Amíg van kedv a hokihoz, addig csinálni kell

 

A szapporói hős már csak az osztrák harmadosztályban játszik, nemsokára osztrák A szintű edzőként dolgozhat.

Idén nyáron újabb szapporói hős fejezte be aktív játékos karrierjét, Fekete Dániel 39 évesen már nem vállalta az Alpesi Liga küzdelmeit a VEU Feldkirchhel. Fekete 17 éves korában került ki Ausztriába, a 2000/01-es szezonban már az osztrák második vonalban szerepelt, játszott a Bregenzerwald, a Feldkirch, a Lustenau, a Graz, a Dornbirn és a norvég Trondheim gárdájában is ? miközben folyamatosan ott volt a magyar válogatott keretében ?, majd aktív részese volt a 2008-as szapporói csodának. A feljutást követően hazaszerződött, 3 évig segítette a Volánt, ott volt az A csoportos svájci világbajnokságon is. 2011-ben visszatért Ausztriába, egy dornbirni szezont követően 9 idényen keresztül erősítette a Feldkirchet. ?Kicsit érdekes volt az utolsó évünk a Feldkirchnél, nem ment úgy a csapatnak, mint ahogy vártuk volna. Mindig az volt a szemünk előtt, hogy tovább kell jutnunk, ennél jobbak vagyunk. A Gröden ellen viszont már a nyolcaddöntőben búcsúztunk. Az utolsó évemben bekket játszottam, nagyon jól éreztem magam ezen a poszton is, a Feldkirchet hazai csapatomnak tekintem. A nyár folyamán alaposan megfiatalították a csapatot, több idősebb játékos elment, vagy abbahagyta a hokit. Most ebből próbál erőt meríteni a klub, meglátjuk, mi sül ki belőle.?

Fekete eddig is munka mellett játszott az Alpesi Ligában, de most újabb kihívások várnak rá: ?Az osztrák B edzői licenszem megvan már, most csinálom az A szintet, hamarosan be is fejezem. Egy helybeli klub, az SC Hohenems utánpótlás-vezetője lettem. A klub felnőtt csapata az osztrák harmadosztályban szerepel, itt még aktív vagyok. Amíg van kedv a hokihoz, addig csinálni kell. Az utolsó éveimben már éreztem a Feldkirchnél, hogy több pihenőre van szükségem a meccsek között, már nem tudok olyan gyorsan regenerálódni. A civil munka és a család mellett már sok volt nekem. Most heti kettőt edzünk a Hohenemsszel, a hétvégén egy meccs van, ez a terhelés munka mellett már sokkal finomabb, otthon tudok lenni a család mellett, nem játszok minden hétvégén kettőt. Reggel 7-től délutánig a civil munkámat végzem, utána az utánpótlás-vezetői teendőimet látom el. Sok fiatal játékosunk van a különböző korosztályokban, őket próbáljuk minél jobban fejleszteni. A Dornbirnnal és egy svájci csapattal is kapcsolatban állunk.?

Az Alpesi Ligát a 2016/17-es idényben hozták először létre, Fekete mind az 5 eddigi szezonban a Feldkirchet erősítette, első három próbálkozásra a negyeddöntőig jutottak ? a 2019/20-as bajnokság a koronavírus miatt idő előtt véget ért ?, míg a tavalyi szezonban a nyolcaddöntő jelentette a végállomást: ?Az olaszok és a szlovénok mind profi csapatok, tehetősebbek, mint az osztrákok. A Jesenice és a most már az ICEHL-ben szereplő Ljubljana is profi volt, a játékosaik nem dolgoztak a jégkorong mellett. Az osztrákok az ICEHL előszobájának próbálják pozicionálni az Alpesi Ligát, hogy a fiatal játékosokat rászoktassák a felnőtt hokira, ne legyen akkora ugrás a junior bajnokságot követően. A légiósok nagyon jók a ligában, színvonalas a bajnokság.?

Fekete Daniel Feldkirch

Bár Fekete már nem tagja a Feldkirch keretének, a voralbergi együttes nem maradt magyar játékos nélkül, a 21 éves Révész Marcell a nyáron igazolt az Alpesi Ligába: ?Személyesen nem találkoztam még Marcell-lel, Svájcból jött a DVTK Jegesmedvék érintésével, én azóta nem jártam Feldkirchben. Ahogy hallom, jól megy neki a játék, jó játékosnak ritkán van szüksége segítségre, de ha problémája akad, majd próbálok neki segíteni.?

Hat felnőtt világbajnokságon képviselte Magyarországot, karrierjét teljesnek gondolja: ?1999-ben 17 évesen kerültem ki Ausztriába, az akkori lehetőségekből szerintem kihoztam a maximumot. Sok mindent lehetne jobban csinálni így visszagondolva, de büszke lehetek arra, amit elértem, teljesen egyedül kerültem ki ide. Sok jón és rosszon mentem keresztül, teljesnek gondolom a karrieremet, nincs hiányérzetem.?

Utólag egy-két dolgot persze azért másképp csinált volna: ?18 évesen, amikor a Feldkirchben játszottam, sok svéd légióskodott nálunk, lett volna rajtuk keresztül egy svéd lehetőségem, de sajnos nem vettem át, nem vettem komolyan, maradtam Feldkirchben. Zűrös évek jöttek utána itt, nem volt pénz, eltűnt a csapat, majd újból lett. Ki tudja, mi lett volna Svédországban, lehet, nem feleltem volna meg, ezt már nem tudjuk meg. Maradásom pozitív következménye az osztrák játékoslicensz megszerzése volt, így már nem számítottam légiósnak.?

Fekete sok csapatban megfordult hosszú játékoskarrierje során, megannyi élményt szerezvén: ?Ahol jó csapat van, ott a játékosok is jól szerepelnek. Egy csapatból nem hoztuk ki a maximumot, mégpedig a Grazból még 2004-ben, abból lehetett volna sokkal több. Mindenhol nagyon jól éreztem magam, különleges érzés volt a 3 fehérvári szezon, 10-12 év után tértem haza. A jégkorongból az öltözői hangulat, a csapatszellem fog a legjobban hiányozni. Semmihez sem hasonlítható, mint amikor bemegy a játékos az öltözőbe és indulnak a poénok, a viccelődések. Ezek egy életre megmaradnak. Ezért is próbálok még mindig benne maradni a hokiban, legalább edzőként.?

22 éves profi pályafutása alatt rengeteg különböző dinamikájú mérkőzésen szerepelhetett: ?Karrierem legnehezebb találkozója talán a 2002-es osztrák másodosztály döntője lehetett a Feldkirchhel, de végül az sem volt az. A szapporói ukrán mérkőzést sosem felejtem el, csakúgy, mint az A csoportos világbajnokság mérkőzéseit, amikor a világelit ellen játszottunk. Ezek a meccsek nem is nehezek voltak, inkább élveznünk kellett őket.?

Cimkék: , , ,

Nem lehet hozzászólni.

   H I R D E T É S
Eseménynaptár
április 21., vasárnap
NVB 15:00 HUNKOR 2-0VÉGE
április 22., hétfő
NVB 12:30 HUNNED 2-0VÉGE
    • SPORT 1
április 23., kedd
VÁL 19:30 ITAHUN 5-6VÉGE
április 24., szerda
NVB 12:30 HUNNOR 1-2 BVÉGE
    • SPORT 2
április 26., péntek
NVB 20:25 HUNAUT 2-3 BVÉGE
április 27., szombat
NVB 16:00 HUNFRA 
    • AMC MIKRO
április 28., vasárnap
VB 16:00 HUNJPN 
    • SPORT 2
április 30., kedd
VB 16:00 HUNKOR 
    • SPORT 1
május 1., szerda
VB 12:30 HUNROM 
    • SPORT 1
május 3., péntek
VB 19:30 HUNITA 
    • SPORT 1
Partnerünk
Archívum