Pimasz gólok antológiája

 

Az NHL-ben gyakran történik, hogy egy-egy gól után a kényesebb ízlésű nézők felszisszennek, hogy hol marad az ellenfél tisztelete, ami örök vitatéma. A nézők imádják az ilyet, Dacjuk szerint ettől az ellenfél is csak jobb játékos lesz, a játékosok azonban olykor kegyetlenül megbüntetik a túlságosan szemteleneket.

Július 8-án, a Red Wings edzőtáborában, az egymás közötti meccsek alatt Dylan Sadowy brillírozott. A 20 éves fiatalembert a San Jose Sharks draftolta két évvel ezelőtt a harmadik kör 81. helyén. Tavaly az OHL-ben 64 meccsen 70 pontot szerzett. A Detroit idén szerezte meg és nagy reményeket fűznek hozzá. Ezeknek kívánt a szélső megfelelni, csapata 6-3-as győzelméből mesterhármassal vette ki a részét. Aztán, 5-2-es vezetésnél, érkezett Tyler Bertuzzi, aki leginkább arról híres, hogy Todd Bertuzzi unokaöccse és egy ritkán látható szemtelen gól előtt lényegében hülyét csinált Sadowyból.

A találat után megoszlottak a vélemények nem csak arról, hogy szabályos volt-e a gól, de arról is, hogy mit is gondoljunk róla. Egyesek szerint briliáns gondolat volt, mások szerint viszont egyenes paraszt megmozdulás. A helyzet azonban az, hogy megalázó góloknak megvan a maga a tradíciója a jégkorongban és bármit is gondolunk róluk, az az egy biztos, hogy a róluk készült videók bejárják a világot és annak minden pontján érzelmeket váltanak ki. Azt sem szabad elfelejteni, hogy ezek nem a semmiből jönnek, rengeteg munka és gyakorlás van abban, hogy ezeket a mozdulatokat a játékosok a meccs hevében tökéletesen tudják kivitelezni.

A The Ringer című lap a Bertuzzi-gól apropóján ezért készített egy összeállítást a megalázó/szemtelen/pimasz gólokról más, nagyobb játékosoktól. A speciális antológia nem kisebb személy, mint Patrick Kane találatával kezdődik, aki csapata 7-1-es vezetésénél érezte úgy, hogy így vagy úgy, de ébren kell tartania a dallasi közönséget. Habár a találat nem tartozik a legszemtelenebbek közé, azért mindennapinak semmiképpen sem mondanánk.

Chris Kreider arról híres a leginkább, hogy előszeretettel köt ki a kapuban, gyakran nem kímélve az ellenfél kapusainak testi épségét sem. Az alábbi videóban sem kerüli ki a kaput, de mindezek előtt legalább sikerül a pakkot is bejuttatnia a hálóba, miután lekorizta Dustin Byfuglient és kicselezte Ondrej Pavelecet. Kreider hű marad hírnevéhez és hosszú másodpercekig alfahímként ünnepelte magát és gólját az ellenfél ketrecében, sokkal inkább ezzel, mint a gólszerzés pimaszságával kerülhetett be a válogatásba.

Andrew Shaw gólja hasonlít Kane-éhez annyiban, hogy nem megalázás a célja, inkább csak szokatlan, szabálytalan, de mindent elmond a játékos győzni akarásáról. Az Anaheim elleni tavalyi playoff-párharc során történt, Shaw máshogyan már nem fért a koronghoz, így fejjel juttatta azt a kapuba. A játékvezető természetesen visszanézte és érvénytelenítette a találatot, de ennél erősebb bizonyíték nem is kell arra, hogy a liga vezetése újragondolja a fejesgólok engedélyezését.

Az elmúlt évek legnagyobb pimaszságát Tomas Hertl követte el. A játékos 2013-ban, 19 évesen debütált az NHL-ben és nem kellett sok idő neki ahhoz, hogy belenőjön a ligába. Október 8-án a New York Rangerst fogadta a Sharks, Hertl az első gólját a meccs felénél szerezte, ezzel lett 4-1 és ezek után cserélte le Lundquistot a Rangers. A helyére beállt Bironnak aztán a fiatal cseh csatár további három gólt rámolt be, ezzel a liga történetének negyedik legfiatalabb játékosa lett, aki tinédzserként, 19 évesen és 330 naposan négy gólt ütött. Utoljára a Kings játékosa, Jimmy Carson volt képes hasonlóra, aki 1988. március 30-án szerzett mesternégyest. Mivel a dolog a szezon második hetében történt, így Hertl egy időre átvette a vezetést a góllövőlistán és a kanadai táblázaton is.

A rendkívüli teljesítményt azonban beárnyékolta, hogy a negyedik gól igen megalázó sikerült, amit egy Kane-nek elnéznek, a 19 éves cseh tehetségnek azonban nem. Már a meccs után jöttek a nyilatkozatok, hogy a játékos tiszteletlen a ligával szemben. A veterán társak igyekeztek védelmükbe venni Hertl-t, Burns annyit mondott, egy 19 éves gyerektől ne várjuk, hogy fogja vissza magát. Az esettel kapcsolatban Joe Thornton emelte a tétet, aki bekapcsolt mikrofon mellett azt találta mondani: ?Ha én valaha négy gólt lőttem volna, hát az biztos, hogy ott helyben előveszem és kiverem.? Valamit edzője is sejthetett arról, ami játékosára e negyedik találat után várt, ugyanis hiába volt még vissza nyolc perc a 9-2-re végződő találkozóból, Hertl már nem tért vissza a pályára. Sorsát azonban így sem kerülhette, két hónappal később a Kings csapatkapitánya, Dustin Brown vadászta le, térdsérülése miatt 45 meccset és egy olimpiát kellett kihagynia a játékosnak.

Cimkék: ,

Nem lehet hozzászólni.

   H I R D E T É S
Eseménynaptár
április 21., vasárnap
NVB 15:00 HUNKOR 2-0VÉGE
április 22., hétfő
NVB 12:30 HUNNED 2-0VÉGE
    • SPORT 1
április 23., kedd
VÁL 19:30 ITAHUN 5-6VÉGE
április 24., szerda
NVB 12:30 HUNNOR 1-2 BVÉGE
    • SPORT 2
április 26., péntek
NVB 20:25 HUNAUT 2-3 BVÉGE
április 27., szombat
NVB 16:00 HUNFRA 2-1VÉGE
április 28., vasárnap
VB 12:30 KORSLO 4-2VÉGE
VB 16:00 HUNJPN 3-1VÉGE
    • SPORT 2
VB 19:30 ROMITA 1-6VÉGE
április 30., kedd
VB 12:30 SLOROM 6-1VÉGE
VB 16:00 HUNKOR 6-2VÉGE
    • SPORT 1
VB 19:30 ITAJPN 4-3 HVÉGE
    • SPORT 1
május 1., szerda
VB 12:30 HUNROM 1-2VÉGE
    • SPORT 1
VB 16:00 JPNKOR 4-3VÉGE
    • SPORT 2
VB 19:30 SLOITA 2-0VÉGE
    • SPORT 2
május 3., péntek
VB 12:30 KORROM 2-3VÉGE
    • SPORT 1
VB 16:00 SLOJPN 3-1VÉGE
    • SPORT 1
VB 19:30 HUNITA ÉLŐ
    • SPORT 1
május 4., szombat
VB 12:30 ROMJPN 
VB 16:00 ITAKOR 
VB 19:30 HUNSLO 
    • SPORT 2
Partnerünk
Archívum