Csatát nyert az NHL az agyrázkódás-háborúban

 

Mármint nem a játékosok, hanem maga a liga. A kerületi bíró nem járult hozzá, hogy a hokisok egyedi kereseteit összevonják.

2014-ben 150 egykori játékos perelte be a ligát, amiért az állításuk szerint nem figyelmeztette őket a fejet ért sorozatos traumákból fakadó veszélyekre. Susan Richard Nelson bírónő most indoklásában kifejtette, hogy a különféle keresetek egy ügyként kezelése jelentős nehézségeket okozna az eljárás során. A legnagyobb problémát a neurodegeneratív elváltozásokkal (még) nem diagnosztizált játékosok esete jelentette. Náluk a kártérítés alapját az állandó orvosi vizsgálatok költségei képezik. A bírónő arra hívta fel a figyelmet, hogy ennek jogi szabályozása államonként eltérő, ezért lehetetlenség egységes ítéletet hirdetni. A döntés jelentős győzelem a liga számára, ám óriási problémát okoz a játékosoknak, akiknek innentől ki kell találniuk, milyen formában folytatják az egészet.

A következő lépéseket illetően egyelőre nagy a homály, a következő hetekben várható, hogy Nelson bírónő helyzetfelmérő megbeszélést tart az érintett felekkel a hogyan továbbról. Ezt megelőzően a felperesek ügyvédei is összejönnek,. és elemzik a kialakult helyzetet. Elméletileg több lehetőség is maradt a játékosok előtt. Egyenként, de kisebb-nagyobb csoportokban is folytathatják a pert, nem beszélve a fellebbezés lehetőségéről, amire nagyjából két hetük van. Annyi bizonyos, hogy az ügy költségei és hossza jelentős mértékben megnövekedszik a számukra, nem beszélve a logisztikai problémákról.

small-cte-brain-words

Az NFL-ben a jogászok ügyesebbek voltak, a keresetben egyszerűbb érvelést állítottak fel, abban nem volt szó orvosi ellenőrzésekről, pusztán arról, hogy a liga eltitkolta a játékosok előtt az agyrázkódások kockázatait. Ennek az lett a vége, hogy egységes ítélet született, 2013-ban 765 millió dolláros megegyezés történt, amelynek értéke egyes becslések szerint mára eléri az 1 milliárdot is. Ezzel együtt a hokisok ügye sincs veszve, mint a megszólaltatott jogi szakértők elmondták, az elutasító bírói határozat semmilyen értelemben nem érinti az ügy tartalmi részét, pusztán eljárásjogi szempontból van jelentősége. Ennek ugyanakkor ? mint a fentiekből látható ? nagyon is húsba vágó gyakorlati következményei lehetnek.

A liga és személyesen Gary Bettman továbbra is határozottan tagadja, hogy bármilyen kapcsolat lenne az agyrázkódások és a később kialakuló agyi betegségek között. Ez szemben áll nemcsak az orvostudomány jelenlegi álláspontjával, hanem az NFL véleményével is. 2016-ban ugyanis Jeff Miller, az NFL egészségért és biztonságért felelős igazgatóhelyettese egy kongresszusi meghallgatáson arra a kérdésre, hogy van-e kapcsolat a futball és az olyan betegségek között, mint a CTE, így felelt: ?Erre a kérdésre a válasz határozott igen.?

Jelenleg tehát úgy áll a dolog, hogy nem számíthatunk egyetlen nagy perre, ehelyett több kisebb bírósági tárgyalás következhet. Az egyedi ügyekben továbbra is a játékosok állnak nyerésre, ám a végösszeget tekintve az NHL százmilliókat spórolhat.

Cimkék: ,

Nem lehet hozzászólni.

   H I R D E T É S
Eseménynaptár
április 14., vasárnap
VB18 16:30 HUNDEN 1-4VÉGE
AL 18:30 ETOLHL 5-1VÉGE
április 15., hétfő
VB18 13:00 GERHUN 8-2VÉGE
április 17., szerda
VB18 13:00 AUTHUN 6-5 BVÉGE
április 18., csütörtök
VB18 13:00 HUNUKR 4-7VÉGE
április 19., péntek
VÁL 18:30 HUNNOR ÉLŐ
    • DUNA WORLD
április 20., szombat
VÁL 16:00 HUNNOR 
VB18 16:30 JPNHUN 
április 21., vasárnap
NVB 15:00 HUNKOR 
    • AMC MIKRO
április 22., hétfő
NVB 12:30 HUNNED 
    • SPORT 1
április 24., szerda
NVB 12:30 HUNNOR 
    • SPORT 2
április 26., péntek
NVB 20:25 HUNAUT 
    • AMC MIKRO
április 27., szombat
NVB 16:00 HUNFRA 
    • AMC MIKRO
Partnerünk
Archívum