Tavares után Karlssonért megy a versenyfutás

 

John Tavarest elvitte a Toronto, a következő kérdés, ami az idei NHL-piacot mozgatja, az, hogy mi lesz az Ottawa hátvédjének a sorsa.

Erik Karlsson, a liga egyik legjobb bekkje körül olyan helyzet teremtődött, hogy aligha marad állomáshelyén. A 28 éves svédet a 2008-as draft első körének 15. helyén vitte el az Ottawa Senators, tíz év alatt a csapat arca lett, négy szezon óta viseli a C betűt. Újoncszerződésének lejártával, 2012-ben rögtön kapott egy hétéves hosszabbítást, évi 6,5 millió dollár értékben, amely a következő szezon végén jár le. A Sens körüli botrányok és a magánéletében bekövetkezett tragédia miatt azonban nem valószínű, hogy kitölti idejét a kanadai fővárosban.

A klub ugyan megtette ajánlatát az újabb hosszabbításra, amely 8 évre 80 millió dollárt hozna neki a konyhára, ám a hírek szerint ezt a játékos visszautasította. Az érzelmi kérdéseken túl anyagilag sem lehetett megfelelő számára a tervezet, hiszen a hasonló kaliberű Drew Doughty évi 11 millió dollárért hosszabbított Los Angelesben. Jobbkezes hátvédből nagyon kevés van a piacon, ilyen szintű pedig egyáltalán nincs, úgyhogy elindult Karlssonért a versenyfutás. Az Ottawa a napokban meg is adta az engedélyt a játékosnak, hogy más klubokkal tárgyaljon, hiszen 2019. július 1-jéig még kérhet valamit érte, ezt követően pedig már semmit. Érdemes tehát most túlesni a váláson, ha az amúgy is elkerülhetetlennek tűnik.

Természetesen minden csapat eljátszik a gondolattal, hogyan tudhatná amegszerezni a svédet, de a valódi esélyekkel rendelkező kérők körét a jólértesültek öt csapatra szűkítik. A Vegas Golden Knights például már a februári átigazolási határidő előtt ajánlatot tett. Talán a döntő is másképp alakul, ha akkor meg tudnak egyezni. Vegasban a bérkeret plafonja nem probléma, sem rövid, sem hosszú távon, a kilátások kecsegtetőek, adózni nem kell az államnak, tehát továbbra is ők az állnak a lista élén. Karlssonért vagy draftjogokat adnak, amiből szintén van bőven, vagy ha még ügyesebbek, a svéddel együtt viszik Bobby Ryant is. A 31 éves szélsőt 2013-ban igazolta le a Sens, 2015-ben hétéves szerződést kötöttek vele, amiből még négy év van hátra, évi 7,5 millió dollár értékben. Ryan finoman szólva sem hozza azokat a számokat, amiket ilyen összeg mellett elvárhatnak tőle, tavaly 25, idén 33 egységgel zárt. Ha a Vegas el tudná vinni őt is, azzal jelentős esélyt adna az Ottawának egy új keret kialakításához. Más kérdés, hogy februárban erről nem nagyon akart hallani George McPhee, a vegasi szakmai stáb vezetője.

Lehetséges azonban, hogy ezúttal a Vegasnak nem marad másképp esélye, hiszen kedden már arról szóltak a hírek, hogy Jim Nill, a Dallas általános igazgatója olyan ajánlatot tett kollégája, Pierre Dorion elé, ami kenterbe veri a sivatagiakét. A Stars két fiatal finn hátvéd közül ajánlott egyet cserébe. Julius Honka 22 éves, a 2014-es draft 14. helyén kelt el, Miro Heiskanen még csak 19, de tavaly harmadikként szerezték meg a játékjogát, és nem mellesleg a finn első osztály legjobb hátvédjének választották ilyen fiatalon is. Karlsson szerződése tartalmaz egy kitételt, amely szerint tíz csapatot nevezhet meg, ahova nem lehet őt elcserélni, de a Dallas minden bizonnyal nincs ezek között, minthogy olyan játékosok vannak a keretében, mint Jason Spezza, akinek öt évig volt csapattársa Ottawában, vagy Marc Methot, aki hátvédpárja volt ugyanott, továbbá a legjobb bekkek között számon tartott honfitársa, John Klingberg. Az egyetlen problémát az jelenti, hogy a Starsnak mindössze 10,6 millió dollárja van az üzletre ? de lehet, hogy a pénznél fontosabb az ottawai öltöző borzalmainak feledtetése, amire a régi cimborák garanciát jelenthetnek.

karlsson

Az esélyesek között van a Tampa Bay Lightning is. Steve Yzerman a szintén svéd Victor Hedman mellé szeretné megszerezni Karlssont, amiben van fantázia, különösen miután lecsúsztak Tavaresről. A gond ebben az esetben is az, mint az egykori 1/1-es center kapcsán: annyira jó a csapat, hogy nincs elég hely a bérplafon alatt, a keretet megbontani pedig mindig kockázatos. A legnagyobb csereérték Tampában Mihail Szergacsov: az orosz hátvéd 19 évesen máris 40 pontot írt fel a táblára az idén.

Tampához hasonlóan lemaradt Tavaresről a San José Sharks, amely szintén egy kék vonalas erősítéssel vígasztalódna. Náluk Timo Meier lehet a csereérték. A 21 éves svájci csatár idén hét meccsen hét pontot szerzett a döntőig menetelő válogatottban, míg az NHL alapszakaszában 21 gólig és 36 pontig jutott.

Meg kell még említeni a New York Rangerst, amely február elején szokatlan módon nyílt levélben jelentette be, hogy mivel nincs esély a rájátszásra, ezért mindenki vigye azt, akit jónak lát. Az újjáépítés következtében jöttek is a fiatal tehetségek, mint például Lias Andersson, továbbá van egy első és két második körös draftjoguk jövőre, de ennél is többet nyomhat a latba, hogy nem kevesebb, mint 23 millió dollárral vannak a plafon alatt. Karlsson érkezése stabilitást adna a klubnak, bátrabban lehetne nyúlni a fiatalokhoz.

Jelenleg innen folytatódik a versenyfutás, meglátjuk, melyik szakvezető lesz a leginnovatívabb, illetve mire lesznek leginkább vevők Ottawában.

Cimkék: , ,

Nem lehet hozzászólni.

   H I R D E T É S
Eseménynaptár
április 21., vasárnap
NVB 15:00 HUNKOR 2-0VÉGE
április 22., hétfő
NVB 12:30 HUNNED 2-0VÉGE
    • SPORT 1
április 23., kedd
VÁL 19:30 ITAHUN 5-6VÉGE
április 24., szerda
NVB 12:30 HUNNOR 1-2 BVÉGE
    • SPORT 2
április 26., péntek
NVB 20:25 HUNAUT INFO
április 27., szombat
NVB 16:00 HUNFRA 
    • AMC MIKRO
április 28., vasárnap
VB 16:00 HUNJPN 
    • SPORT 2
április 30., kedd
VB 16:00 HUNKOR 
    • SPORT 1
május 1., szerda
VB 12:30 HUNROM 
    • SPORT 1
május 3., péntek
VB 19:30 HUNITA 
    • SPORT 1
Partnerünk
Archívum