, Ehrhoff, Kink, Seidenberg, Goc
Orlov, Mozjakin, Burmisztrov, Dacjuk, Szannyikov
2
Reul, Müller, Reimer, Hager, Gogulla
Csugyinov, Belov, Panarin, Dadonov, Sipacsov
3
Boyle, Akdag, Macek, Draisaitl, Noebels
Zajcev, Marcsenko, Tyelegin, Ljubimov, Kalinyin
4
Braun, Flaake, Kahun
Gólok Idő Csapat Típus Gól Passz Passz
0-1 04:45 GER Reimer
1-1 20:40 RUS Sipacsov Dadonov Belov
2-1 27:17 RUS Dadonov Sipacsov
3-1 34:14 RUS Sipacsov Tyelegin
4-1 42:45 RUS Ovecskin Kuznyecov Ljubimov
37 Kapura lövések száma 20
2 Kiállításpercek 4
Cimkék: , ,

Nem lehet hozzászólni.

   H I R D E T É S
Eseménynaptár
április 28., vasárnap
VB 12:30 KORSLO 4-2VÉGE
VB 16:00 HUNJPN 3-1VÉGE
    • SPORT 2
VB 19:30 ROMITA 1-6VÉGE
április 30., kedd
VB 12:30 SLOROM 6-1VÉGE
VB 16:00 HUNKOR 6-2VÉGE
    • SPORT 1
VB 19:30 ITAJPN 4-3 HVÉGE
    • SPORT 1
május 1., szerda
VB 12:30 HUNROM 1-2VÉGE
    • SPORT 1
VB 16:00 JPNKOR 4-3VÉGE
    • SPORT 2
VB 19:30 SLOITA 2-0VÉGE
    • SPORT 2
május 3., péntek
VB 12:30 KORROM 2-3VÉGE
    • SPORT 1
VB 16:00 SLOJPN 3-1VÉGE
    • SPORT 1
VB 19:30 HUNITA 3-2 HVÉGE
    • SPORT 1
május 4., szombat
VB 12:30 ROMJPN 4-2VÉGE
VB 16:00 ITAKOR 8-1VÉGE
VB 19:30 HUNSLO 2-1VÉGE
    • SPORT 2
május 7., kedd
VÁL 19:00 HUNCAN 0-4VÉGE
    • Duna World/M4 Sport+
Partnerünk
Archívum