Mire számíthatunk az UTE légiósaitól?

 

Kanadaiak, északiak, oroszok – egyre jobbak a külföldi hokisok az Erste Ligában. Elemzünk, mégpedig csapatonként.

Nem is olyan régen, alig pár évvel ezelőtt még légiósok nélkül is meg lehetett nyerni a magyar bázisú nemzetközi bajnokságot. Ez ma már elképzelhetetlen. A trend nyilvánvaló: a győzelemre, a dobogóra vagy akár csak a tisztes helytállásra pályázó csapatok igyekeznek egyre erősebb vendégmunkásokat szerződtetni. Az egyik a tengerentúliakra, a másik az északiakra, a harmadik az orosz iskolára épít, miközben abszolút elitligákból is érkeznek hokisok, olyanok is, akik egyáltalán nincsenek túl pályafutásuk csúcsain. Az Erste Ligában egy-egy mérkőzésre fél tucatnyi légiós nevezhető – helyes, hogy van ilyen korlát –: sorozatunkban végigvesszük, hogy az egyes csapatok hatos fogataitól mire számíthatunk az előttünk álló szezonban. A Ferencvárossal kezdtünk, a Dunaújvárosi Acélbikákkal és a Corona Brassóval folytattuk, most az Újpesti TE van soron.

A lila-fehérek kedden jelentették be, hogy “majdnem végleges” a keretük a 2018/19-es szezonra. A továbbra is Szilassy Zoltán edzette gárda kifejezetten izmosnak tűnik. A mag egyben maradt – Benk Andrástól Sikorcin Ladislavig sorolhanánk a kiváló neveket –, és bár Kiss Dániel, Hegyi Ádám és még egy-két hokis távozása érvágásnak tekinthető, az érkezési oldalon mindenképpen olyan nyereségnek számít Szaller Márk, Kocsis Ferenc vagy Karol Csányi, ami eleve kompenzálhatja a veszteségeket. És akkor a légiósokról még nem is beszéltünk. Akik között ráadásul maradók és visszatérők is vannak.

Az UTE útja egyedinek mondható abban a tekintetben, hogy nem csupán a nagy hokinemzetek másod- vagy harmadvonalából igazol, hanem a szomszédos országokból is. Olyanokat, akik vagy válogatottak, vagy azok voltak, vagy most sem állnak távol attól, hogy ilyen megtiszteltetés érhesse őket. Hogy akár az UTE-ból is behívót kapjanak, miként arra volt is példa. A 2018/19-es kontingensben így három szlovén, egy osztrák és egy szlovák mellett egy kanadai lesz – plusz a magyar útlevéllel versenyző Phil Kiss és Nilan Nagy. Mindezek ismeretében nem csoda, hogy Újpesten ismét bajnoki címről álmodnak.

Andrej Hebar

A szezon kezdetekor már 35 éves lesz, de a jelek szerint még nincs fogytán az ereje. A rutinja és a tapasztalata elképesztő, lövőereje és -technikája kiemelkedő. Van 17 A csoportos világbajnoki meccse, több mint háromszázszor lépett jégre az EBEL-ben, ötvenkétszer a cseh élvonalban, sokszoros szlovén bajnok. 2016/17-ben már játszott Újpesten, akkor az alapszakaszban 23+22-t csinált 39 meccsen, amihez még 7 pontot tett hozzá a rájátszásban. Hasonló teljesítményt nyújtott utána az alpesi ligás Olimpija Ljubljanában is, 48 pont 40 találkozón, nyilvánvalóan a lila-fehérek első-második soros erőssége lesz.

Peter Huba

A 32 éves szlovák bekket nemigen kell bemutatni olvasóinknak, hiszen 2015 nyara óta az UTE-védelem egyik oszlopa, aki a következő idényben az A betűt is a mezén viselheti. Megbízható teljesítményt nyújt hátul, ponterős elöl, különösen az asszisztokat gyűjti szorgosan. Az ő pedigréje sem akármilyen, több mint háromszáz Extraliga-meccsen szerepelt, négyszeres szlovák bajnok a Slovannal és a Kosicével. Erste Ligát még nem nyert. Még egy nüansz: a szezon végére sikeres UTE-szereplés esetén több találkozója lehet a magyar bázisú bajnokságban, mint a szlovákban, ugyanis ott 240+64-nél tart, itt 228+30-nál.

Florian Iberer

35 éves, sokszoros osztrák válogatott, nemcsak világbajnokságokon, olimpián is járt. Grazban nevelkedett, a legtöbb szezont ott is abszolválta, de játszott a Linzben, a Klagenfurtban és a Vienna Capitalsban is. Kipróbálta magát a tengerentúlon, az ECHL-ig jutott, valamint az Allsvenskanban, majd legutóbb a cseh elitligás Litvinovban. Több mint 500 EBEL-meccsen közel 200 pontja van, kiemelkedő kvalitásai megkérdőjelezhetetlenek.

Anze Ropret

A 28 esztendős szlovén válogatott csatár sorozatban harmadik szezonját kezdheti lila-fehérben. A 2016/17-es idény közben érkezett, és módfelett meggyőző teljesítményt nyújtott. Az alapszakaszban 18 mecccsen 25 pontot csinált, a playoffban 11-et rápakolt, nem csoda, hogy marasztalták. Meghálálta: pont/meccs feletti mutatókkal, nem rajta múlt, hogy a legutóbbi bajnokság lila szemmel nézve csak mérsékelten volt sikeres. Ezzel együtt aligha véletlen, hogy 2016 után ismét behívták a válogatottba – történetesen a budapesti divízió 1/A-s vb-re –, igaz, ott csapatával együtt ő is kudarcot vallott. Az UTE-ban ettől még továbbra is meghatározó szerepe lesz.

Ales Sila

Ugyancsak “régi bútordarab”, még a 2014/15-ös szezon végén érkezett a lila-fehérekhez. Változó mutatókkal tevékenykedett a kapuban, első teljes idényében 92,1, a másodikban 91,3 százalékkal védett, legutóbb ellenben csak 89,4-ig jutott. Közrejátszott ebben, hogy rajta kívül álló okok miatt nagyon magára maradt, 44 alapszakaszmeccsen kellett helytállnia. Igazi bravúrkapus, ha megkapja a támogatást, és ha lesz, aki szükség esetén helyettesítse, alighanem visszatalál korábbi önmagához.

Taylor Stefishen

A nem közép-európai “kakukktojás” a sorban. A 27 éves kanadai csatár azon kevesek közé tartozik a magyar bázisú nemzetközi ligában, akiket draftoltak az NHL-be: a Nashville Predators választotta ki őt az 5. kör 136. helyén. A világ legjobb bajnokságában nem szerepelhetett, csak az AHL levegőjébe szagolhatott bele, sok vizet ott sem zavart. Voltak kiváló szezonjai is – pont/meccs juniorként a WHL-ben, majd nemrégiben Franciaországban –, de hogy mennyit ér valójában, azt az elkövetkezendő hónapokban tudjuk meg.

Összegzés

A legerősebb hatos fogatok egyikének tűnik ez az Erste Ligában. Hogy elöl igencsak rendben lesznek a lilák, ahhoz nem férhet sok kétség – ráadásul az összeszokással sem kell sokat bíbelődniük a játékosoknak, legyenek bár magyarok vagy külföldiek –, ezért ha hátul is tudják hozni a stabilitást, akkor a végső győzelem várományosaiként kell számolnunk velük. Az UTE 2010-ben volt ott a végelszámolásnál utoljára, azóta a tavalyi elődöntő volt a legjobb eredménye, de bajnoki címet emberemlékezet óta nem ünnepelhetett. Itt az idő, hogy véget érjenek a szűk esztendők?

UTE mez

UTE:

edzők:
Szilassy Zoltán (vezetőedző)
Baróti Zsolt (másodedző)
Szirányi Dániel (erőnléti edző, masszőr)
Puskás Sándor (erőnléti edző)

kapusok:
Ágoston Olivér
Márkus Levente
Sági Máté
Ales Sila (SLO)

hátvédek:
Varga Arnold
Szaller Márk (Fehérvári Titánok)
Pokornyi Dávid
Phil Kiss (Curry College, NCAA III)
Kovács Attila
Peter Huba (SVK)
Nagy Nilan
Florian Iberer (AUT, Verva Litvinov, CZE-1.)
Fekete Botond

csatárok:
Benk András
Kocsis Ferenc (Fehérvári Titánok)
Nemes Benjámin
Szalma Zsolt
Csányi Karol (HK Nitra, SVK)
Sági Martin
Horváth Ákos
Taylor Stefishen (CAN, Atlanta Gladiators, ECHL)
Schmál Kristóf
Andrej Hebar (SLO, HK Olimpija Ljubljana, Alpesi Liga)
Anze Ropret (SLO)
Sikorcin Ladislav
Kovács Sebestyén

Cimkék: , ,

Nem lehet hozzászólni.

   H I R D E T É S
Eseménynaptár
április 12., péntek
NVB 13:30 NORSVK 4-0VÉGE
NVB 17:00 HUNITA 9-0VÉGE
    • M4 SPORT
VÁL 18:30 HUNPOL 4-2VÉGE
NVB 20:30 DENAUT 3-8VÉGE
április 13., szombat
NVB 12:30 SVKITA 2-1VÉGE
NVB 16:00 DENNOR 4-0VÉGE
NVB 19:30 AUTHUN 1-2VÉGE
április 14., vasárnap
VB18 12:30 ITAJPN 2-3VÉGE
VB18 16:00 GBRSLO 2-3VÉGE
VB18 19:30 HUNAUT 1-3VÉGE
április 15., hétfő
VB18 12:30 JPNGBR 5-3VÉGE
VB18 16:00 AUTITA 7-0VÉGE
VB18 19:30 HUNSLO 1-2 BVÉGE
április 17., szerda
VB18 12:30 SLOITA 0-2VÉGE
VB18 16:00 AUTJPN 2-3VÉGE
VÁL 19:00 HUNSLO 7-4VÉGE
VB18 19:30 HUNGBR 4-5VÉGE
április 19., péntek
VB18 12:30 AUTGBR 
VB18 16:00 HUNITA 
VB18 19:30 JPNSLO 
KHL 23:00 AVGCSZ 
    • SPORT 2
április 20., szombat
VB18 12:30 ITAGBR 
VB18 16:00 SLOAUT 
VÁL 19:00 ITAHUN 
VB18 19:30 HUNJPN 
április 21., vasárnap
VÁL 14:00 GBRHUN 
Partnerünk