Minél többet edzek, annál tehetségesebb leszek

   

Pavel Dacjuk 3 évvel meghosszabbította a Detroitban jövőre lejáró szerződését. Tehetségről, szorgalomról, cselekről és sok egyébről mondott megfontolandót a 35. születésnapját ünneplő jekatyerinburgi csatár.

A Red Wings hatalmas meglepetésre hétmeccses küzdelemre késztette a rájátszásban a későbbi bajnok Chicagót. A Yahoo! jégkorongos portálja, a Puck Daddy készített tartalomgazdag interjút a 13-assal.

A szezon vége elég érdekesre sikeredett az ön számára.

Természetesen nagyon örülök, hogy a Red Wingsnél maradhatok. A klub nagyon szerette volna, ha hosszabbítok és ezzel én is így voltam, nagyon szerettem volna maradni.

Már a rájátszás ideje alatt megjelent a szóbeszéd, mely szerint visszatér Oroszországba, a KHL-be. Milyen hatással volt ez önre?

Ha egészen őszinte akarok lenni, akkor nem is hallottam ezekről. A szóbeszéd csak szóbeszéd, mindig több van belőle, mint kellene.

A Detroitnak jelenleg igen fiatal a játékosállománya. Sokan úgy gondolják, hogy ehhez képest az idei szezonban tovább mentek, mint amire eredetileg predesztinálva voltak. Egyetért ezzel az értékeléssel?

Szerintem ez így nem teljesen pontos. Bár való igaz, hogy nagyon fiatal játékosaink vannak. És az is igaz, hogy általában nehézséget okozott, ha nálunk magasabban jegyzett csapat ellen kellett játszanunk. De kaptunk egy nagy esélyt, és ezek a fiatal játékosok igenis megmutatták, hogy van bennük lehetőség, tudnak élni az ilyen esélyekkel.

Montreal Canadiens v Detroit Red Wings

Sokat köszönhetnek Babcock edzőnek. Nem furcsa, hogy még sosem kapta meg az NHL legjobb edzőjének járó Jack Adams-trófeát?

Nem vagyok benne biztos, hogy én vagyok a megfelelő ember, aki ezekről a díjakról bármit is mondhatna. De természetesen nagyon sokat köszönhetünk az edzőnknek, aki kialakította azt a játékstílust, amiben játszunk. Az biztos, hogy jelenleg Babcock az egyik legjobb edző a ligában. Igazság szerint mindig is a legjobbak közé tartozott. Tapasztalt, sokat látott edző. Hogy soha nem nyert még Jack Adams-trófeát? Nem is tudom, milyen szempontok szerint választják ki a legjobb edzőt egy szezonban. Abban biztos vagyok, hogy egyszer meg fogja kapni.

Nicklas Lidström visszavonulása után nyáron Henrik Zetterberg lett az új csapatkapitány. Hogyan zajlott a váltás?

Hogyan? Hát kivágta a C betűt és felragasztotta a mezére, így. Valójában mindig is vezető szerepe volt a csapaton belül, akár a jégen, akár az öltözőben. Az elmúlt évben is megmutatta kivételes vezetői képességeit. Nagyon jó ember, nagyon jó barátom. Szerintem az ő csapatkapitányi kinevezése a legjobb döntés volt a klub részéről. Csapatkapitánynak lenni óriási felelősség, talán ehhez nem volt hozzászokva eddig.

Önnek 34 évesen is annyi kiugrása volt a szezonban, mint a Selke-trófeát megnyerő Jonathan Toewsnek. Mi a titka?

Azt gondolom, a titok abban az energiában rejlik, amit minden évben a munkába ölök nyáron, amikor hazatérek Jekatyerinburgba. És a szurkolók is nagyon sokat segítenek, nagyon sokan írnak nekem és beszélnek velem. Az ő visszajelzéseik nagyon erős motiváló tényezőt jelentenek. Meg persze a család és a barátok. Nekik is nagyon sokat köszönhetek.

Azt hallotta, hogy egy kanadai szakíró véleménye szerint ön kevésbé tehetséges, sokkal inkább a kemény munkának köszönheti azt, amit elért?

Természetesen olvastam. És egyet is értek vele. Azt vettem észre, hogy minél többet edzek, annál tehetségesebb vagyok.

Melyik a kedvenc hokis csele?

A góllövés. Mégsem, inkább gólpasszt adni.

Ön szerint a passz is egy csel?

Talán nem mindegyik. De nagyon sok annyira jó közülük, mint bármilyen csel.

Nem sajnálja néha az ellenfeleket, akikből gyakran hülyét csinál. Mint például Logan Couture-ből?

Én ezt egészen másképp fogom fel. Couture eszén akkor sikerült túljárnom, de ettől ő jobb játékossá vált. És mivel jobb játékos lett belőle, így ezentúl csapatunknak nehezebb lesz ellene játszani. Az ellenfeleink minden meccsel egyre jobbak és erősebbek lesznek.

DATSYUK TURCO

Az igaz, hogy ön kezeli a twitter-oldalát?

Természetesen. A twitterem, a facebookom, a kocsim és a biciklim ? ezek mögött mind én állok és én kezelem őket.

Egyszer azt mondta nekünk, hogy Oroszországban az edzők nem engedik el a fiatal játékosaikat az önök edzőtáboraiba. Megoldódott azóta ez a probléma?

Ez egy általános probléma Oroszországban. Otthon nagyon sok edző féltékeny az edzőtáborokra. Nem akarják megérteni és elfogadni ezt a rendszert, pedig ezzel sokat segíthetnék a legtehetségesebb játékosainknak. Ez mindig is így volt és még nagyon sokáig így is lesz szerintem. Nehéz ez ellen küzdeni, nehéz megszabadulni tőle.

Sokáig semmi biztosat nem lehetett tudni arról, hogy az NHL részt vesz-e a szocsi olimpián. Foglalkoztatta ez a kérdés?

Még csak nem is gondoltam rá. Ez nem az én problémám volt.

Milyen érzés veteránnak lenni?

Majd elmondom, milyen érzés, ha egyszer az leszek. Elég tapasztaltnak érzem magam, de öregnek nem. Lehet, hogy az útlevelem szerint 35 éves vagyok, de azért a jégen tudok még egy-két dolgot. A szívünkben nem öregszünk meg.

Ki a legjobb tanítványa a csapatból?

Először magamat kellene tanítanom ahhoz, hogy képes legyek valaki mást tanítani.

Mit gondol a michigani winter classicról?

Ez nagyon nagy esemény lesz a hokirajongóknak, de egész Michigan állam számára. Mindkét csapat számára sokat jelent ez a mérkőzés, mivel a Toronto és a Detroit is az Original Six tagja. Ez az egész állam számára egy hatalmas ünnep lesz, különösen a mostani nehéz időkben. Ez az újévi ünnepség pár napig el fog tartani, ami nagyszerű. Mivel Chicagóban már volt részem ilyesmiben, így nagyon várom már az eseményt.

Cimkék: , ,

Nem lehet hozzászólni.

   H I R D E T É S
Eseménynaptár
április 14., vasárnap
VB18 16:30 HUNDEN 1-4VÉGE
AL 18:30 ETOLHL 5-1VÉGE
április 15., hétfő
VB18 13:00 GERHUN 8-2VÉGE
április 17., szerda
VB18 13:00 AUTHUN 6-5 BVÉGE
április 18., csütörtök
VB18 13:00 HUNUKR 4-7VÉGE
április 19., péntek
VÁL 18:30 HUNNOR 2-1VÉGE
    • DUNA WORLD
április 20., szombat
VÁL 16:00 HUNNOR 
VB18 16:30 JPNHUN 
április 21., vasárnap
NVB 15:00 HUNKOR 
    • AMC MIKRO
április 22., hétfő
NVB 12:30 HUNNED 
    • SPORT 1
április 24., szerda
NVB 12:30 HUNNOR 
    • SPORT 2
április 26., péntek
NVB 20:25 HUNAUT 
    • AMC MIKRO
április 27., szombat
NVB 16:00 HUNFRA 
    • AMC MIKRO
Partnerünk
Archívum