Jön a hetedik meccs Vancouverben

 

Szétnéztünk a statisztikákban, hogy mi várható a Canucks és az Oilers között a mindent eldöntő találkozón.

A Vancouver–Edmonton párharcban érdekes sorminta alakult ki az eredményeket és a győzelmeket tekintve is. A párharc páratlan sorszámú mérkőzéseit a Canucks nyerte, a párosokat az Oilers, így a Vancouver mindig lépéselőnyben volt riválisához képest. Az eredményeket tekintve az első öt találkozó kivétel nélkül egygólos különbséggel zárult, a hatodik találkozón viszont megszakadt a sorminta és az Oilers 5-1-re győzött, így a hetedik mérkőzés előtt csak az a kérdés, hogy az Edmonton képes lesz-e megszakítani a másik sorozatot is, ami egyben a rögtön a továbbjutását jelentené.

VAN-EDM_banner-03100905

A Vancouver története 13. hetedik mérkőzésére készül, ami nem a legjobb előjel. Az összesített mérlege 6-6 győzelem és vereség, hazai pályán pedig 4-3. A két legemlékezetesebb hetedik összecsapása egyértelműen a fináléhoz köthető, amelyet mindkét esetben elveszett. Az elsőt 1994-ben a New York Rangers vendégeként 3-2-re, a másodikat 2011-ben hazai pályán a Boston ellen 4-0-ra. Ami a játékosokat illeti, Ian Cole rendelkezik a legnagyobb tapasztalattal a maga nyolc (4 győzelem, 4 vereség) mindent eldöntő mérkőzésével, őt követi J.T. Miller néggyel (1-3) és Tyler Myers (1-2).

Az Edmonton 11 hetedik találkozón 7-4-es összesített mérleget ért el, idegenben pedig 3-3-mal áll. Akárcsak a Vancouver, az Oilers is kétszer játszott hetedik meccset a fináléban: 1987-ben 3-1-re verte a Philadelphiát hazai pályán, 2006-ban viszont viszont Carolinában szenvedett vereséget ugyanilyen arányban. Az Edmonton legutóbb 2022-ben játszott hetedik meccset vendégként, mégpedig Los Angelesben, amit meg is nyert 2-0-ra. Az Oilers játékosai közül Corey Perry összesen tíz hetedik mérkőzésen lépett (5 győzelem, 5 vereség) jégre, Zach Hyman pedig négyen (1-3).

Ami a két-két edzőt és kapust illeti, sem a Rick Tocchet, Arturs Silovs páros (Vancouver), sem a Kris Knoblauch, Stuart Skinner duó (Edmonton) nem szerepelt még hetedik mérkőzésen. Hasonlóra 2008-ban volt példa legutóbb a Philadelphia és a Washington mérkőzésén, amikor Martin Biron és Cristobal Huet állt a vasak között, John Stevens és Bruce Boudreau pedig a kispadok mögött.

Az NHL történetében eddig 196 mindent eldöntő összecsapást rendeztek, a hazai csapatok szemszögéből pedig 115-81 a győzelem-vereség mutató. Amelyik csapat az első gólt szerezte, az 148 alkalommal a mérkőzést is behúzta. 101 találkozó dőlt el egy góllal és 49 esetben csak a hosszabbítás döntött, amelyekből 26 alkalommal a hazai csapat örülhetett a győztes gólnak. Összesen 36-szor volt shutout a hetedik meccseken, ebből 24-szer a hazai kapusok jóvoltából. Nyolc mesterhármas született a hetedik mérkőzéseken és egyedüliként a detroiti Carl Liscombe tudott négyet lőni még 1944-ben. Tripla az elmúlt 30 évben mindössze kettő volt: 2021-ben Mattias Janmark (Vegas), 2020-ban Joel Kiviranta (Dallas) jóvoltából.

Cimkék:

Te mit gondolsz?

Eseménynaptár
augusztus 13., kedd
FELK 17:00 MHKAVS 
augusztus 14., szerda
FELK 17:00 KOLAVS 
augusztus 16., péntek
FELK   JESGYE 
FELK 17:40 BJAKOS 
FELK 18:00 FHASWL 
augusztus 17., szombat
FELK   OLLGYE 
augusztus 18., vasárnap
FELK 17:30 DEBMIS