Az ügynököknek kutya bajuk sincs Gary Bettmannal

 

Az Athletic körkérdése során az NHL-főnök ugyanúgy jó osztályzatot kapott, ahogy a jétékosok szakszervezete is.

Néhány héttel ezelőtt az Athletic közölt egy cikket, amelyben összegezték a játékosok közötti évi rendes közvélemény-kutatásuk eredményeit. Ebből mi is készítettünk egy összefoglalót. Ám itt nem álltak meg, a játékosok ügynökeit is megkérdezték néhány dologról.

A minket leginkább érdeklő dilemma az NHL olimpiai részvétele volt. Mint ismeretes, a liga 1998-tól engedte játékosai számára, hogy ott legyenek, azonban húsz év után 2018-ban Pjongcsangba már nem utaztak el a legjobbak, és egyelőre veszélyben van a pekingi olimpia is, igaz, azóta jelentős áttörésről szólnak a hírek. Az Athletic által januárban megkérdezett 22 ügynök kétharmada még arra tippelt, hogy az NHL Korea után Kínát is kihagyja. Az igazán érdekes az, hogy azok az ügynökök, akik bővebb kommentárt fűztek a szavazatukhoz, nem Bettmant hibáztatták, hanem a NOB-ot. Az egyik vélemény szerint: „Ha ezt tényleg meg akarnák valósítani, akkor úgy kellene eljárni, ahogyan például a kosárlabdában megcsinálták. Áttenni a sportágat a nyári olimpiára. Ami igazán vicces: ha megszavaztatod a játékosokat, a hétszázból hatszáz a részvétel mellett fog szavazni, hiszen ezzel kapnának két hét szünetet. A negyedik soros játékosok mind esedeznének: adjatok nekem pihenőt Barbadoson.”

Persze nagy kérdés, hogy mi maradna a téli olimpiából annak fő eseménye, a jégkorong nélkül, úgyhogy a NOB-nak sem olyan egyszerű áttennie nyárra az eseményt.

Érdekes az is, hogy mivel indokoltak azok, akik szerint mégis ott lesznek az NHL-esek Pekingben. Szerintük a ligakomisszár kijelentéseit lényegében alkualapnak kell tekinteni. „Száz százalék, hogy ott leszünk. A kollektív tárgyalások kapcsán Gary Bettman eléggé hangsúlyozta, hogy mennyire nem akarják ezt, a tulajdonosok sem szeretnék bezárni a boltot, meg hogy mekkora törést jelent az olimpia a ligának. Mindeközben világossá tette: nyitott arra, hogy meghallgassa a játékosokat arról, hogy ők mit tudnának felajánlani a részvételért cserébe.”

Az valóban érdekes, hogy a játékosok többsége számára miről éri meg lemondani egy szezon közbeni kéthetes Barbadosért. Egy további ügynök számára egyszerű matek az egész: „Másfél milliárd ember él Kínában. Ha 1 százalék hokiszurkolóvá válik, már az is rengeteg. Az NBA a legnépszerűbb sporttá varázsolta a kosárlabdát Kínában azzal, hogy a legjobb játékosait oda küldte.”

A játékosügynököket arról is megkérdezték, hogy melyik GM-mel lehet a legértelmesebben beszélni, és melyikkel a legkevésbé. Érdekes módon a válaszok annyira megoszlottak, hogy nem érdemes eredményt hirdetni. A legfafejűbb GM ügyében volt némi egyetértés, a 22 ügynök közül négyen Bob Murray-t, az Anaheim Ducks általános igazgatóját választották. Az egyik megkérdezett nem titkolta véleményét: „Murray a legrosszabb. Alapból utálja a játékosügynököket.” Ketten a columbusi Jarmo Kekalainent említették, ami azért érdekes, mert ő az egyetlen európai a poszton. A finn szakember nyilván más stílusban tárgyal, mint amihez az észak-amerikaiak szoktak: „Jarmo talány. Sosem tudom megfejteni, mi zajlik benne. Mindig hatalmas általánosságokban fogalmaz, amit a következőképpen vezet elő: ez így van, és igazán nem értem, hogyan nem érthetsz egyet velem.”

Érdekes kérdés volt az is, hogy a szakemberek miként vélekednek a játékosok kollektív érdekeit képviselő szakszervezeti vezetőről, Donald Fehrről. A 22 ügynök közül öten adtak neki ötöst, 12-en négyest, ami összességében igen jó eredmény. Az egyik pozitívan nyilatkozó így értékelt: „Szerintem jó munkát végzett, a mandátuma szerint jár el, azt csinálja, amit a játékosok szeretnének. Nem kényszeríti rá az akaratát a játékosokra, és képes meghallgatni őket.” Lesújtó véleménnyel ketten voltak róla, ők a zálog intézményét róják fel neki, vagyis a szerepről gondolkodnak másképp, egy aktívabb, a játékosok véleményét formáló vezetőt látnának szívesebben az NHLPA élén.

A játékosügynökök Garry Bettmanról is majdnem ilyen pozitív véleménnyel voltak: hatan adtak ötöst, nyolcan négyest. Ez is összefüggésben áll a szerepfelfogásokkal: „Ez kemény kérdés. Ő csak a munkáját végzi, és az nem tartozik a feladatai közé, hogy jót tegyen a játékosokkal.” Egy másik vélemény egyszerre volt árnyaltabb, ugyanakkor határozottabb: „A legfőbb célja a fizetési plafon bevezetése volt. Az egyetlen fókusza a bérköltségek csökkentése, ami azonban hatalmas veszteségeket okozott a játék népszerűségében. Ha a Boston Bruins tulajdonosaként kellene válaszolnom, akkor ötöst adnék, ha játékosügynökként, akkor egyest.” Ehhez hasonló véleményt fogalmazott meg egy másik ügynök is: „Az a dolga, hogy a tulajdonosokat boldoggá tegye és a franchise-ok értékét növelje? Ha igen, akkor elég jó osztályzatot kell adnom. Ha a mandátuma arra szólt, hogy növelje a sportág bevételeit, akkor már nem. Jó néhány évvel ezelőtt a hoki több bevételt termelt ligaszinten, mint az NBA. Azóta ők hiperűrsebességgel hagytak el bennünket. A sorozatos lockoutokban is elvitathatatlan a felelőssége. Nem tudok erre hármasnál jobbat adni.”

A Bettman-fanok egyike így fogalmazott: „A liga ma jobban van, mint valaha. Ismerem a Bettmanról szóló kritikákat. Lehetne jobb is? Persze. De most már az egész USA-ban ott van az NHL. Elégedett vagyok azzal az ütemmel, ahogy a liga nőtt.” Végül egy nem gazdasági érvet felhozó ügynök a következőképpen fogalmazott: „Nincs összefüggés az agyrázkódások és a CTE között. Ez egyike a gyalázatos mondatainak, ami – ha tetszik ez neki, ha nem – végül a legfőbb öröksége lesz.”

Az utolsó kérdés arra vonatkozott, hogy a játékosok számára mely csapatok a legkevésbé kívánatos célpontok. Ebben sokszor olyan tényezők szerepelnek, amelyekre nincs befolyása senki emberfiának, a hosszú és kemény telekkel bíró kanadai városok a lista élén találhatók. Winnipeg lett az első 12 szavazattal a 22-ből. Ezt még súlyosbíthatja a zavaros tulajdonosi környezet, ami az Ottawát repítette a második helyre 11 szavazattal. Az ilyen listák élén sokáig Edmonton állt, de Connor McDavid és Leon Draisaitl érkezésével a helyzet pozitív irányba változott, a szavazáson már csak a harmadik helyet szerezte meg az Oilers.

Cimkék: ,

Nem lehet hozzászólni.

   H I R D E T É S
Eseménynaptár
február 21., vasárnap
ICEHL 16:00 RBSAVS 4-1VÉGE
EL 17:30 BRAFTC 2-5VÉGE
EXL 17:30 MISNIT 2-4VÉGE
  • DIGI SPORT 3
EL 18:30 DEBMAC 4-2VÉGE
február 22., hétfő
KHL 17:30 JOKVIT 
  • SPORT 2
EL 18:00 UTEVAS 7-3VÉGE
február 23., kedd
EL 17:30 BRAGYE 7-3VÉGE
ICEHL 20:15 HCBAVS 4-3VÉGE
február 24., szerda
EL 17:30 BRAGYE 4-3 HVÉGE
EL 18:30 TITVAS 2-5VÉGE
február 25., csütörtök
EL 17:00 MACUTE INFO
  • M4 SPORT
KHL 17:30 AVGSZJ 
  • SPORT 2
február 26., péntek
NHL 01:30 WSHPIT 
  • Arena4
EL 17:30 GYEBRA 
EXL 18:30 SBAMIS 
EL 18:40 VASTIT 
ICEHL 19:15 AVSHCB 
  • DIGI SPORT 2
február 27., szombat
NHL 21:00 NSHCBJ 
  • Arena4
február 28., vasárnap
ICEHL 16:00 VICAVS 
EXL 17:30 MISBBY 
  • DIGI SPORT 3
Partnerünk
Archívum