Erős olaszokkal csap össze “U25-ös” válogatottunk

 

Az A csoportoban ismét megkapaszkodni próbáló ellenfelünknek a gdanski az egyetlen nemzetközi tornája a szezonban.

“Hivatalosan nincs U25-ös programunk, de nyáron úgy döntöttünk, amikor az ez évi terveket megbeszéltük, hogy az első két tornán annyi fiatal játékost nézünk meg, amennyit csak lehetséges. Teljesebb képet akarunk kapni arról, hogy kik azok, akikkel érdemes együtt dolgozni a válogatottban a jövőben” – mindezeket Jarmo Tolvanen szövetségi kapitány mondta a jégkorongszövetség honlapjának meccselőzetesében, egybehangzóan mindazzal, amit Majoross Gergely másodedző előzőleg blogunknak is kifejtett. Nem volt eltérés a gdanski mérkőzéseken elérendő célok tekintetében sem: ”Mint mindig, most is azt várom el, hogy a tudásuk szerint a legtöbbet hozzák ki magukból. Nem lehetnek nagyon magas elvárásaink, másrészt olyan hokit akarunk játszani, amivel azonban esélyünk van győzni. Ha nem ezt tesszük, nem is kapunk válaszokat. Márpedig válaszokat akarunk kapni arra, hol tartanak és hogyan reagálnak az eltérő szituációkra. Természetesen a győzelem sem mellékes, mindig úgy megyünk fel a jégre, hogy győzni akarunk. De most a teljesítményük fontosabb.”

A szezon első EIHC-tornáján közel azonos játékerejű válogatottak vesznek részt, ami akkor is igaz, ha egyikük sem szerepel ebben a szezonban velünk azonos divízióban: az olaszok A csoportosak, a lengyelek és a japánok divízió 1/B-sek. Ám a mezőny a nemzetközi jégkorong e régiójában annyira sűrűvé vált, hogy tényleg bárki elkaphat bárkit. Ilyenformán annak, hogy a papíron legerősebb riválissal kezdünk péntek délután, nincs sok jelentősége.

Azért sem, mert az olaszok szinte a “legverhetőbb” ellenfeleinkké váltak az utóbbi években. A 2015-ös krakkói világbajnokságon aratott 4-1-es sikerünk óta mindössze egyszer, a 2019. februári bledi tornán szenvedett vereséget az olasz válogatottól a magyar, és akkor is csak hosszabbításban. A 0-1-es eredményt ráadásul kísérleti magyar csapat érte el, tele rengeteg fiatal játékossal. Ötös győzelmi sorozatunk zárult le akkor, ilyen hosszú széria a magyar–olasz párharcokban még soha nem fordult elő. Áprilisban Coventryben alaposan vissza is vágtunk – 6-1 lett a vége, és az már a harmadik magyar–olasz volt abban az idényben, novemberben 7-1-re győztünk a Tüskecsarnokban –, így itt a lehetőség arra, hogy újabb jó sorozat kezdjen épülni.

Csütörtök délelőtt érkezett meg Gdanskba a magyar válogatott első hétvégi ellenfele, és délután már edzést is tartottak a tornának helyet adó Oliva csarnokban. Az olasz csapat bravúrosan maradt bent az A csoportban az osztrákok legyőzésével tavasszal – a sikert megelőző pozsonyi eredményeiket és mutatott játékuk karaktetét tekintve nem kis meglepetésre –, és aligha lehet más céljuk 2020-ban Svájcban, mint hogy megpróbáljanak ismételni. Nem lesz könnyű dolguk, ezúttal a mindannyiunk által jól ismert kazahok lesznek a legnagyobb riválisaik, embert próbálónak tűnik a feladat.

A felkészülést mindenesetre ennek a célnak rendelik alá, és bár messze nem minden légiósukat hívták be a csapatba, azért erős összeállításban lépnek jégre a lengyel kikötővárosban. Így kell tenniük, mivel decemberben nem vesznek részt egyetlen tornán sem, februárban pedig még nem érintettek az olimpiai selejtezőkben, így a gdanski EIHC-rendezvény az egyedüli, amelyen a közvetlen felkészülés megkezdése előtt érdemben tesztelhetik a játékosokat.

Már az edzőtábor kezdetén történt egy változás az általunk korábban publikált olasz keretben, az asiagói kapus, Gianluca Vallini helyett a Val Pusteria 20 éves hálóőre, Hannes Stoll vonult be hétfőn, őt előzetesen még tartalékként sem vettek számba. Az utolsó hazai edzésen aztán Michele Marchetti szenvedett izomsérülést, így ő el sem utazott Lengyelországba.

Noha sok világbajnoki résztvevő Gdanskban van májusból, akadnak hiányzók is szép számmal.  Giovanni Morini, Joachim Ramoser, Thomas Larkin, Diego Kostner és Alex Frei a legnevesebbek közülük. Ők többnyire személyes okokból vagy sérülés miatt nem utaztak. “Marchetti kiesése kicsit összekuszálja a terveinket – idézi Clayton Beddoes szövetségi kapitányt a Hockeytime portál. – Így csak a meccs előtt döntjük el, hogy ki marad ki és ki fog játszani a magyarok ellen.”

“Jó edzéseink voltak – értékelte a csapatkapitány Alex Trivellato a rövid edzőtábort. – Készen állunk a tornára, amely az egyetlen ilyen lehetőségünk lesz a világbajnokság előtt. Az a célunk, hogy nyerjünk, akkor is, ha tartalékosak vagyunk, ahogy az az évnek ebben a szakaszában gyakorta megesik. Biztos vagyok benne, hogy az új srácok élni fognak a lehetőséggel, és mindent megtesznek, hogy jó élményeket szerezzenek a nemzeti csapatban, és minél jobb benyomásokat tegyenek ránk.”

A mérkőzés 15 órakor kezdődik Gdanskban, és egyelőre nincs arról tudomásunk,  hogy streamen esetleg követhető lenne.

hunitahete

A torna menetrendje:

november 8., péntek:
15:00 Magyarország–Olaszország
18:00 Lengyelország–Japán

november 9., szombat:
15:00 Lengyelország–Olaszország
18:00 Magyarország–Japán

november 10., vasárnap:
15:00 Lengyelország–Magyarország
18:00 Olaszország–Japán

A magyar válogatott kerete:

Név Szül. év Klub
Kapusok
Adorján Attila 1996 DVTK Jegesmedvék
Arany Gergely 1996 FTC-Telekom
Hátvédek
Fejes Nándor 1999 MAC Újbuda
Garát Zsombor 1997 MAC Újbuda
Kiss Roland 1999 Fehérvári Titánok
Stipsicz Bence 1997 Hydro Fehérvár AV19
Szabó Dániel 1995 Hydro Fehérvár AV19
Szabó Bence 1998 Hydro Fehérvár AV19
Tóth Gergely 1998 FTC-Telekom
Vojtkó Mátyás 1993 DVTK Jegesmedvék
Vokla Roland 1996 DEAC
Csatárok
Erdély Csanád 1996 Hydro Fehérvár AV19
Galló Vilmos 1996 KooKoo (FIN)
Horváth Bálint 1999 Tyringe SoSS (SWE-3.)
Majoross Barnabás 1998 MAC Újbuda
Mihály Ákos 1999 Hydro Fehérvár AV19
Miskolczi Márk 1993 DVTK Jegesmedvék
Nagy Krisztián 1994 MAC Újbuda
Reisz Áron 1995 Hydro Fehérvár AV19
Sági Martin 1997 DEAC
Sárpátki Tamás 1994 Hydro Fehérvár AV19
Sebők Balázs 1994 KalPa (FIN)
Szigeti Ákos 1999 MAC Újbuda
Szita Donát 1998 Hydro Fehérvár AV19
Terbócs István 1996 MAC Újbuda
Tóth Richárd 1995 FTC-Telekom

A stáb:

Jarmo Tolvanen szövetségi kapitány
Majoross Gergely másodedző
Fodor Szabolcs másodedző
Farkas Tamás kapusedző
Szilassy Zoltán videóedző
Király András csapatorvos
Sashalmi Tamás fizioterapeuta
Nagy József felszerelésmenedzser
Imre Lajos csapatvezető
Szilágyi Levente csapatvezető
Pusztai Viola médiamenedzser

Cimkék: , , , , ,

Nem lehet hozzászólni.

   H I R D E T É S
Partnerünk