Chernomaz 10 napot edzőtáborozik a Fehérvárral

   

Rich Chernomaz szövetségi kapitány a napokban a tengerentúlon méri fel a két válogatott játékosunkkal kapcsolatos helyzetet. Három fiatal nyújtott kiemelkedőt az első találkozás során, őket név szerint is említi interjúnkban a kanadai edző, miként a márciusi menetrendről is beszámol. Lengyelországgal és Japánnal játszunk a világbajnokság előtt felkészülési meccset.

? A Fehérvár nem jutott rájátszásba, 2 hónapon át nem játszik tétmeccseket. Ebben a speciális helyzetben mi a jó megoldás?

? Egyrészt lesznek barátságos meccseik és lesz a Magyar Kupa is, tehát nem arról van szó, hogy teljesen mérkőzés nélkül maradnának a játékosok. Az viszont kétségtelen tény, hogy a válogatott szempontjából sokkal jobb lett volna, ha sikerül bekerülni a rájátszásba. De számoltunk ezzel a lehetőséggel. Már a lengyel torna előtt, Budapesten számba vettük az összes eshetőséget, tehát van B tervünk. Ennek lényege, hogy nagyon jól kell megtervezni és időzíteni ezeket a mérkőzéseket, illetve ezekhez kell igazítani a közös edzéseket. Természetesen a meccsnél nincs jobb felkészülés, de a kevesebb klubkötelezettség azt is jelenti, hogy többet tudunk együtt készülni. Márciusban például hatnapos edzőtábort tervezünk, ami után lesz három nap szünetük a játékosoknak. Majd újra összejövünk négy napra, ami alatt szintén edzéseket fogok tartani. Ekkor egyrészt a fizikai kondíció növelése, másrészt a taktikai elemek gyakorlása lesz az elsődleges feladatunk. Ha nem is a teljes válogatott, de a magja együtt készülhet, szóval azt tudom mondani, hogy a közös szakmai munka szempontjából nem rossz a helyzet.

? Milyen válogatott meccseket tervez a világbajnokság előtt?

? Ha jól tudom, két mérkőzést sikerült lekötni, április 7-én Lengyelországgal, míg 9-én Japánnal játszunk idehaza.

? Megítélése szerint alkalmas a magyar válogatott az A csoportba jutásra?

? Nagyon nehéz feladat lesz, annyi bizonyos. Nagyon erős mezőny érkezik az új lebonyolítási rendnek köszönhetően, a csapatok közül kiemelkedik Olaszország és Kazahsztán. Az olaszokról elég annyit elmondani, hogy 14-15 kanadai játékost honosítottak, és hogy hajszál híján kijutottak az olimpiára. Emlékeztetőül, egy góllal kaptak ki Ausztriától, és hazai pályán megverték Németországot. Ez nem akármilyen teljesítmény. Kazahsztán is hasonlóan erős csapat, hiszen Lettországban mindössze egy góllal kapott ki a később feljutó házigazdától. Ezek olyan csapatok, amelyek ellen nem a magyar válogatott az esélyes. Ugyanakkor az a szép a jégkorongban, hogy nem mindig az esélyes nyer.

Fotó: Mudra László (jegkorongblog.hu)

 

? Évekig a német élvonalban dolgozott. Hány olyan játékost látott a magyar keretben a lengyel tornán, akit tudott volna használni DEL-es csapatainál?

? Neveket természetesen nem szeretnék említeni, de nem udvariasságból mondom, hogy négy-öt játékos egészen nyugodtan játszhatna a DEL-ben, akármelyik csapatban.

? Milyen potenciált lát a fiatalokban?

? Három nagyon fiatal játékos tűnt fel nekem a lengyelországi tornán. Rajna Miklós nagyon impresszíven védett, de Gőz Balázs és Kiss Dániel is nagyon ígéretes játékos. Reméljük, kitartanak a világbajnokságig, és a felkészülés során úgy teljesítenek, hogy a vb-n is bevethetem őket. Ehhez nagyon kemény munkát kell még végezniük a jégen és jégen kívül is, mert egyértelműen sokat kell még javulniuk ahhoz, hogy stabilan megmaradjanak a válogatott első csapatánál.

? Kipróbál még más játékosokat is a világbajnokságig, vagy most már inkább szűkíteni kell a keretet?

? Amennyiben haza tudnak jönni, megnézném Kóger Dánielt és Hentes Kristófot is, de ez nem csak tőlem vagy tőlük függ. A játékoskeret nagyjából adott, de soha nem zárom ki, hogy újabb játékosokra is kíváncsiak leszünk.

? Korábban említette, hogy meglátogatja a tengerentúlon játszókat, Kógert és Hetényi Zoltánt. Erre mikor kerül sor?

? Csütörtökön repülök Amerikába, úgyhogy ennek most jön el az ideje. Ahogy tudom, Hetényinek új csapata van, remélem, sikerül több jégidőt kapnia és bizonyítania, hogy ott a helye a legjobbak között. És bízom benne, hogy áprilisban számíthatunk rá a válogatottban is.

Rich Chernomaz elutazása napján jelent meg az osztrák sajtóban az az értesülés, miszerint a magyar szövetségi kapitány a Red Bull Salzburg megüresedett vezetőedzői posztjának egyik komoly várományosa. Chernomaz a vb végéig szóló szerződést kötött a magyar szövetséggel, a következő szezonnal kapcsolatos tervekről nyilvánvalóan a budapesti vb után tárgyalnak a felek. Ettől nagy valószínűséggel független, hogy klubedzőként hol vállal munkát. A Donaukurier jelentése szerint a Red Bull hokiszekciójának sportigazgatójává előlépő Pierre Pagé jelenlegi helyére Rich Chernomazt is kiszemelte. A magyar szövetségi kapitány így a Salzburg vezetőedzőjeként dolgozhatna, ahol egy légiósokkal megerősített U24-es szelekció játszana a következő szezontól. A hírek szerint a megbeszélések már megkezdődtek a klub és Chernomaz között.

Nem Chernomaz lenne az első olyan szövetségi kapitányunk, aki rivális klub edzőjeként is doolgozik egyszersmind. Emlékezhetünk arra, hogy a Fehérvár első EBEL-es idényében Pat Cortina az Innsbruck EBEL-csapatának edzője volt, később pedig Ted Sator volt a magyar válogatott szövetségi kapitánya a Medvescak Zagreb szakvezetőjeként.

Cimkék: , , ,

Nem lehet hozzászólni.

   H I R D E T É S
Eseménynaptár
április 21., vasárnap
NVB 15:00 HUNKOR 2-0VÉGE
április 22., hétfő
NVB 12:30 HUNNED 2-0VÉGE
    • SPORT 1
április 23., kedd
VÁL 19:30 ITAHUN 5-6VÉGE
április 24., szerda
NVB 12:30 HUNNOR 1-2 BVÉGE
    • SPORT 2
április 26., péntek
NVB 20:25 HUNAUT 2-3 BVÉGE
április 27., szombat
NVB 16:00 HUNFRA 2-1VÉGE
április 28., vasárnap
VB 12:30 KORSLO 4-2VÉGE
VB 16:00 HUNJPN 3-1VÉGE
    • SPORT 2
VB 19:30 ROMITA ÉLŐ
április 30., kedd
VB 12:30 SLOROM 
VB 16:00 HUNKOR 
    • SPORT 1
VB 19:30 ITAJPN 
    • SPORT 1
május 1., szerda
VB 12:30 HUNROM 
    • SPORT 1
VB 16:00 JPNKOR 
    • SPORT 2
VB 19:30 SLOITA 
    • SPORT 2
május 3., péntek
VB 12:30 KORROM 
    • SPORT 1
VB 16:00 SLOJPN 
    • SPORT 1
VB 19:30 HUNITA 
    • SPORT 1
május 4., szombat
VB 12:30 ROMJPN 
VB 16:00 HUNSLO 
VB 19:30 HUNSLO 
    • SPORT 2
Partnerünk
Archívum