Idén még nem nyert az Érsekújvár a Miskolc ellen

 

Bár a szlovákiai csapat jelentőset lépett előre játékban a rájátszásra, a MOL Liga-döntő legnagyobb kérdése, hogy ez elég lesz-e a neki legkevésbé fekvő stílust játszó csapat ellen. Összeszedtük a legfontosabb tényezőket, amelyek befolyásolhatják a párharcot.

A MOL Liga idei döntőjében azt az Érsekújvárt fogadja a Miskolc, amely ellen az alapszakaszban nem veszített mérkőzést. A HC Nové Zámky ráadásul továbbra is kétfrontos küzdelemre kényszerül.

Az idei MOL Liga talán egyik legérdekesebb vonása az volt, hogy különböző játékstílusok összecsapását láthatták a nézők, amelyek során az egyik rendszerint nem találta a másik ellenszerét. Többnyire nem arról szólt a történet, hogy az erősebb csapatok megverték a gyengébbeket, egymás között pedig váltakozó sikerrel vívtak küzdelmeket, hanem az éllovasok között is kialakultak szokatlanul egysíkú párharcok. Az elődöntő során is láthattunk már hasonlót, az egyik ágon az a DAB játszott az Újvárral, amely az alapszakaszban csak egy alkalommal tudta legyőzni Hurtajékat. A helyzet még egyoldalúbb a két döntős egymás elleni mérlegét tekintve: az alapszakaszban hat alkalommal találkozott egymással a két egyesület, az ezeken megszerezhető 18 pontból 15-öt elvitt a Miskolc, a felvidéki csapat csak a hazai mérkőzésein tudott pontokat szerezni, győzni pedig még azokon sem sikerült. Nem az a kérdés tehát, hogy más kávéház-e a rájátszás, mint az alapszakasz, hanem hogy mennyire az. Képes-e az Újvár annyira megújulni, hogy legyen esélye a borsodiakkal szemben.

MISNZA

Fotó: Bán Olivér

Az általunk megkérdezett két szakember, Szilassy Zoltán, az UTE és Jerry Andersson, a Brassó vezetőedzője nagyon hasonló véleményen volt a két csapat karakterét illetően. Az Érsekújvárban több a színes ceruza, olyan egyéniségek alkotják a csapatok, akik mind képesek valami váratlant húzni, az improvizáció játékuk lényegét képezi, elsősorban ezért lehet nehéz ellenük felkészülni. Abban is egyetértés volt a két edző között, hogy technikailag a szlovákok a legképzettebb csapat. Ezzel szemben a Miskolc szintén nem nélkülözi a tehetségeket, elsődleges erényük azonban mégsem ez, hanem a szervezettség és a fizikai kondíció. Majoross Gergely olyan óramű pontossággal működő csapatszerkezetet alkotott meg, amelyben mindenki tudja, mi a dolga és amely az első percektől elkezdi felőrölni ellenfelét, akik rendszerint a végére bele is fáradnak a Macik által diktált tempóba.

Az elmondottakat a számok is alátámasztják. A Miskolc ellen egyedül a DAB volt képes pozitív mérleget produkálni, az Újvárnak nem sok babér termett. Különösen jellemző adat, hogy mindhárom érsekújvári meccs felénél még a hazai csapat vezetett 3-1-re, november 11-én negyedórával a lefújás előtt pedig 5-2-es érsekújvári előnyt mutatott az eredményjelző, ám ez is kevés volt a győzelemhez, a Miskolc mindhárom alkalommal sebességet tudott váltani és maga alá gyűrte ellenfelét. Miskolcon még idáig sem nagyon jutottak el Stefankáék, egy szorosnak mondható 7-5-ös vereség mellett egyszer 5-1-re, egyszer pedig 5-2-re kaptak ki. Az alapszakasz során feltűnő volt, hogy mennyivel jobban játssza az emberelőnyöket a Miskolc. Az Érsekújvár ugyan 89-70-re “megnyerte” a büntetésperceket, ám a különbség az előnyök értékesítését tekintve jóval nagyobb. A Jegesmedvék 11 gólt ütöttek előnyből, míg az Újvár mindössze kettőt.

Az egymás elleni küzdelmekből készített kanadai táblázat nem sokban különbözik attól, amelyet a teljes mutat. A hat meccs összesített gólkülönbsége 28-19 a Miskolc javára. Az Érsekújvárból a legponterősebb játékos Frolik 3+4 és Chrenko 1+6 ponttal, őket követi Caladi (5+1), Faith (2+4), Hurtaj (2+3), Podstavek (3+1) és Stefanka (1+2). Feltűnő, hogy a legtöbb gólt Caladi lőtte a Jegesmedvéknek, míg Uram például egyszer sem talált be, azért háromszor asszisztos volt. A Miskolcban ezzel szemben három 11 pontos játékost is találunk: Metcalfe-ot és Dansereaut (egyaránt 6+5), valamint Dudast (2+9). A magyarok közül nagyon gólerősen játszott Tóth Adrián (5+5), míg Becze (3+7) főleg az előkészítésben jeleskedett, akárcsak az amerikai Cohen (1+6), akiről Andersson mester külön is kiemelte mennyire hasznos munkát végez csapatában. Külön említést érdemel még Hajós (1+4), Sagert (1+3), valamint Gőz és Boyle (mindketten 1+2).

MISNZA

Mindkét csapat rövid, de annál intenzívebb elődöntőn van túl, a Miskolc söpréssel jutott túl a Brassón, az Érsekújvár 4-1 arányban volt jobb, mint a Dab.Docler, de mindkét ellenfél komoly ellenállásra késztette a döntősöket, a Miskolc az első hazai meccset a sírból hozta vissza, a Zámky pedig csak az utolsó meccsen tudott két góllal nyerni, a többi meccs egy gólon, vagyis hajszálokon múlt csak a siker. Mindkét párharcnak megvannak a maga tanulságai. A miskolciak elődöntőjének főként az, hogy az első meccs kulcsfontosságú lesz. A Brassónak reális esélye volt a győzelemre a hosszabb pihenő után első tétmeccsét játszó népkertiek ellen és ez most sem lesz másként. Utoljára február 22-én, vagyis éppen két hete játszotta utolsó meccset Majoross Gergely csapata, míg az Érsekújvár meccsből érkezik, hiszen a döntő és az elődöntő között zajlottak a szlovák harmadosztály rájátszásának küzdelmei. Ez persze kétélű fegyver, hiszen szombaton a Homonnával játszott a csapat, tehát nem ideális fizikai állapotban várják majd az első meccset. Ráadásul 3-2 arányban kikaptak, ami azt jelenti, hogy a vasárnapi és szerda MOL Liga finálé között kedden még egy meccs vár rájuk a Homonna ellen.

Az Újvár a DAB-bal elődöntőzött, amely megpróbálta játékkal megverni a felvidékieket, nem csak a Miskolchoz, de egykori önmagukhoz képest is viszonylag keveset ütköztek. Ez persze feküdt Uraméknak, akik éltek is a lehetőséggel. Mindazonáltal a döntőben arra lehet számítani, hogy a Miskolc nem teszi meg ugyanezt a szívességet ellenfelének és nem fogja nélkülözni egyik legjobban használt fegyverét, sok és fájdalmas ütközésre lehet számítani, amit jobb kondijuk miatt jobban is fognak bírni. Persze Uramot sem vajból gyúrták, nem beszélve az olyan nehézfiúkról, mint Weissmann, Podstavek vagy Kowalczyk, úgyhogy ez sem lesz olyan egyszerű. Uramék az előnyös játékban is jelentősen előre tudtak lépni, kérdés, a Miskolc speciális egységei mennyivel okoznak majd nagyobb fejtörést, mint a DAB egyébként többnyire jól működő hátrányos védekezése.

Kulcskérdés lehet a kapusposzt, ahogyan azt Szilassy Zoltán is kiemelte. A Miskolcnak Bálizs Bence nagy stabilitást nyújt hátul, az alapszakasz során neki volt a legalacsonyabb meccsenkénti kapott gólátlaga, míg védési hatékonyságban 93,7%-kal a második helyen zárt Kalnins mögött. A rájátszásban még erre is rátett egy lapáttal: a kapott gólok számát kettőről 1,7-re sikerült csökkenteni, míg a hatékonyságot 94,3%-ra feltornásznia. Az Érsekújvárban azonban két nagyon jó kapus van, a DAB ellen Cikánek kezdett, de egy megingás után, nagyon kellemetlen helyzetben Krajcovicnak kellett beállnia és maximális megbízhatósággal oldotta meg a feladatot olyannyira, hogy az utolsó DAB elleni meccset is megkapta. Bálizs tehát egy hajszállal jobb, mint szlovák kollégái, de Lubomir Hurtaj bátrabban variálhat ezen a poszton, mint Majoross Gergely.

0104misnz19

Egy szót kell még szólnunk az edzőkérdésről is, amely szintén fontos összetevője a két csapat teljesítményének. Az Érsekújvár harmadik edzőjét fogyasztja, Spisak mester kezdett, őt váltotta Slavomír Chlebec, akinek a helyére január végén érkezett Lubomir Hurtaj. A másik oldalon Majoross Gergely tudatos építkező munkájáról és szakmai kvalitásairól már többször szóltunk, vele készítettük a Jégkorongblog történetének egyik legalaposabb interjúját is. A modern hokit képviselő mentalitása jót tehet nem csak a Miskolcnak, de perspektivikusan az egész magyar jégkorongnak. Érdekes lesz látni, hogy a szapporói aranygeneráció játékosai edzőként vagy sportvezetőként mennyit tudnak lendíteni a magyar jégkorongsporton, egyre többen vannak és egyre felelősségteljesebb munkákkal bízzák meg őket. De a túloldalon Hurtaj szintén fiatal és fiatalos mentalitású tréner, az összhang a kispadon láthatóan jóval nagyobb lett az érkezésével, minden bizonnyal kulcsszerepe volt Marek Uram visszacsábításában is, akárcsak abban, ahogyan visszatért. Nem csak egy világbajnokot kapott vele a Zámky, hanem egy igazi vezéregyéniséget is, aki meccseket döntött el. Kis túlzással azt lehet mondani, hogy az elődöntőben ő jelentette a különbséget, ami miatt az Újvár játssza a döntőt és nem a DAB. Azonban mindketten kezdők, nagy kérdés, hogy életük első igazán kiélezett helyzetében hogyan reagálnak majd a kulcsmomentumokra.

Furcsa, de Hurtaj edzőségével nyert ugyan az Érsekújvár, mint láthattuk, játékosként fontos pontokat, szám szerint ötöt, szerzett a Miskolc ellen, ez minden bizonnyal hiányozni fog. A helyzetet súlyosbítja, hogy a DAB elleni elődöntő nem múlt el nyomtalanul, Martine ámokfutása után Chrenko feltehetően egész szezonra kidőlt, míg a Dubec testvérek is sérülésekkel bajmolódnak, játékuk erősen kérdéses. Összességében talán a Miskolc a párharc favoritja, idén minden együtt van ahhoz, hogy a borsodi csapat megszerezze első MOL Liga aranyérmét, visszavágva ezzel a tavalyi elődöntőben elszenvedett vereségért.

A négy nyert meccsig tartó párharc első mérkőzését tehát vasárnap este hattól rendezik. A két csapat megegyezett a MOL Liga játékvezető testületével, ennek értelmében összesen 4 vezetőbíró és 5 vonalbíró működhet közre a Miskolc–Érsekújvár mérkőzéseken. Babic Vladimir, Halassy György, Haszonits Miklós, Kincses Gergely vezetőbíróként, Kis-Király Barna, Pálkövi Botond, Soós Dániel, Vas Mátyás, Váczi Dávid vonalbíróként nevezhető a találkozókra. A meccseket 4 bírós rendszerben rendezik, vasárnap a Halassy, Kincses, Soós, Váczi négyes kezd majd. Szintén megírtuk már, hogy problémák vannak a televíziós közvetítéssel, jelen állás szerint az első négy meccs nem kerül képernyőre, ha lesz 5. és 7. mérkőzést, azt adja a Digi Sport.

Majoross Gergely így, Lubomir Hurtaj pedig ekképp várja a vasárnapi rajtot.

Erste Liga, Miskolci Jégcsarnok, 2015. márc. 8., vasárnap. Játékvezetők: Halassy, Kincses, Soós, Váczi.
Bálizs (Duschek)
K
Krajcovic (Cikánek)
Boyle, Dudas, Nagy, Cohen, Becze
1
Huba, Král, Podstavek, Frolík, Tábi
Gőz, Sagert, Hajós, Tóth, Dansereau
2
Hrudík, Durco, Stefanka M., Uram, Weissmann
Vojtkó, Dósa, Metcalfe, Láda B., O'Donnell
3
Baron, Kowalczyk, Klobucnik, Faith, Polcík
Popovics, Láda P., Roczanov, Miskolczi, Fliszár
4
Sucharda, Siska, Rejzek, Púchovsky, Stefanka O.
Majoross Gergely, Mart Eerme
E
Lubomir Hurtaj, Peter Udvardy
Cimkék: , , ,

Nem lehet hozzászólni.

   H I R D E T É S
Eseménynaptár
február 15., csütörtök
EL 18:30 DABSCC 1-8VÉGE
február 16., péntek
EL 18:00 UTEFHA 5-1VÉGE
EL 18:30 FTCGYE 1-2 HVÉGE
EL 18:30 MISBRA 1-0VÉGE
ICEHL 19:15 AVSLNZ 2-1VÉGE
február 17., szombat
EL 17:00 FTCSCC 3-0VÉGE
AL 18:30 ETOASP 8-4VÉGE
AL 19:30 SPCWRM 0-10VÉGE
AL 21:00 DBFÓHA 1-1VÉGE
AL 21:00 IKOLHL 5-4 HVÉGE
AL 21:00 VASFTC 10-6VÉGE
február 18., vasárnap
EL 17:30 FHABRA 1-4VÉGE
ICEHL 17:30 HCIAVS 3-2 HVÉGE
EL 17:40 BJAMIS 3-4VÉGE
EL 18:30 DEBSCC 1-2 BVÉGE
EL 18:40 DABGYE 2-8VÉGE
február 20., kedd
EL 18:30 DEBFTC 4-6VÉGE
EL 18:30 FHAMIS 3-12VÉGE
EL 18:40 BJABRA 1-4VÉGE
február 21., szerda
ICEHL 19:15 OLLAVS 
február 22., csütörtök
EL 17:30 GYESCC 
Partnerünk
Archívum