Olyan keményen akartunk játszani, ahogy csak tudunk

 

Megbecsülést akartunk kivívni önmagunk és a magyar jégkorong számára ? mondja Marton Tibor. A női válogatott szövetségi kapitánya részletesen értékelte blogunknak a stavangeri olimpiai selejtezőkön elért 2. helyet.

?A felkészülést december 9-én kezdtük ? kezdte elemzését Marton Tibor. ? Nem elhanyagolható tény, hogy eleinte nem sokan álltak a rendelkezésünkre, 12+2 játékos kezdte a közös edzéseket. A létszám a tábor végéig jelentősen nem tudott gyarapodni, a külföldön játszó játékosok klubelfoglaltságai, iskolai programok és egyéb okok miatt.

December 13-án, kedden tudtunk 19+2 fővel edzeni. Ezért csak mérsékelten próbáltunk új elemeket tanítani, leginkább az elmúlt időszakban használt játékelemek frissítésére hagyatkozunk, illetve mindenki részére kiküldtünk egy játékosfüzetet. Azok, akik nem voltak velünk, elektronikus úton megkapták a megbeszélések anyagát.

Szeretném hangsúlyozni, hogy ez rendkívül nehéz csoport volt, három, a világ élvonalába tartozó országgal játszottunk. Norvégia stabil divízió 1/A-s csapat, mi itt idén fogunk először játszani, míg Szlovákia és Kazahsztán szerepelt már olimpián és A csoportos világbajnokságon is.

Norvégia?Magyarország 4-0

Bátortalanul és gyengén kezdtünk, Norvégia ezen a napon egyszerűen túl erős volt nekünk. Ők rendkívül keményen kezdtek, letámadtak mindjárt az elején. Minket talán bénított a szituáció és a lehetőség, az előttünk tornyosuló feladat túlnőtt rajtunk, és inkább csak néztük, ahogy ők játszottak, mint hogy próbáltuk volna a saját játékunkat megcsinálni. Ezért már a 10. percben időt kellett kérnem.

A bíróknak volt néhány megkérdőjelezhető döntésük a kritikus szituációkban, mi könnyű kiállításokat kaptunk, ellenfelünknek engedték a durva jégkorongot, ezt mi sem bizonyítja jobban, mint Jókai Szilágyi Kinga szörnyű kulcscsonttörése. Őt elvesztettük az egész torna időtartamára (miközben csak 2 perc előnyt kaptunk az eset után), illetve egy szabályos gólunk érvénytelenítése is bénítóan hatott ránk. A harmad derekán ellenfelünk ? kihasználva érzelmi megingásunkat ? 3 perc alatt 3 gólt szerzett, eldöntve a mérkőzést.

Nem hiszem, hogy ezen a napon jobbak voltunk, mint az ellenfelünk, és azt sem, hogy másokban kell keresnünk a vereségünk okát. Ha jobban alkalmazzuk a kidolgozott stratégiánkat, és bátrabban játszunk, jobb esélyt adtunk volna magunknak a sikerre. Csak a saját teljesítményünkért kezeskedhettünk, és az nem igazán volt jó ezen a napon. Az elmúlt egy évben szinte csak pozitív élményekkel találkoztunk fontos mérkőzésen. Ez volt az első alkalom, hogy nem úgy történtek a dolgok, ahogy szerettük volna. Ezt nem tudtuk kezelni, és a mérkőzés után igazán mélyre kerültünk.

hunnorost

Fotó: Fodor János (hockeytv.hu)

Magyarország?Szlovákia 2-0

Ez volt a második alkalom, hogy Szlovákia ellen hivatalos mérkőzést játszhattunk. Az első ilyen mérkőzésen Pekingben legyőztek minket. Szeretnék gratulálni a játékosainknak ahhoz, hogy sikerült túltenniük magukat a Norvégia elleni mérkőzésen, és a szlovák csapat ellen a lehető legkeményebben harcoltak. A rendelkezésre álló rövid idő alatt képesek voltunk újraszervezni magunkat, és elég keményen harcolni ahhoz, hogy ismét sikeresek lehessünk.

Nem kezdtünk jól a mérkőzést, leginkább azért, mert fegyelmezetlenek voltunk. Gyorsan vissza akartuk szerezni az előző nap elvesztett önbecsülésünket. De most sikerült rendezni a sorainkat, hátul sokkal erősebbek voltunk, folyamatosan épült a játékunk. Az előző naphoz képest most sokkal makacsabbak és türelmesebbek voltunk, ragaszkodtunk ahhoz a mérkőzéstervhez, ami máskor sikeressé tett minket. Tényleg állhatatosan játszottunk. Így sikerült legyőznünk Szlovákiát 2-0-ra, ami mindig nagyszerű érzés.

Magyarország?Kazahsztán 5-2

A kazah csapattal kapcsolatosan friss emlékeink voltak, hiszen találkoztunk velük a világbajnokságon. Ez egy olyan együttes, amely ellen mindenkinek nehéz játszania. A válogatott szinte egész évben együtt edzőtáborozik, játszik mérkőzéseket. Ráadásul erősödtek egy kapussal az orosz ligából. Ezen a mérkőzésen egyértelműen domináltunk, de közben figyelnünk kellett arra, hogy hátul is fegyelmezettek maradjunk. Kazahsztánt az előző mérkőzéseken is csak a harmadik harmadban sikerült az ellenfeleknek térdre kényszeríteniük. Tehát a kulcs az volt, hogy ha nem sikerül hamar betalálnunk, ne kergessünk magunkat egy olyan ördögi körbe, amikor csak a góllövésre koncentrálunk.

Ennek a szituációnak a kezelésével nem akadtak problémáink, köszönhetően annak, hogy követtük a játéktervet, és hogy jelentősen feljavult az előnyös játékunk, nem adtunk sanszot Kazahsztánnak, és megnyertük a mérkőzést csapatként.

Természetesen szerettünk volna továbbjutni, és hogy nem sikerült, amiatt roppant csalódottak voltunk. De biztos vagyok benne, hogy a szakemberek és a közvélemény egyaránt tudja, hogy hol tartunk, és képesek vagyunk reálisan meghatározni, hogy mekkora a különbség köztünk és Norvégia között.

A továbbjutás mint fő cél mellett csapatként abban is egyetértettünk, hogy ez kiváló alkalom arra, hogy megbecsülést vívjunk ki önmagunk és a magyar jégkorong számára. A másodlagos célunk az volt, hogy emelt fővel hagyjuk el a torna színhelyét és olyan keményen akartunk játszani, ahogy csak tudunk.

Szeretném megragadni az alkalmat ,hogy köszönetet mondjak azoknak a csapatoknak, amelyek energiát és pénzt fordítanak a lányok fejlesztésére Magyarországon, és szeretném a tiszteletemet kifejezni azoknak a lányoknak, aki sok áldozatot hozva, munka és tanulás mellett külföldön jégkorongoznak.?

Cimkék: ,

Nem lehet hozzászólni.

   H I R D E T É S
Eseménynaptár
április 21., vasárnap
NVB 15:00 HUNKOR 2-0VÉGE
április 22., hétfő
NVB 12:30 HUNNED 2-0VÉGE
    • SPORT 1
április 23., kedd
VÁL 19:30 ITAHUN 5-6VÉGE
április 24., szerda
NVB 12:30 HUNNOR 1-2 BVÉGE
    • SPORT 2
április 26., péntek
NVB 20:25 HUNAUT 2-3 BVÉGE
április 27., szombat
NVB 16:00 HUNFRA 2-1VÉGE
április 28., vasárnap
VB 12:30 KORSLO 4-2VÉGE
VB 16:00 HUNJPN 3-1VÉGE
    • SPORT 2
VB 19:30 ROMITA 1-6VÉGE
április 30., kedd
VB 12:30 SLOROM 6-1VÉGE
VB 16:00 HUNKOR 6-2VÉGE
    • SPORT 1
VB 19:30 ITAJPN 4-3 HVÉGE
    • SPORT 1
május 1., szerda
VB 12:30 HUNROM VÉGE
    • SPORT 1
VB 16:00 JPNKOR INFO
    • SPORT 2
VB 19:30 SLOITA INFO
    • SPORT 2
május 3., péntek
VB 12:30 KORROM 
    • SPORT 1
VB 16:00 SLOJPN 
    • SPORT 1
VB 19:30 HUNITA 
    • SPORT 1
május 4., szombat
VB 12:30 ROMJPN 
VB 16:00 HUNSLO 
VB 19:30 HUNSLO 
    • SPORT 2
Partnerünk
Archívum