Visszavonultatja Luongo 1-es mezszámát a Florida

   

A kapus a Panthers első játékosa, aki számát nyugdíjba küldik. A ceremónia 2020. március 7-én, a Montreal elleni mérkőzés előtt lesz.

Roberto Luongo 18 éves volt 1997-ben, amikor a New York Islanders draftolta az összesített negyedik helyen. Bemutatkozására két évvel később, 1999. november 28-án került sor Bostonban, ekkor 43 védéssel 2-1-es győzelemhez segítette az Islanderst. A New York-i klub azonban nem tartott igényt a roppant tehetséges kapus szolgálataira hosszabb távon, ezért a szezon végén Floridába cserélte. A Panthersben első körben öt idényt húzott le, majd nyolc év vancouveri kitérő után további hatot. Összesen 11 évadon át volt a Florida kapusa, ez idő alatt minden kategóriában az ő neve került a statisztikák élére. Luongóé a legtöbb mérkőzés (572), győzelem (230), shutout (38), védés (16 068) és pont (13) valamint egy szezonban lejátszott találkozó (73), győzelem (35) és shutout (7) is. A klubot összesen háromszor (2004, 2015, 2016) képviselte az All Star-gálán. Visszavonulását idén júniusban jelentette be.

A hírt kommentálva a 40 éves Roberto Luongo így nyilatkozott: “Ez hatalmas dolog a számomra. Amikor értesültem róla, hogy mire készülnek, akkor még nem is tudtam, hogy én leszek az első játékos a klubnál, akit ez a megtiszteltetés ér. Ez teszi nagyon különlegessé az egészet. Florida most az otthonom, és ez így is marad. Itt fogunk élni, a gyerekeink itt fognak felnőni. Még különlegesebbé teszi a történetet, hogy a Canadiens elleni mérkőzés előtt tartják meg a ceremóniát. Gyermekként a Montrealt szerettem, ott nőttem fel, sokan eljönnek onnan az ünnepségre, és még többen lesznek, akik figyelemmel kísérik. Remélhetőleg sokan lesznek a helyszínen és a tévék előtt is, hogy velük együtt élhessem át ezt a különleges pillanatot.”

Dave Tallon, a Florida GM-je így méltatta nyugdíjba vonult kapusát: “Igazi profi, tökéletes versenyző és úriember, aki megszabta, megmutatta az irányt a franchise játékosai számára. Soha nem volt kérdés, hogy Roberto lesz a Panthers első játékosa, akinek a számát visszavonjuk. Ő a jégkorong egyik ikonikus alakja, a szívét és a lelkét adta a klubnak és az egész dél-floridai közösségnek. Méltósága, szerénysége példaértékű. Roberto az az ember, aki a leginkább megérdemli a tiszteletet, örülünk, hogy ő és a családja közénk tartozik.”

Luongo 1-es meze előtt két számot ugyanakkor nyugdíjba küldött már a Panthers, de nem játékosokét: a 93-ast Bill Torrey, illetve a 37-est Wayne Huizenga tiszteletére. Torrey a klub első elnöke volt annak 1993-as megalakulásakor, az 1937-es születésű Huizenga pedig a franchise első tulajdonosa.

Cimkék: ,

Nem lehet hozzászólni.

   H I R D E T É S
Partnerünk