Komoly távozókat kell pótolni a MAC-utód BJAHC-nál

 

Csapatonkénti Erste Liga-előzetesünkben a tavalyi végeredményhez képest fordított sorrendben vesszük górcső alá a legfontosabb nyári változásokat, a DAB, a FEHA19, a DVTK és a Brassó után a MAC-utód BJAHC gárdáját.

Hivatalosan nincs már MAC az Erste Ligában, miután az újbudaiak ? akik közben ráadásul káposztásmegyeriek lettek, tehát sok mindent kell még itt szokni ? a nagy rivális fehérváriak példáját követve átkeresztelték csapatukat az akadémiastátusz oltárán áldozva, s a 2022/23-as idénytől kezdve Budapest Jégkorong Akadémia Hockey Club (a továbbiakban: BJAHC) néven futnak tovább. A klub háza táján történt változásokkal szöges ellentétben magára a csapatra viszont inkább az állandóság jellemző: Kangyal Balázs már a harmadik szezonját kezdi meg az együttes élén, a keret egy része pedig még nála is régebb óta itt játszik, ami a honi jégkorongviszonyok közepette nem átlagos fegyvertény. A BJAHC játékosállománya magját teljesen egyben tartotta, 15-en maradtak a tavalyi évről, köztük olyan megbízható alapemberek, mint a csapatkapitány Pozsgai Tamás, a házi pontkirály Schlekmann Márk, a szezonközi csatlakozása után 9 bajnokin 15 ponttal berobbanó lett légiós, Kirils Galoha, vagy a válogatott hátsó oszlopa, Garát Zsombor. Ezzel szemben csupán hatan távoztak, ők viszont komoly nevek: a karrierje során először légiósnak álló Bálizs Bence és Tóth Gergely, a nyolc MOL/Erste-idény után Németországba költöző Keegan Dansereau, valamint a ligariválisokhoz átigazoló Izacky, Kreisz, Csollák hármas elvesztése együttesen még érzékenyen érintheti az együttest hosszabb távon. Bálizs pótlására a fehérvári ICEHL-csapatban kevés lehetőséget kapó, ám azzal többé-kevésbé élni tudó Kornakker érkezett, a védelembe a Miskolc és a DEAC után harmadik magyar csapatánál bemutatkozó Gőz Balázs jött. A közönségkedvenc Nagy Krisztián egyévnyi finnországi kitérő után tért vissza a társasághoz az azóta csődbe is ment SapKo csapatától, a másik hazatérő a francia élvonalbeli Chamonix-nál egy félszezont lehúzó Szabó Bence, aki némi meglepetésre nem anyaklubjához, a Fehérvárhoz ment vissza, hanem a fővárosiak ajánlatát fogadta el. A Jesenicétől elcsábított két finn, valamint az FPS-ből érkező honfitársuk mellett jött még egy ECHL-tapasztalattal felvértezett amerikai center, valamint egy hazája bajnokságából érkező fehérorosz támadó, úgyhogy a sokszínűséggel nem lesz gond a Vasas Jégcentrum öltözőjében.

Az együttes a szlovák Extraligából való visszatérése óta, tehát az elmúlt két Erste-szezonban egyaránt az ötödik helyen zárta az alapszakaszt (közel azonos teljesítménnyel, 1.8-as, illetve 1.77-es meccsenkénti pontátlaggal), a negyeddöntőben azonban mindkétszer 4?1-es összesítéssel búcsúztak ? igaz, előbb az FTC-t, legutóbb pedig már a címvédő és később ismét bajnok Csíkszeredát is kemény meccsekre kényszerítették. Most azonban ránézésre úgy tűnik, a távozók névsora erősebb, mint az érkezőké, akiket ráadásul még be is kell építeni a csapatba, így látatlanban is bravúrnak számítana egy újabb top 5-ös hely elérése. A playoff ezzel együtt elég biztosnak tűnik, a többit meg meglátjuk, ha odaérünk?

Maradt: Pozsgai Tamás, Schlekmann Márk, Molnár Bálint, Kirils Galoha, Tóth Richárd, Farkas Roland, Mirko Djumics, Ádám Zsolt, Garát Zsombor, Dóczi Zsombor, Kaden Varga, Ravasz Csanád, Weidemann Márk, Ritter Zalán, Tóth Péter

Távozott: Bálizs Bence (Jastrzebie, POL), Tóth Gergely (Glashow, EIHL), Jakub Izacky (DEAC), Kreisz Brúnó (FTC-Telekom), Csollák Márkó (FEHA19), Keegan Dansereau (Rostock, GER3)

Érkezett: Kornakker Dániel (Fehérvár), Jesperi Viikilä (Jesenice, AlpsHL), Nagy Krisztián (SapKo, FIN2), Eetu Elo (Jesenice), Joonas Uimonen (FPS, FIN), Gőz Balázs (DEAC), Darren McCormick (Tulsa, ECHL), Ilja Culigin (Lokomotiv Orsa, BLR), Szabó Bence (Chamonix, FRA)

bjahc

fotó: Facebook/Budapest Jégkorong Akadémia Hockey Club

Cimkék: , ,

Nem lehet hozzászólni.

   H I R D E T É S
Eseménynaptár
április 21., vasárnap
NVB 15:00 HUNKOR 2-0VÉGE
április 22., hétfő
NVB 12:30 HUNNED 2-0VÉGE
    • SPORT 1
április 23., kedd
VÁL 19:30 ITAHUN 5-6VÉGE
április 24., szerda
NVB 12:30 HUNNOR 1-2 BVÉGE
    • SPORT 2
április 26., péntek
NVB 20:25 HUNAUT 2-3 BVÉGE
április 27., szombat
NVB 16:00 HUNFRA 2-1VÉGE
április 28., vasárnap
VB 12:30 KORSLO 4-2VÉGE
VB 16:00 HUNJPN 3-1VÉGE
    • SPORT 2
VB 19:30 ROMITA 1-6VÉGE
április 30., kedd
VB 12:30 SLOROM 
VB 16:00 HUNKOR 
    • SPORT 1
VB 19:30 ITAJPN 
    • SPORT 1
május 1., szerda
VB 12:30 HUNROM 
    • SPORT 1
VB 16:00 JPNKOR 
    • SPORT 2
VB 19:30 SLOITA 
    • SPORT 2
május 3., péntek
VB 12:30 KORROM 
    • SPORT 1
VB 16:00 SLOJPN 
    • SPORT 1
VB 19:30 HUNITA 
    • SPORT 1
május 4., szombat
VB 12:30 ROMJPN 
VB 16:00 HUNSLO 
VB 19:30 HUNSLO 
    • SPORT 2
Partnerünk
Archívum