Magyarként ki kellett tűnnöm a tömegből

   

A svéd topligába visszatérő Galló Vilmos egyre-másra lövi a gólokat az előszezonban. Az idén kiemelt szerephez juthat csapatában.

Kitűnő teljesítményt nyújtott Galló Vilmos, az SHL-újonc Timra támadója a hétvégi SCA Kupán, hiszen három meccsen 4 gólt lőtt, amelyek közül az utolsó ráadásul mérkőzést eldöntő találat volt. Minek volt köszönhető ez a remek forma? A jó felkészülésnek, a megfelelő sortársaknak, vagy valami másnak? ?A felkészülés mindenféleképpen közrejátszik ? kezdte blogunknak nyilatkozva a 22 éves hokis. ? Elég sokat erősödtem a nyáron, 182 centimre sikerült 91 kilós súlyt tennem, ami sokat segít a korong fedezésében és a kapu előtti munkában. Talán még egy kicsit tudtam gyorsulni is, ami pedig az okosabb nyári edzésprogramnak köszönhető. Amikor azt mondom, okosabb, úgy értem: ebben az évben nemcsak arra mentem, hogy minden egyes napon széthajtsam magam, hanem a csapattal próbáltunk olyan programot építeni, amely sokkal jobban kapcsolódik a jégkoronghoz, vagyis a jégen való játékot erősíti. Ez azért lényeges, mert egyikünkből sem lesz maratoni futó vagy testépítő. A jó teljesítményemhez persze a társaknak is van közük, de a sorok összetételét az edzők minden meccs után cserélgették.?

A magyar válogatott támadója az allsvenskanos esztendő után ismét SHL-es, svéd topligás szezonra készülhet, ahol játszott már korábban is: a Linköping színeiben összesen 91 alapszakasz-mérkőzésen lépett jégre, lőtt 8 gólt, adott 10 gólpasszt, összesen 18 pontot ért el. Az előző szezont a svéd másodvonalban töltötte, ahol egyre jobb teljesítményt nyújtva a playoffban mutatta meg oroszlánkörmeit: az alapszakaszban 52 meccsen 9 gólig és 5 asszisztig, vagyis 14 pontig jutott, majd a rájátszásban 10 találkozón már 9 pontot jegyeztek fel a neve mellé, 2 gólt és 7 gólpasszt hozott össze, így főszerepet vállalt abban, hogy a Timra öt év után újra feljutott. Pontosan tudja tehát, miben tér el a két bajnokság. ?Természetesen van különbség a két liga között, de ez sokkal kisebb, mint amire az ember számítana. Az Allsvenskanban kicsivel több időt kapsz a koronggal, ami kreatívabb játékra késztet. Talán ez volt az, ami az én játékomból hiányzott korábban, és ezért döntöttem úgy, hogy lejjebb lépek egy szintet. Az SHL-ben sokkal jobban a megérzéseidre kell hagyatkoznod, nincs időd túlgondolni a helyzetet. Szerintem ez nekem sokkal jobban passzol. Az SHL picivel kiszámíthatóbb is, hiszen mindenki betartja azt, amit az edző elvár, és ezáltal könnyebb olvasni a játékot. Játéktudásban szerintem nincs akkora különbség. Amikor erre a szintre eljut az ember, akkor már mindenki tud korizni, lőni, passzolni.?

Gallo Vilmos Timra

Az elmúlt szezon azt mutatta, hogy a fiatal játékos a Timrában megtalálta a helyét. A rájátszásban topformában tudott játszani, most meg már a felkészülési időszakban felhívta magára a figyelmet. ?Igen, szeretek itt játszani, és az élet is kicsit könnyebb Svédország északi részén, a stressz mindenképpen kevesebb. A fejlődésem leginkább annak volt köszönhető, hogy hagytak az edzők játszani. A hoki nem bonyolult tudomány, minél többet játszol, annál jobb leszel. Ezért is esett pont a Timrára a választásom, hiszen már az elejétől úgy éreztem, itt megkapom a lehetőséget, a bizalmat. Nálunk a csapatban kicsit más mentalitás a jellemző, mint máshol. Talán mi vagyunk az egyetlen klub, ahol azt mondják, hogy négy első sor van. Szerintem ezért lényegtelen is, hogy papíron hányadik sorban játszom. Az edzőim pontosan tudják, mire vagyok képes, mit várhatnak el tőlem. Az idén valószínűleg fontos szerepet kapok, ami biztató a további fejlődésem szempontjából.?

Galló Vilmos lassan egy évtizede hokizik Svédországban. Elég volt-e ez az idő, hogy ?svéd? játékossá váljék, vagy még mindig légiósként tekintenek rá? ?Svédország a hokisoknak kedvező hely, hiszen nincs légióskorlátozás, ezért szerintem nem várnak el tőlem sem többet, mint egy svédtől. Úgy érzem, már nem tekintenek légiósnak, hiszen régota itt élek, a nyelv is perfektül megy. Az, hogy magyar vagyok, most már nem jelent hátrányt, esetleg az utánpótláséveimben okozott nehézségeket bizonyos mértékben. Mondjuk úgy, hogy egy svéd gyereknek könnyebb útja van az SHL-ig, mint egy kívülről érkezőnek. Magyarként ki kell tűnnöd a tömegből, hogy oda juthass, ami nem könnyű feladat, hiszen a svéd utánpótlás nagyon komoly szinten van.?

Gallo HUNBLR

A Timra tehát újoncként veti bele magát a svéd topliga küzdelmeibe. Ahhoz, hogy megállják a helyüket, szintet kell lépniük. ?Fiatal és sikerre éhes csapatunk lesz, amely sokakat meglephet a szakértők véleménye szerint. Egyértelmű cél a bent maradás, de a rájátszás sem irreális, ha össze tudjuk kovácsolni a csapatot. Statisztikailag szerintem felesleges személyes célt felállítani, mert ez csak nyomást tesz az emberre, stresszt okoz. A dolgom az, hogy jobb játékos legyek, és fejlődjek a szezon során. Még fiatal vagyok, messze állok attól, hogy elkényelmesedjek, megelégedjek. Türelmesen várom, hogy az eddigi és a további munka meghozza a gyümölcsét.?

Cimkék: , ,

Nem lehet hozzászólni.

   H I R D E T É S
Eseménynaptár
április 21., vasárnap
NVB 15:00 HUNKOR 2-0VÉGE
április 22., hétfő
NVB 12:30 HUNNED 2-0VÉGE
    • SPORT 1
április 23., kedd
VÁL 19:30 ITAHUN 5-6VÉGE
április 24., szerda
NVB 12:30 HUNNOR 1-2 BVÉGE
    • SPORT 2
április 26., péntek
NVB 20:25 HUNAUT 2-3 BVÉGE
április 27., szombat
NVB 16:00 HUNFRA 
    • AMC MIKRO
április 28., vasárnap
VB 16:00 HUNJPN 
    • SPORT 2
április 30., kedd
VB 16:00 HUNKOR 
    • SPORT 1
május 1., szerda
VB 12:30 HUNROM 
    • SPORT 1
május 3., péntek
VB 19:30 HUNITA 
    • SPORT 1
május 4., szombat
VB 19:30 HUNSLO 
    • SPORT 2
Partnerünk
Archívum