Az egyenes kieséses szakasz következik

   

Hajrájához érkezett a világbajnokság, csütörtökön a negyeddöntőket rendezik. Az egyenes kiesés szakaszban már minden hibának kiemelt jelentősége van. Röviden áttekintjük, hogy milyen meccsek várnak ránk, illetve melyik csapattól mire számíthatunk. Fontos tudnivaló, hogy a Sport Tv mind a négy mérkőzést élőben közvetíti, az első kettőt a Sport1, a második kettőt a Sport2 adja.

Oroszország–USA, 12:00
A nap első mérkőzésén Oroszország játszik az USA-val. Az amerikaiak jóval fiatalabb kerettel érkeztek, hiányoznak az igazán nagy nevek, míg az oroszok szinte mindenkit bevetnek, akit csak lehet. Joe Sacco vezetőedző és Paul Stastny csapatkapitány vezetésével azonban nagyon egységes csapat képét mutatják. Az egyik legkevesebbet kapura lövő csapat a vb-n, azonban nagyon jó hatékonysággal kivitelezik ezeket, ebben másodikok a világbajnokság mezőnyében. Szintén nagyon jók az emberelőnyök kihasználásában, Svájc mögött a második helyen végeztek a csoportkör után. Legveszélyesebb játékosuk a csapatkapitány Paul Stastny és Craig Smith, aki ötödik, illetve nyolcadik a kanadai táblázaton. A kapuban nem a szlovákok ellen betliző Bishop, hanem a mindössze 19 éves Gibson kezd, aki az amerikai jégkorong fejlesztési program egyik legújabb „terméke”. Idén debütált kezdő kapusként felnőtt világbajnokságon, kulcsszerepe volt a finnek 4-1-es és a németek 3-0-s legyőzésében. E két mérkőzésen 62 lövést kapott, melyekből 61-et védett, ami 98,4%-os védési hatékonyság.

Az oroszok kerete egyénileg sokkal jobb játékosokból áll, a nagy kérdés az, hogy mennyire fognak jól dolgozni csapatként, mennyire fog működni közöttük a kémia. Kovalcsuk vezeti a kanadai táblázatot, sortársa, Radulov, a negyedik. Botlásaik ellenére az eddigi hét mérkőzésen a svájciakkal együtt ők szerezték a legtöbb gólt, szám szerint 29-et. Címvédőként nagy rajtuk a nyomás, egyelőre messze vannak attól a játéktól, amit tavaly mutattak, de az igazán fontos része még csak most jön a tornának. Ehhez adhat további lökést, hogy szerdán csatlakozott a kerethez egyik legjobb csatáruk, az NHL rájátszásától frissen búcsúzó Alekszandr Ovecskin. A csoportmeccsek során 5-3-ra győztek az amerikaiak ellen, akik azonban végig pariban voltak velük. Nagy kérdés, hogy sikerül-e megismételni tavalyi teljesítményüket, vagy az utolsó világbajnoki címüket 80 évvel ezelőtt, az utolsó vb-érmüket 2004-ben szerző, fiatal játékosokra épülő amerikai válogatott megállítja őket.

Svájc–Csehország, 14:45
Az utóbbi évek egyik legnagyobb meglepetését kétségkívül Svájc szállította, amely hét meccséből hetet megnyert, 21 pontból mindössze egyet veszített. A svájciak teljesítményét már méltattuk, a további ismétléstől itt eltekintünk. Velük ellentétben a csehek játéka az egyik legnagyobb csalódást jelenti ezen a vb-n. csak az utolsó napon sikerült kvalifikálniuk magukat a legjobb nyolc közé, igaz, Norvégia 7-0-s legyőzése lehet, hogy valami egészen újnak a kezdete. Az azt megelőző hat mérkőzésen ugyanis mindössze 12 gólt szereztek, ami kétgólos meccsenkénti átlagot jelent. Pozitívum ugyanakkor, hogy ennél többet nem is kaptak, tehát alapvetően nem a védelemmel volt baj. A norvégok ellen tartott erődemonstráció következtében ugyan egy meccs alatt 50%-kal növelték lőtt góljaik számát, de ez még mindig tíz góllal kevesebb, mint Svájcé.

A helvétekre jellemző, hogy szinte a csapatstatisztika szinte összes mutatójában az első három hely valamelyikén végeztek, a kanadai táblázaton mégis csak a hetedik helyen találjuk a legeredményesebb svájci játékost, Denis Hollensteint. Talán ez mutatja leginkább a svájci válogatott erejét, akiknek, bármilyen meggyőzőek is voltak a csoportmeccsek alkalmával, újra bizonyítaniuk kell a kétkedőknek, hogy nem érdemtelenül szerezték meg az első helyet a csoportban. Az biztos, hogy a csoportkör során elért 5-2-es siker önmagában egészen biztosan nem jelent semmit, teljesen más cseh csapatra lehet számítani, kérdés, a svájciakat mennyire fogja nyomni a tét.

Finnország–Szlovákia, 17:30
A házigazdák felemás teljesítményt nyújtottak eddig, hiszen simán kikaptak az USA-tól, de megverték az oroszokat. 7-2-re lelépték az osztrákokat, de csak hosszabbításban tudták legyűrni a németeket és a letteket. Egyik vezéregyéniségük egyértelműen a 24 éves, eddig csak a finn SM-liigában védő Antti Raanta, aki eddig négy meccsen védett, 116 lövésből 7 gólt kapott, ami 94%-os teljesítmény. A másik meghatározó játékos Petri Kontiola. A Traktor Cseljabinszk csatára Kovalcsuk mögött egy ponttal lemaradva második a vb kanadai táblázatán.

Ha a csoportgyőztes finnek teljesítményét felemásnak értékeltük, akkor nehezen lehet megfelelő szavakat találni a szlovák válogatott szereplésére. A tavalyi ezüstérmes a nyitónapon ugyan 6-2-re megverték a franciákat és később 3-2-re a németeket, de kikaptak a finnektől, az oroszoktól, a lettektől, de még az osztrákoktól is. Ha a csoportkör utolsó napjának mérkőzésén az amerikai kapuban Bishop nem hibázik két hatalmasat rögtön az első három percben, akkor lehet, hogy már a kiesés okait elemeznénk. Ez azonban már a múlt, itt a lehetőség, hogy bizonyítsák, nem érdemtelenül szerepelnek a legjobb nyolc között.

Kanada–Svédország, 20:15
Ha egyetlen mérkőzést kellene kiemelni a csütörtöki négy negyeddöntő közül, akkor az talán a nap utolsó meccse, a Kanada–Svédország találkozó lenne. Kanada, Svájc mellett a másik csapat, amelyik nem kapott ki a rendes játékidőben a hét csoportmeccs alkalmával. Kétszer kényszerültek túlórára, ebből Svájc ellen kikaptak, a szlovénokat megverték. Az amerikaiakhoz hasonlóan fiatal, ám nagyon kompakt csapattal érkeztek a vb-re, szemre is tetszetősen játszanak. Emellett a védekezésük is rendben van, Svájchoz hasonlóan csak tíz gólt kaptak. Ebben kiemelt szerepe van az emberhátrányos védekezésüknek és kiemelkedő kapusteljesítményüknek. Az eddigi hét meccs során 35 percnél is többet voltak hátrányban és mindössze egyetlen gólt kaptak, az első mérkőzésük 5. percében, ami a legjobb az egész mezőnyben. A kapus statisztikát szintén kanadai, Mike Smith vezeti, aki három mérkőzésén 95,7%-os hatékonysággal védett, meccsenkénti kapott gólátlaga 1,3. Legjobb mezőnyjátékosuk Steven Stamkos, aki harmadik a kanadai táblázaton.

Svédország rögtön a nyitónapon kikapott Svájctól, ami úgy tűnik, meghatározta egész eddigi vb-szereplésüket. A kötelező győzelmeket ugyan hozták Dánia, Norvégia, Fehéroroszország és Szlovénia ellen, és nagy nehezen a cseheken is átverekedték magukat, ám Kanada és a már említett Svájc megoldhatatlan feladatnak bizonyult. Ahogy az oroszoknak Ovecskin, úgy a házigazdáknak a Sedin ikrek érkezése adhat hatalmas löketet, különösen ami a botrányos emberelőny-kihasználást illeti. A svédek 2006-ban nyertek világbajnokságot utoljára, kérdés, hogy hazai pályán sikerülhet-e nekik, különös tekintettel arra, hogy utoljára még a Szovjetunió tudott hazai pályán a csúcsra jutni, 1986-ban.

Cimkék: ,

Nem lehet hozzászólni.

   H I R D E T É S
Eseménynaptár
szeptember 19., szerda
U20 15:50 PEFMIS 2-3VÉGE
U18 18:00 ZEGSCC 1-5VÉGE
U20 18:00 ETOSAP 2-3VÉGE
EXL 18:30 MISO20 8-4VÉGE
    • DIGI SPORT 2
U20 18:30 VASKMH 0-1VÉGE
szeptember 20., csütörtök
U20 14:30 AVSSAP 12-1VÉGE
U18 15:50 PEFAVS 2-3VÉGE
U18 18:00 ETOSCC 3-2VÉGE
U20 18:20 DHKUTE 3-4VÉGE
EL 18:30 TITUTE 3-2 HVÉGE
U18 19:00 DABUTE 3-8VÉGE
szeptember 21., péntek
EL 17:30 BRADEB INFO
EL 17:30 SCCVAS INFO
EL 17:50 VC2GYE INFO
EL 18:00 FTCDAB INFO
EXL 18:00 DTEMAC INFO
EXL 18:30 MISZVO INFO
EBEL 18:45 AVSKAC INFO
szeptember 22., szombat
U18 12:00 ETOTIT 
U18 12:00 OHAFTC 
U18 13:30 AVSVIC 
U20 16:20 PEFKMH 
U20 17:00 DABSAP 
EBEL 17:30 AVSHCI 
    • DIGI SPORT 1
U18 18:00 UTESCC 
U20 19:00 MISDHK 
szeptember 23., vasárnap
U20 12:20 KMMMAC 
U20 12:20 PEFSAP 
U20 14:00 AVSZNO 
U20 14:45 UTEETO 
U18 15:30 KMHSCC 
EL 16:00 BRAVAS 
EL 17:00 DABGYE 
EL 17:30 SCCDEB 
EXL 17:30 DTVMIS 
EL 17:50 VC2HKB 
EXL 18:00 MACLMI 
    • DIGI SPORT 2
EL 18:30 UTEFTC 
Partnerünk