Szlovákiával is találkozhatunk olimpiai selejtezőn

 

A magyar válogatottnak ehhez mindenekelőtt meg kellene nyernie a nottinghami csoportot februárban.

Múlt héten már beszámoltunk róla: a nemzeti csapatunk az olimpiai selejtezők harmadik körében kapcsolódik be a küzdelmekbe. A 2022-es pekingi téli olimpián a férfiak mezőnyében ugyanúgy 12 csapat veresenyez majd, mint a legutóbbi néhány alkalommal. Ezek közül kilenc kiléte ismert. Biztosan ott lesz a házigazda Kína ? azzal együtt, hogy a nemzetek rangsorában jelenleg csupán a 32. helyen áll ?, valamint az aktuális világranglista első 8 helyezettje: Kanada, Oroszország, Finnország, Svédország, Csehország, az Egyesült Államok, Németország és Svájc.

A maradék három helyért összesen négy fordulóban küzdenek a csapatok.

Az első körre ez év novemberében kerül sor Luxemburgban és Hongkongban, és a győztesek mennek tovább. Mint a listákból kitűnik, közel sem nevezett mindenki, aki értékelhető szinten űzi a jégkorongot, hiányzik például Ausztrália, Belgium és Új-Zéland is.

Az N csoport összetétele: Luxemburg, Arab Emírségek, Bosznia-Hercegovina, Kirgizisztán
Az O csoport összetétele: Tajvan, Hongkong, Kuvait, Thaiföld

A második forduló a decemberi IIHF-szünetre esik, és itt már erősebb csapatok is felbukkannak.

K csoport (Brassó): Románia, Izland, Izrael, gyengébb helyen rangsorolt továbbjutó
L csoport (spanyolországi helyszín): Hollandia, Spanyolország, Mexikó, erősebb helyen rangsorolt továbbjutó
M csoport (horvátországi helyszín): Horvátország, Szerbia, Bulgária, Törökország

A harmadik felvonásban, amelyet 2020. február 6?9. között rendeznek, már a világranglista 21. helyén álló Magyarország is érdelelt lesz. Amennyiben a britek nem előztek volna meg bennünket A csoportos részvételüknek köszönhetően, akkor mi rendezhetnénk, ám így más a helyzet, Nottinghambe utazhatunk.

G csoport (Jesenice): Szlovénia, Japán, Litvánia, leggyengébben rangsorolt továbbjutó
H csoport (Nur-Szultan): Kazahsztán, Lengyelország, Ukrajna, középső helyen rangsorolt továbbjutó
J csoport (Nottingham): Nagy-Britannia, Magyarország, Észtország, legjobb helyen rangsorolt továbbjutó

Mindebből következik, hogy amennyiben a decemberi körben Románia hozza a csoportját (egyértelmű esélyesként), akkor a székelyekre épülő gárda lesz a negyedik ellenfelünk Angliában. Nyilvánvaló, hogy nem irreális célkitűzés megnyernünk ezt a selejtezőkört, ezért érdemes megnézni, mi történik, ha sikerül továbbjutnunk. Az utolsó fordulót 2020. augusztus 27?30. között rendezik. Annak a három csoportnak a győztesei kijutnak Pekingbe. A beosztás:

D csoport (szlovákiai helyszínen): Szlovákia, Fehéroroszország, Ausztria, leggyengébben rangsorolt továbbjutó
E csoport (Riga): Lettország, Franciaország, Olaszország, középső helyen rangsorolt továbbjutó
F csoport (norvégiai helyszínen): Norvégia, Dánia, Dél-Korea, legjobb helyen rangsorolt továbbjutó

Egy verziót kibontunk: amennyiben a harmadik kör másik két helyszínén érvényesül a papírforma (tehát Szlovénia és Kazahsztán is továbbjut februárban, ami legalábbis valószínű jelen állás szerint) mi viszont 100 plusz százalékos teljesítményt nyújtva megelőzzük Nagy-Britanniát, Észtországot és (nagy valószínűséggel) Romániát, abban az esetben legalacsonyabban rangsorolt továbbjutóként Szlovákiában folytathatnánk, a házigazda, valamint Fehéroroszország és Ausztria társaságában. Kőkemény megméretés lenne, nagyon is érdemes érte mindent beleadva megharcolni. (A további lehetséges kimenetelek kiszámítgatásához a világranglista használatát javasoljuk.)

2020 augusztusa még messze van, ezért egyelőre a februári esélyekről kérdeztük Majoross Gergelyt, aki a kazahsztáni divízió 1/A csoportos világbajnokságon megbízott szövetségi kapitányként irányította a magyar válogatottat.

?Várhatóan nagy küzdelem lesz, hiszen csak egy csapat léphet tovább ? mondta blogunknak a szakember. ? Az európai hoki e szegmensében nagyon sűrű a mezőny, a válogatottak közötti különbségek egyre kisebbek. Ismerjük az ellenfeleket, tudjuk, hogy az elmúlt két év eredményei alapján a brit csapat számít a torna esélyesének. Ám úgy gondolom,  a tudása legjavát nyújtó magyar válogatott versenyben lehet a továbbjutásért. A nottinghami csarnok multifunkcionális létesítmény, amely másfajta rendezvényeknek is helyet ad. A körülmények kétségkívül kitűnőek, ami egyébként igaz minden brit létesítményre. A körítés és a hangulat remek volt, akár a MAC Újbuda csapatával, akár a válogatottal játszottunk a szigetországban, így különleges szurkolói élményben lehet részük mindazoknak, akik elkísérnek bennünket a tornára februárban.?

A női olimpiai selejtezők beosztásáról télen dönt majd az IIHF.

hunsvk20160507

fotó: Mudra László/MJSZ

Cimkék: , , ,

Nem lehet hozzászólni.

   H I R D E T É S
Eseménynaptár
december 3., vasárnap
EL 17:00 UTEDAB 3-6VÉGE
EL 17:30 FHAMIS 2-4VÉGE
EL 18:30 DEBFTC 0-4VÉGE
december 5., kedd
ICEHL 19:15 AVSVOR 5-4VÉGE
AL 21:00 IKOWRM 4-1VÉGE
december 6., szerda
AL 19:40 FTCSZG 9-2VÉGE
AL 20:00 VASLHL 4-8VÉGE
december 7., csütörtök
EL 17:30 BRADAB 3-2VÉGE
december 8., péntek
EL 17:30 GYEDAB 
EL 18:30 MISDEB 
EL 18:40 BJAFTC 
ICEHL 19:15 AVSASI 
AL 20:30 LHLOHA 
AL 20:45 WRMETO 
december 9., szombat
AL   DBFASP 
AL 19:00 SZGIKO 
AL 19:30 SPCFTC 
Partnerünk
Archívum