Hol tartanak a vb-ellenfeleink?

 

Alig három hét múlva kezdődik a női A csoportos világbajnokság, amelyre nem csak a magyar válogatott készül új szövetségi kapitánnyal.

Gőzerővel készülnek a csapatok az idei női A csoportos világbajnokságra, amely augusztus 25-én rajtol Dániában. A frederikshavni csoportot, vagyis a magyarok ellenfeleit néztük meg alaposabban.

Az újra Pat Cortina által vezetett magyar női válogatott három edzőtáborban vett részt az elmúlt hónapokban, játszott egy edzőmérkőzést a BJA U16-os csapatával, július végén pedig kétszer találkozott Dániával Rödovrében, ahonnan két egygólos vereséggel tért haza. Az együttes augusztus 9-én kezdi a követlen felkészülést a Tüskecsarnokban, a vb előtt pedig kétszer játszik a németekkel. A 25 fős keretet a napokban hirdette ki Pat Cortina.

Ami a riválisokat illeti, a dán csapatot most alaposan felmérhette a magyar stáb. Az északi együttest is új szövetségi kapitány irányítja, az olimpia után Björn Edlundot nevezték ki. A 36 éves edző a svéd MODO-nál dolgozik 2014 óta, ez az első megbízatása válogatottnál. A keret kevés helyen változott a tavalyi vb-hez és az olimpiához képest, továbbra is Josefine Persson, Silke Glud és Josefine Jakobssen a húzóemberek. Most kapusposzton hívtak be új embert a 17 éves Caroline Bjergstad személyében, de ő a magyarok ellen nem kapott lehetőséget Lisa Jensen mögött. A dánoknál is van honosított játékos, az amerikai születésű, de már 12 éve dán és svéd csapatokban játszó Natalie Perry. A vb házigazdája továbbra is fizikális hokit játszik, ezt alaposan megtapasztalhatták a magyarok, kérdés, hogy az A csoportban majd milyen felfogás szerint vezetnek a bírók.

Az egykor szebb napokat látott svédek 2019-ben búcsúztak az elittől, és most játék nélkül kerültek vissza, az oroszok felfüggesztése után velük bővült a mezőny. Azt, hogy itt van a helyük, az olimpiai szereplés is alátámasztotta. A csapatot 2020 óta Ulf Lundberg irányítja, de a mostani lesz az első vb-je a válogatottal, hiszen a járvány miatt a divízió 1/A-s eseményeket törölték. A svéd keret májusban egy hetet edzőtáborozott, majd június elején két meccset játszott a dánokkal, és mindkettőt megnyerte, 4-1-re, illetve 4-2-re. A csapat erejét mutatja, hogy a nyolc gólt nyolc különböző játékos szerezte. Július végén a svédek is edzőtáborba vonultak, és házon belüli meccseket játszottak az utánpótláscsapattal, kétszer is győzve. Az északi gárda augusztus 18-án kezdi meg a közvetlen vb-felkészülést. A keret jelentős része a svéd ligában szerepel, ott is az élcsapatokban, többen pedig az amerikai egyetemi bajnokságban edződnek.

Csehország válogatottja is ott volt a februári olimpián, éppen a magyarok ellen jutottak ki tavaly ősszel Chomutovban. Az ötkarikás játékok után Tomas Pacina távozott, helyét pedig a kanadai Carla MacLoad vette át, aki játékosként kétszer nyert olimpiát, volt a japán válogatott szakvezetője is, az elmúlt időszakban pedig hazájában utánpótláscsapatoknál dolgozott. Bemutatkozása jól sikerült, mivel a csehek büntetők után 3-2-re verték a finneket Vierumäkiban, július végén ? igaz, egy nappal később 4-3-ra alulmaradtak. Legjobbjaik közül egyedül Samantha Kolowratowa nem volt ott a legutóbbi edzőtáborban. A csehek augusztus 16-tól gyakorolnak együtt a vb-re.

A németek edzőtábort tartottak júliusban, de mérkőzést nem játszottak. A szövetségi kapitányi poszton nem történt váltás, Thomas Schädler folytathatja a munkát. A keretben viszont jócskán akad változás, ugyanis több rutinos játékos befejezte. Nem lesz ott a vb-n a kapus Jenny Harss, aki tavaly még 95,2 százalékos hatékonysággal védett Kanadában, az olimpiai selejtezőt viszont Covid-fertőzés miatt kihagyta, és nélküle a csapat nem is jutott ki Pekingbe. Visszavonult a válogatottságtól a csatár Julia Zorn is, aki tavaly két gólig és egy asszisztig jutott, és lemondta a szereplést a hátvéd Yvonne Rothemund is. Azt majd a felkészülési meccsek alapján lehet látni, hogy kikkel pótolja őket a német stáb.

A női A csoportos vb augusztus 25-én kezdődik.

czech_nt

Fotó: ceskyhokej.cz

Cimkék: ,

Nem lehet hozzászólni.

   H I R D E T É S
Eseménynaptár
március 12., kedd
EL 17:30 SCCBJA 3-4 HVÉGE
EL 18:00 UTEGYE 0-4VÉGE
EL 18:30 DEBFTC 1-4VÉGE
EL 18:30 MISBRA 2-7VÉGE
március 13., szerda
EL 17:30 SCCBJA 4-3VÉGE
EL 17:30 UTEGYE 2-6VÉGE
    • M4 SPORT
EL 18:30 DEBFTC 3-2VÉGE
EL 18:30 MISBRA 1-4VÉGE
ICEHL 19:45 PUSAVS 4-2VÉGE
március 16., szombat
AL 15:15 ASPFTC 5-3VÉGE
EL 17:30 BRAMIS 5-4VÉGE
EL 17:30 FTCDEB 2-0VÉGE
ICEHL 17:30 AVSPUS 1-4VÉGE
EL 17:40 BJASCC 4-3 HVÉGE
AL 18:30 ETOWRM 9-2VÉGE
AL 19:00 SZGIKO 6-5VÉGE
AL 21:00 VASLHL 2-6VÉGE
március 18., hétfő
EL 17:30 MISBRA 1-2VÉGE
    • M4 SPORT
EL 17:30 SCCBJA 3-2 HVÉGE
március 20., szerda
AL 19:00 ASPFTC 
EL 19:00 BJASCC 
    • M4 SPORT
Partnerünk
Archívum