Az NHL-esek nem akarják rontani egymás pozícióit

 

Lehet, hogy szeptemberig nem lesz sok hír az RFA-król. Ha vannak is szóbeli megállapodások, nem sietnek nyilvánosságra hozni azokat.

Mint ismeretes, kivételes képességű játékosok egész sorának járt le idén az újoncszerződése. Olyan meghatározó hokisokról van szó, mint Brayden Point, Patrik Laine, Mitch Marner, Kyle Connor, Mikko Rantanen, Brock Boeser, Charlie MacAvoy, Zach Werenski vagy Matthew Tkachuk. Eddig mindössze ketten egyeztek meg a klubjukkal: Timo Meier hatmilliós szerződést kötött a San José Sharksszal, ám a megállapodás meglehetősen trükkös, mivel a ténylegesen kifizetendő összeg folyamatosan emelkedik, és a négyéves kontraktus végére eléri a 10 millió dollárt. Ekkor még nem válik szabadon igazolható (UFA) játékossá a csatár, viszont fordulhat döntőbírósághoz, amelynek során a kiindulópontot az utolsó éves keresete képezi. Vagyis inkább beszélhetünk egy ötéves, összesen 34 milliós szerződésről, aminek az éves átlaga közel 1 millióval magasabb, mint amiről ténylegesen megegyeztek.

A másik RFA játékos ügye jóval ismertebb: Sebastian Aho aláírta a Montreal Canadiens ajánlatát, amely 5 szezonon keresztül fizetett volna neki évi 8,5 milliót, ám ezt tartotta a Carolina Hurricanes is, így a csatár végül nem megy sehova. A játékos az esetet követően rövid közleményben magyarázta el a szurkolóknak, hogy nehéz helyzetben volt, mindenképpen szeretett volna mielőbb megállapodni a klubjával, de esze ágában nem volt elmenni, csak ez tűnt a legegyszerűbb megoldásnak. Azt persze nem tudhatjuk, a szurkolók mennyire bocsátják meg neki, hogy más klubbal kokettált, de mellette szól, hogy az ajánlat, amit aláírt, tényleg nem jelentett különösebb kihívást klubja számára. Nem hiába nyilatkozta Don Waddell általános igazgató is azt, hogy örül, hiszen így nem megy el az egész nyara arra, hogy szerződést kössön legjobbjával.

E két szerződésen túl azonban néma csend honol a piac e speciális szegmensében, egyedül Mitch Marner helyzete lett némileg tisztább, bár jellemző módon az ő esetében is csak találgathatunk. A híréhség persze életben tartja a tartalomipart, minden héten jelennek meg elemzések arról, hogy mi várható, ezeket rendszeresen mi is összefoglaljuk. Legutóbb például Dennis Beyak vizsgálta meg a Winnipeg Jets és két kulcsjátékosa, Patrik Laine és Kyle Connor helyzetét. Sok konkrétumot ő sem tudott mondani, ám arra vonatkozóan nagyon is érdekes megjegyzéseket tett, hogy miért nincsenek még hírek ezen a fronton.

Beyak szerint nem várható, hogy a következő napokban vagy hetekben bármi érdemleges is napvilágra kerüljön, több okból sem. Az egyik, hogy a jelenleg is érvényben lévő kollektív szerződés ugyan 2022-ig szól, de a felek már 2020-ban felmondhatják azt. Arról, hogy élni kívánnak-e az opcióval, a ligának 2019. szeptember 1-jéig kell nyilatkoznia, a szakszervezetnek pedig ugyanezen hónap 15. napjáig. A várakozások szerint a tulajdonosok elégedettek a mostani rendszerrel, ők várhatóan nem fognak élni a lehetőséggel. A játékosokról ugyanez nem mondható el, esetükben valószínűbb, hogy kezdeményezik a feltételek újratárgyalását. A hosszabbítás előtt állóknak pedig érthetően nem áll érdekükben azelőtt szerződést kötni, hogy legalább a szándékok felől biztosat tudjanak. Másfelől azért sem várható, hogy az edzőtáborok szeptemberi kezdetéig újabb információk lássanak napvilágot, mert a hokisok nem akarják rontani társaik tárgyalási pozícióját. Vegyük például Mitch Marner esetét: számára jelenleg valahol Aho 8,5 milliója és Auston Matthews 11,6 milliója között van a léc, de hogy ezen belül pontosan hol, az a két fél tárgyalóképességén és ügyességén múlik. Ha időközben sorra kijönnének a hírek, hogy Rantanen vagy Point mennyi időre és mekkora összegért hosszabbított, az olyan piaci információ lenne, amit a menedzsment fel tudna használni Marnerrel szemben. Ahogy Beyak fogalmazott: ?A játékosok már csak azért sem fognak aláírni az edzőtábor kezdetéig, hogy ezzel ne csökkentsék a társaik által elérhető jövedelmet. Erre a szakszervezet is gondosan ügyel majd.?

Biztosat persze nem lehet tudni, de logikusan hangzik mindez. Nem lehetett véletlen az sem, hogy a leginkább jólértesült Bob McKenzie szabadságát megszakítva a következőket írta twitterére július közepén: ?Az emberek éhesek a hírekre. Én is éhes vagyok rájuk, még a vakáció alatt is. Lehet, hogy tévedek, de fogadni mernék rá, hogy a jelenleg függőben lévő RFA-k túlnyomó többsége még akkor is szerződés nélkül áll majd, amikor én a munka ünnepe után újra dolgozni kezdek.?

Ha valamit megtanulhattunk az NHL-es hírek fogyasztásáról, akkor az az, hogy ne fogadjunk Bob McKenzie ?megérzései? ellen. Az USA-ban a munka ünnepét szeptember első hétfőjén tartják, ami idén szeptember 2-ára esik.

Cimkék: ,

Nem lehet hozzászólni.

   H I R D E T É S
Eseménynaptár
április 21., vasárnap
NVB 15:00 HUNKOR 2-0VÉGE
április 22., hétfő
NVB 12:30 HUNNED 2-0VÉGE
    • SPORT 1
április 23., kedd
VÁL 19:30 ITAHUN 5-6VÉGE
április 24., szerda
NVB 12:30 HUNNOR 1-2 BVÉGE
    • SPORT 2
április 26., péntek
NVB 20:25 HUNAUT 2-3 BVÉGE
április 27., szombat
NVB 16:00 HUNFRA 2-1VÉGE
április 28., vasárnap
VB 12:30 KORSLO 4-2VÉGE
VB 16:00 HUNJPN 3-1VÉGE
    • SPORT 2
VB 19:30 ROMITA 1-6VÉGE
április 30., kedd
VB 12:30 SLOROM 6-1VÉGE
VB 16:00 HUNKOR 6-2VÉGE
    • SPORT 1
VB 19:30 ITAJPN 4-3 HVÉGE
    • SPORT 1
május 1., szerda
VB 12:30 HUNROM VÉGE
    • SPORT 1
VB 16:00 JPNKOR INFO
    • SPORT 2
VB 19:30 SLOITA INFO
    • SPORT 2
május 3., péntek
VB 12:30 KORROM 
    • SPORT 1
VB 16:00 SLOJPN 
    • SPORT 1
VB 19:30 HUNITA 
    • SPORT 1
május 4., szombat
VB 12:30 ROMJPN 
VB 16:00 HUNSLO 
VB 19:30 HUNSLO 
    • SPORT 2
Partnerünk
Archívum