Történelmet írt a Seattle

   

A Kraken már 94 pontnál jár, másodéves franchise még sohasem szerzett ennyit az 1967-es bővítés óta.

A Florida óriási csatában győzött 2-1-re a Buffalo ellen, és a rájátszást jelentő hetedik helyre lépett, kiszorítva a Pittsburghöt a legjobb nyolcból. A meccs embere a 39 lövést hárító Alex Lyon volt, aki mellé a két gólpasszt kiosztó Brandon Montour nőtt fel. A Sabresből Tage Thompsont kell kiemelni, aki megszerezte idei 90. pontját, erre pedig legutóbb Daniel Briere volt képes a csapatban még 2007-ben.

A Florida és a Pittsburgh helycseréjéhez az is kellett, hogy a Penguins vereséget szenvedjen a New Jersey csarnokában. A Prudential Centerben a Devils 5-1-re nyert a karrierje első mesterhármasát szerző Dawson Mercer vezérletével. A vasak között Vítek Vaneceknek nem kellett megszakadnia, 22 védés elég volt a győzelemhez. A New Jersey mind a négy idei randevút megnyerve hibátlanul zárta az alapszakaszt a Penguins ellen. Ilyesmire korábban csak egyszer volt példa: a 2009/10-es idényben, akkor a Devils hatból hatot nyert a Pens ellen.

Nem Sok izgalom volt az aktuális Origina Six-rangadón, a Detroit ugyanis 5-0-s győzelemmel távozott a montreali Bell Centre-ből. David Perron egy duplát és egy gólpasszt tett a közösbe, Ville Husso neve mellé pedig 24 védés került, és az idei második shutout a Canadiens ellen.

Jet Greaves 46 védéssel debütált az NHL-ben, de ez is kevés volt ahhoz, hogy a Columbust megmentse a vereségtől Torontóban. A Maple Leafs 4-2-re győzött többek között a duplázó Zach Aston-Reese, valamint a karrierje 297. találatát szerző Auston Matthews vezérletével. A közel 300 találatnál járó center a Toronto örökranglistáján feljött a hatodik helyre, maga mögé utasítva a George Armstrong, Frank Mahovlich párost.

jet greaves

A Torontóhoz hasonlóan 4-2-re győzött a St. Louis is, mégpedig a Philadelphia ellen. A rájátszásról lemaradó két csapat találkozóján az első három gólt a Blues szerezte, és innen már könnyedén húzta be a meccset. A hazaiaknál Jordan Kyrou ismét betalált, így az utolsó hat meccsen összesen hatszor volt eredményes.

A Carolina megtartotta hárompontos fórját a New Jersey előtt, miután a hosszabbításban 3-2-re győzött az Ottawa ellen. A rendes játékidőben Brady Skjei meglőtte idei 17. gólját, amivel beállította Dougie Hamilton hátvédekre vonatkozó klubrekordját. A győztes találatot a csapat leggól- és -ponterősebb játékosa, Martin Necas lőtte 41 szekundummal a ráadás befejezése előtt. A Senatorsból Leevi Meriläinent kell kiemelni, aki 34 védéssel mutatkozott be az NHL-ben.

A Nashville a hirtelen halálban verte 3-2-re a Vegast, ezzel megtartotta matematikai esélyét a rájátszásra. Az életben maradásról Tommy Novak gondoskodott, aki a rendes játékidőben duplázott, a ráadásban pedig előkészítette Cody Glass emberelőnyben szerzett győztes találatát.

Akárcsak a Nashville, a Calgary is a legjobb nyolcba vágyik, de a Flames nagyon fontos pontokat veszített hazai pályán az aranykor után jelenleg csak vegetáló Chicago ellen. A Calgary háromszor is hátrányba került a Saddledome-ban, és bár kétszer sikerült egalizálnia, a befejező játékrészben már nem tudta ledolgozni a kétgólos különbséget. A vendégek legjobbja a duplázó Andreas Athanasiou volt. A Calgarynak már csak négy mérkőzése van hátra, és két ponttal van a még ötöt játszó Winnipeg mögött.

A Colorado a hirtelen halálban győzött San Joséban, ezzel matematikailag is bejutott a rájátszásba. Az Avalanche már a rendes játékidőben is behúzhatta volna a meccset, hiszen negyedórával a befejezés előtt még 3-1-re vezetett, de a bajnokot végül a túlórában lőtte a rájátszásba Nathan MacKinnon egy szólót követően. MacKinnon összesen három pontot szerzett a találkozón, közte az idei 100.-at is, amivel karrierje során először érte el a százas határt egy szezonban.

mackinnon 100

A Seattle az első negyedórát átaludta Vancouverben, és kétgólos hátrányba került. A Kraken viszont ezután felébredt, rálépett a gázra és öt különböző játékosa révén zsinórban öt gólt szerezve behúzta a meccset. A csatárok mellett a védelem is odatette magát a második és harmadik harmadban, hiszen a Canucksnak mindössze 11 kaput eltaláló lövése volt ez alatt a 40 perc alatt. A Seattle így már 94 pontos, és ezzel nemcsak megdöntötte a Vegas 2019-es rekordját, de megtartotta az esélyét arra is, hogy a másodéves csapatok közül először érje el a 100 pontot egy idényben.

Óriási jelentősége volt a Los Angeles–Edmonton találkozónak: a két csapat a Pacific-csoport második helyéért küzd, ami valószínűleg a hazai pálya előnyét jelenti majd a playoffban. A találkozó előtt a Kings előnye még három pont volt, ez viszont a meccs végére egyre olvadt, miután az Edmonton 3-1-re diadalmaskodott a Crypto.com Arenában. Az Oilers győzelméről ezúttal Leon Draisaitl gondoskodott, aki egy góllal és két assziszttal mindhárom találatból aktívan kivette a részét. A német center 31 emberelőnyös gólnál jár ebben a szezonban, ezzel utolérte a második helyen álló Mario Lemieux-t (1988, 1996) és Joe Nieuwendykot (1987). A lista élén még mindig Tim Kerr áll, aki 1986-ban 34-szer volt eredményes fórban a Philadelphia színeiben.

NHL, 2023. április 4.:

Florida–Buffalo 2-1
G: Ekblad, Tkachuk ill. Cozens

Toronto–Columbus 4-2
G: Aston-Reese (2), Kerfoot, Matthews ill. Roslovic, Robinson

Montreal–Detroit 0-5
G: – ill. Perron (2), Raymond, Luff, Veleno

Carolina–Ottawa 3-2 h.
G: Kotkaniemi, Skjei, Necas ill. Giroux, Tkachuk

New Jersey–Pittsburgh 5-1
G: Mercer (3), Hamilton, Meier ill. Rust

St. Louis–Philadelphia 4-2
G: Kyrou, Pitlick, Faulk, Toropcsenko ill. van Riemsdyk, Frost

Nashville–Las Vegas 3-2 h.
G: Novak (2), Glass ill. Pietrangelo (2)

Calgary–Chicago 3-4
G: Toffoli, Hanifin, Backlund ill. Athanasiou (2), Khaira, Wagner

Vancouver–Seattle 2-5
G: Pettersson, Beauvillier ill. Gourde, Tanev, Eberle, Schwartz, Beniers

Los Angeles–Edmonton 1-3
G: Arvidsson ill. Nugent-Hopkins, Draisaitl, Nurse

San Jose–Colorado 3-4 h.
G: Labanc (2), Peterson ill. MacKinnon (2), Johnson, Rodrigues

Sorsolás
Tabella
Kanadai táblázat

Cimkék:

Nem lehet hozzászólni.

   H I R D E T É S
Eseménynaptár
május 18., szombat
VB 12:20 DENSUI 0-8VÉGE
VB 12:20 LATSWE 2-7VÉGE
VB 16:20 CANFIN 5-3VÉGE
    • SPORT 2
VB 16:20 GERPOL 4-2VÉGE
VB 20:20 CZEGBR 4-1VÉGE
VB 20:20 FRASVK 2-4VÉGE
május 19., vasárnap
VB 16:20 NORAUT 1-4VÉGE
VB 16:20 USAKAZ 10-1VÉGE
VB 20:20 SUICAN 2-3VÉGE
VB 20:20 SVKLAT 2-3 BVÉGE
május 20., hétfő
VB 16:20 GBRNOR 2-5VÉGE
VB 16:20 SWEFRA 3-1VÉGE
VB 20:20 FINDEN 3-1VÉGE
    • SPORT 1
VB 20:20 KAZPOL 3-1VÉGE
május 21., kedd
VB 12:20 AUTGBR INFO
    • SPORT 1
VB 12:20 FRAGER INFO
VB 16:20 CANCZE INFO
    • SPORT 1
VB 16:20 LATUSA INFO
VB 20:20 FINSUI INFO
VB 20:20 SWESVK INFO
    • SPORT 1
május 23., csütörtök
VB 16:20 negyedd.
VB 16:20 negyedd.
VB 20:20 negyedd.
VB 20:20 negyedd.
Partnerünk
Archívum