Nekimentek Guszevnek, amiért a 97-est választotta

 

Ez ugyanis Connor McDavid száma, aki a jelenkor talán legjobb hokisa. Ám a fiatal edmontoni kiválóság meze természetesen nem védett.

Mint azt korábban megírtuk, Nyikita Guszevet a Vegas Golden Knights csapatától szerezte meg az egyre combosabb keretet építő – többek között Will Butchert, P. K. Subbant, Taylor Hallt, Nico Hischier-t és Jack Hughest is soraiban tudó – New Jersey Devils. Az orosz szélső jelen pillanatban a legnagyobb név, aki még nem játszott az NHL-ben, így az előttünk álló szezon egyik legnagyobb kérdése, hogy mire jut Észak-Amerikában.

Nagyon leegyszerűsítve úgy is feltehetjük a kérdést, hogy Artyemij Panarin vagy Vagyim Sipacsov útját járja-e be az utóbbi szezonok KHL-sztárja. Mindhárom csatár a SZKA Szentpétervár csapatától igazolt az NHL-be, Panarin egy 62, Sipacsov egy 76, Guszev egy 82 pontos szezon után. Guszev 27 évesen kerül a világ legjobb ligájába, Panarin 24 évesen tette ezt, Sipacsov 30 volt. Mondanunk sem kell, Panarinnak fantasztikusan bejött az élet Amerikában, komoly idényeket produkált, idén nyáron minden idők legjobban kereső orosza lett, miközben Sipacsov három meccs után visszatért a KHL-be. Guszev természetesen bízik abban, hogy vele ilyesmi nem fordulhat elő, de azért az NHL-es tapasztalat hiánya jelentős kockázat. Nem véletlen, hogy a Devilsen kívül csak a holtszezonban éppen Panarint elveszítő Columbus jelentkezett be érte a fizetési plafon szorítása alatt vergődő Vegasnál. Guszev játékintelligenciájához kétség sem fér, azonban fizikai adottságai, valamint nem a legkiemelkedőbb sebessége mellett kérdéses, hogy képességeiből mennyit tud NHL-pontokra váltani.

A Vegas eredetileg azt szerette volna, ha Guszevet csomagban tudják eladni, Ryan Reavesszel vagy Nick Holdennel, de a piac nem tartotta ennyire az oroszt, így meg kellett elégedniük egy 2020-as második és egy 2021-es harmadik körös draftjoggal. Ha Guszev beváltja a hozzá fűzött reményeket, akkor az évtized üzletét kötötte a Devils. Ha Sipacsov sorsára jut, akkor sem áldoztak be érte túl sokat.

A játékos most közölte, hogy 97-es mezben kíván játszani, ami bizonyos körökben kiverte a biztosítékot. Ennek oka, hogy a jelenleg a legjobb NHL-játékosnak tartott Connor McDavid, az Oilers sztárja is ezt viseli. Márpedig – vélték főként az edmontoni szurkolók – ahogy Gretzky idejében senki nem játszott 99-es mezben, és Mario Lemieux sem találkozott 66-os ellenféllel, úgy McDavid is érdemel annyi tiszteletet, hogy senki ne öltse magára a 97-est. A párhuzam nyilván vitatható. Nem utolsó sorban minden idők egyik legrosszabb GM-je, Peter Chiarelli miatt, akinek a 6 év alatt megszerzett négy 1/1-esből sem sikerült versenyképes csapatot építenie, így a liga legjobb játékosa 22 évesen mindössze 13 meccsen lépett pályára a rájátszásban. Ennek fényében aligha vitatható, hogy Guszevnek pontosan annyi joga van saját mezszámot választani, mint bárki másnak. Történetesen azt a 97-est, amelyet eddigi karrierje során mindig is viselt, és amelyben a világ második legjobb bajnokságának Connor McDavidje lett.

Cimkék: , , , , , ,

Nem lehet hozzászólni.

   H I R D E T É S
Partnerünk