Kipróbálom magam külföldön

   

Németh Anikó, a 2014-es év legjobb magyar női játékosa a szezon hátralévő részét a tengerentúlon tölti.

Gondoltad, hogy megkapod az Év női játékosának járó díjat?

Egyáltalán nem számítottam rá, ezért amikor megtudtam, eléggé meglepődtem, hogy én kapom. Jólesett az elismerés, amikor gratuláltak az ismerőseim, illetve rokonaim. Megtisztelő érzés, hogy engem választottak az év legjobbjának, ugyanis több válogatottbeli csapattársam is megérdemelte volna a díjat.

Hogyan láttad a 2014-es évedet a korábbiakhoz képest?

A korábbi években sikereket értünk el az U18-as válogatottal, de ebben az évben sajnos nem sikerült bennmaradnunk az A csoportban, és számomra ez nagyon rossz érzés, mert az utolsó évem volt az U18-as válogatottban. Viszont az ifjúsági vb-t követően a felnőtt válogatottal úgymond sikerült elérnünk egy jó eredményt, mert ahová feljutottunk, a divízió 1/B csoportba, ott rögtön érmet is szereztünk. A világbajnokságoknak új szerelésben vágtam neki, eleinte szokatlan volt, aztán sikerült betörnöm őket a fontos tornákra. Az új maszkom tervezését és megvalósítását szeretném megköszönni Örsi Bencének, aki nagyon sokat segített benne. A válogatott események mellett az elmúlt szezon egyik kedves emléke, amikor 2013 decemberében a Winter Classic-meccsek keretein belül a legjobb osztrák csapat, a Sabres Vienna ellen játszhattunk.

Az Egyesült Államok elleni 7-0-s vereség után téged választottak a mérkőzés legjobb játékosának a budapesti U18-as vb-n, ahol 65 lövést védtél. Mi adott erőt, hogy ilyen remekül teljesíts?

Mindig is szerettem volna Kanada és az Egyesült Államok ellen játszani. A 2013-as finnországi U18-as vb-n játszhattam Kanada ellen, és most az álmom az volt, hogy az USA ellen is védhessek, segíthessem a csapatot. Köszönöm a válogatott akkori edzőinek, Gömöri Csabának és Buzás Norbertnek, hogy megkaphattam ezt a lehetőséget. Hogy mi adta az erőt? Talán az, hogy női jégkorongban szerintem az Egyesült Államok a legjobb csapat, és bizonyítani szerettem volna, hogy mi sem vagyunk rosszak, illetve a több mint ezer néző is lelkesített.

Fotó: Mudra László

A sikertelen U18-as világbajnokság után egy héttel már a felnőtt válogatottal kellett készülnöd. Hogyan léptél túl a budapesti vb kudarcán?

Eleinte nagyon rossz volt ugyanazon a jégpályán készülni a Jégpalotában, és ugyanabban kapuban is állni, amelyben vereségeket szenvedtünk Japán ellen. Talán az első edzés nem is ment úgy, ahogyan szerettem volna, de gyorsan túl kellett lépnem, mert a nyakunkon volt a lettországi világbajnokság. Ventspilsben már teljes mértékben a felnőtt tornára tudtam koncentrálni, akkorra már eltűntek a budapesti vb rossz emlékei.

2013 nyarán azt mondtad, a terveid között szerepel, hogy légiós legyél, de addig itthon szeretnél játszani, amíg van lehetőség rá a fiúk között. Kaptál-e már ajánlatot külföldről?

Igen, nagyon szeretnék külföldön játszani, az elmúlt években többször is kaptam ajánlatokat. Például az idei U18-as vb után is kaptam meghívót a tengerentúlra, a nyáron ki is mentem egyik csapattársammal, Pártos Rékával egy tornára, ahol azt mondták, várnak a szezonra is, de ez sajnos végül nem jött össze. Kanadából is hívtak az elmúlt két évben mindig ugyan arra a helyre. Réka a nyáron a Hockey Training Institute-hoz ment, ahová nekem is lett volna lehetőségem, de végül nem tudtam vele tartani. Decemberben Réka által azonban újra megkerestek, és most már biztos, hogy januárban sikerül kimennem ehhez a csapathoz. Már nagyon várom, hogy külföldön játszhassak és bizonyíthassak.

A Pesterzsébeti Farkasoknál mindkét U16-os csapatnál, valamint az U18-as együttesnél is számítottak rád. Kanadában nagyjából hány mérkőzésen léphetsz jégre?

Nagyon jó érzés volt mindkét korosztály csapataiban játszani, nagyon sok játéklehetőséget kaptam az idei évben, és ezért egy nehéz döntés volt itt hagynom a Farkasokat. Pontosan nem tudom, hány meccset játszunk kint, de szerintem sok lehetőséget kapok. Nem is a meccsszám a fontos, hanem az, hogy a meccseken 100%-osan teljesítsek és segítsem az új csapatom. Mivel kint tornákon indul az együttes és a tornákra jönnek megfigyelő edzők, ezért szeretnék nagyon jól teljesíteni, hogy felfigyeljenek rám.

A pekingi világbajnokságra elenged az új klubcsapatod?

Megértőek a válogatottbeli szerepléseimmel kapcsolatban, ezért hazaengednek már a februári Négy Nemzet Tornára is. A pekingi világbajnokság előtt pedig véget ér a szezon a tengerentúlon, ezért azzal nem ütközik.

Életedben először nem szerepelsz egy csapatban az ikertestvéreddel, Németh Bernadett-tel. Nem lesz nehéz a váltás?

Először biztos fura lesz. Bár már voltak meccsek, ahol nem játszottunk együtt, ám csak egy-két ilyen alkalom volt. Nem lesz olyan, aki teljes mértékben biztonságot és segítséget nyújt nekem hátul. Egyelőre csak néhány hónapra megyek ki, ám remélem, évekre meg tudom alapozni a jövőbeli tengerentúli karrierem.

Cimkék: , , ,

Nem lehet hozzászólni.

   H I R D E T É S
Eseménynaptár
április 21., vasárnap
NVB 15:00 HUNKOR 2-0VÉGE
április 22., hétfő
NVB 12:30 HUNNED 2-0VÉGE
    • SPORT 1
április 23., kedd
VÁL 19:30 ITAHUN 5-6VÉGE
április 24., szerda
NVB 12:30 HUNNOR 1-2 BVÉGE
    • SPORT 2
április 26., péntek
NVB 20:25 HUNAUT 2-3 BVÉGE
április 27., szombat
NVB 16:00 HUNFRA 
    • AMC MIKRO
április 28., vasárnap
VB 16:00 HUNJPN 
    • SPORT 2
április 30., kedd
VB 16:00 HUNKOR 
    • SPORT 1
május 1., szerda
VB 12:30 HUNROM 
    • SPORT 1
május 3., péntek
VB 19:30 HUNITA 
    • SPORT 1
május 4., szombat
VB 19:30 HUNSLO 
    • SPORT 2
Partnerünk
Archívum