Szlovákiával is találkozhatunk olimpiai selejtezőn

 

A magyar válogatottnak ehhez mindenekelőtt meg kellene nyernie a nottinghami csoportot februárban.

Múlt héten már beszámoltunk róla: a nemzeti csapatunk az olimpiai selejtezők harmadik körében kapcsolódik be a küzdelmekbe. A 2022-es pekingi téli olimpián a férfiak mezőnyében ugyanúgy 12 csapat veresenyez majd, mint a legutóbbi néhány alkalommal. Ezek közül kilenc kiléte ismert. Biztosan ott lesz a házigazda Kína – azzal együtt, hogy a nemzetek rangsorában jelenleg csupán a 32. helyen áll –, valamint az aktuális világranglista első 8 helyezettje: Kanada, Oroszország, Finnország, Svédország, Csehország, az Egyesült Államok, Németország és Svájc.

A maradék három helyért összesen négy fordulóban küzdenek a csapatok.

Az első körre ez év novemberében kerül sor Luxemburgban és Hongkongban, és a győztesek mennek tovább. Mint a listákból kitűnik, közel sem nevezett mindenki, aki értékelhető szinten űzi a jégkorongot, hiányzik például Ausztrália, Belgium és Új-Zéland is.

Az N csoport összetétele: Luxemburg, Arab Emírségek, Bosznia-Hercegovina, Kirgizisztán
Az O csoport összetétele: Tajvan, Hongkong, Kuvait, Thaiföld

A második forduló a decemberi IIHF-szünetre esik, és itt már erősebb csapatok is felbukkannak.

K csoport (Brassó): Románia, Izland, Izrael, gyengébb helyen rangsorolt továbbjutó
L csoport (spanyolországi helyszín): Hollandia, Spanyolország, Mexikó, erősebb helyen rangsorolt továbbjutó
M csoport (horvátországi helyszín): Horvátország, Szerbia, Bulgária, Törökország

A harmadik felvonásban, amelyet 2020. február 6–9. között rendeznek, már a világranglista 21. helyén álló Magyarország is érdelelt lesz. Amennyiben a britek nem előztek volna meg bennünket A csoportos részvételüknek köszönhetően, akkor mi rendezhetnénk, ám így más a helyzet, Nottinghambe utazhatunk.

G csoport (Jesenice): Szlovénia, Japán, Litvánia, leggyengébben rangsorolt továbbjutó
H csoport (Nur-Szultan): Kazahsztán, Lengyelország, Ukrajna, középső helyen rangsorolt továbbjutó
J csoport (Nottingham): Nagy-Britannia, Magyarország, Észtország, legjobb helyen rangsorolt továbbjutó

Mindebből következik, hogy amennyiben a decemberi körben Románia hozza a csoportját (egyértelmű esélyesként), akkor a székelyekre épülő gárda lesz a negyedik ellenfelünk Angliában. Nyilvánvaló, hogy nem irreális célkitűzés megnyernünk ezt a selejtezőkört, ezért érdemes megnézni, mi történik, ha sikerül továbbjutnunk. Az utolsó fordulót 2020. augusztus 27–30. között rendezik. Annak a három csoportnak a győztesei kijutnak Pekingbe. A beosztás:

D csoport (szlovákiai helyszínen): Szlovákia, Fehéroroszország, Ausztria, leggyengébben rangsorolt továbbjutó
E csoport (Riga): Lettország, Franciaország, Olaszország, középső helyen rangsorolt továbbjutó
F csoport (norvégiai helyszínen): Norvégia, Dánia, Dél-Korea, legjobb helyen rangsorolt továbbjutó

Egy verziót kibontunk: amennyiben a harmadik kör másik két helyszínén érvényesül a papírforma (tehát Szlovénia és Kazahsztán is továbbjut februárban, ami legalábbis valószínű jelen állás szerint) mi viszont 100 plusz százalékos teljesítményt nyújtva megelőzzük Nagy-Britanniát, Észtországot és (nagy valószínűséggel) Romániát, abban az esetben legalacsonyabban rangsorolt továbbjutóként Szlovákiában folytathatnánk, a házigazda, valamint Fehéroroszország és Ausztria társaságában. Kőkemény megméretés lenne, nagyon is érdemes érte mindent beleadva megharcolni. (A további lehetséges kimenetelek kiszámítgatásához a világranglista használatát javasoljuk.)

2020 augusztusa még messze van, ezért egyelőre a februári esélyekről kérdeztük Majoross Gergelyt, aki a kazahsztáni divízió 1/A csoportos világbajnokságon megbízott szövetségi kapitányként irányította a magyar válogatottat.

“Várhatóan nagy küzdelem lesz, hiszen csak egy csapat léphet tovább – mondta blogunknak a szakember. – Az európai hoki e szegmensében nagyon sűrű a mezőny, a válogatottak közötti különbségek egyre kisebbek. Ismerjük az ellenfeleket, tudjuk, hogy az elmúlt két év eredményei alapján a brit csapat számít a torna esélyesének. Ám úgy gondolom,  a tudása legjavát nyújtó magyar válogatott versenyben lehet a továbbjutásért. A nottinghami csarnok multifunkcionális létesítmény, amely másfajta rendezvényeknek is helyet ad. A körülmények kétségkívül kitűnőek, ami egyébként igaz minden brit létesítményre. A körítés és a hangulat remek volt, akár a MAC Újbuda csapatával, akár a válogatottal játszottunk a szigetországban, így különleges szurkolói élményben lehet részük mindazoknak, akik elkísérnek bennünket a tornára februárban.”

A női olimpiai selejtezők beosztásáról télen dönt majd az IIHF.

hunsvk20160507

fotó: Mudra László/MJSZ

Cimkék: , , ,

Nem lehet hozzászólni.

   H I R D E T É S
Eseménynaptár
október 18., vasárnap
EXL 16:00 NITMIS TÖRÖLVE
ICEHL 17:30 AVSHCB 5-4VÉGE
    • DIGI SPORT 2
EL 18:30 DEBMAC 1-5VÉGE
EL 18:30 UTETIT 6-3VÉGE
október 20., kedd
EXL 18:00 KOSMIS 4-1VÉGE
október 22., csütörtök
EL 18:00 UTEDAB 3-4 BVÉGE
EL 18:30 DEBVAS TÖRÖLVE
EL 18:30 TITMAC 0-3VÉGE
október 23., péntek
EXL 18:00 NZÁMIS TÖRÖLVE
október 24., szombat
EL 17:00 DABMAC 
EL 17:30 TITFTC 
ICEHL 17:30 HCIAVS TÖRÖLVE
október 25., vasárnap
ICEHL 16:30 RBSAVS TÖRÖLVE
október 27., kedd
EL 18:00 DABUTE 
EL 18:00 MACFTC 
Partnerünk
Archívum