A magyar válogatott estére feljuthat az A csoportba

 

Nem számolgatunk, nem spekulálunk, veszélyes lenne, mondta Pat Cortina szövetségi kapitány. Nekünk viszont sorra kell vennünk a lehetőségeket.

Annál is inkább, mert a női válogatott az Olaszország – ma délutáni riválisa – elleni eddigi három vb-találkozójából két alkalommal is feljutásnak örülhetett. A helyzet a budapesti divízió 1/A csoportos világbajnokságon hasonló, mint egy évvel ezelőtt a férfiak esetében, a körbeverések miatt még öt csapat feljutási esélye él a harmadik forduló után, igaz, a szlovákoké minimális. Mindenesetre a magyar feljutás receptje csak leírva bonyolult, a jégen egyszerűbb. Ha a pénteki játéknap első mérkőzésén Szlovákia legyőzi Norvégiát, akkor 100%-ra nő ez a sansz, amely egy olaszok elleni rendes játékidős sikerrel máris érvényesíthetővé válik. Ebben az esetben ugyanis Ausztria mellett bár az egyik skandináv csapat is beérhetne minket az utolsó játéknapon, de pontazonosság esetén az egymás elleni eredmények miatt nem csúszhatnánk a 2. helynél lejjebb. Norvégia bármilyen sikere esetén is fennáll a péntek esti ünneplés lehetősége, ugyanis ha a nap harmadik meccsén Dánia legyőzi Ausztriát, akkor nyugati szomszédunk már nem előzhet meg minket, a két skandináv közül pedig csak az egyik kerülhetne elénk az utolsó körben, amikor egymással mérkőznek.

De mindennek az alapja az, hogy Olaszország ellen győzniük kell a lányoknak a délután 17 órakor a Vasas Jégcentrumban kezdődő találkozón, és ezt a sikert sem adják ingyen, akkor sem, ha a divízió újonca eddig nem szerzett pontot a világbajnokságon.

Olaszország válogatottja mindig a legjobbkor jött szembe a mieinkkel. Az Új-Zélandon rendezett 2013-as divízió 2/A csoportos világbajnokságon 3-1-re legyőztük őket, és egy osztállyal feljebb jutottunk. Az aucklandi mérkőzés legemlékezetesebb jelenete Kiss Andreához fűződik. Mint akkor írtuk: “Fél perccel a második harmad vége előtt az egyedül kiugró Kiss Andreát gáncsolták, de ő felállt, továbbvezette a korongot, majd pedig belőtte az olasz kapuba.” A 2015-ös vb-n egy osztállyal feljebb találkoztunk, Pekingben 2-1-re nyertünk, akkor ez a 4. helyhez volt elég. A 2016-os összecsapás aztán újra aranyat ért: ugyanígy a negyedik meccset vívtuk velük, mint most, a 4-2-es diadalunk divízió 1/A-ba jutást ért.

Az olaszok az idei vb eddigi mérkőzésein összesen 2 gólt lőttek, miközben 12-t kaptak. Keretük zömét otthon játszó játékosok alkotják, de öten a közeli Svájcban jégkorongoznak. Egy-egy hokisuk edződik Kanadában, az Egyesült Államokban és Németországban. Életkorát tekintve heterogén a csapat, öt játékosuk 30 év felett jár, miközben kilencen 20 évesek sincsenek.

A magyar csapatnak csütörtökön edzést vezényelt Pat Cortina szövetségi kapitány, amelyen változatos gyakorlatok szerepeltek a programban, és a játékosokon a jégkorongszövetség honlapjának cikke szerint látszott, hogy élvezik a feladatokat. A dánok elleni meccset vállsérülés miatt kihagyó Mayer Fruzsina felépülése folytatódik, az, hogy játszhat-e pénteken, a meccs előtt derül ki. A hírben az áll, hogy a szakmai stáb és a hokisok egyelőre nem mérlegelik az esélyeket, csak a saját feladatukra összpontosítanak.

Pat Cortina szövetségi kapitány a következőket mondta erről: “Nem tudom, hogy jobbnak kell-e lennünk a folytatásban, mint szerdán, de az biztos, hogy továbbra is jónak kell lennünk, magunknak kell lennünk. Az első harmad a dánok ellen nem sikerült jól, így fókuszáljunk arra, hogy legközelebb jól kezdjünk, és meglátjuk, mi történik. De a szerdai meccs már a múlt, túl kell rajta lépnünk. A mai edzésen nem a sebesség volt a lényeg, hanem az, hogy a lányok fókuszáljanak. Az olaszok elleni meccs biztosan különleges lesz a számomra a családom miatt, de most Magyarországért dolgozok, és boldog vagyok, hogy itt lehetek, csak a magyar játékosok sikerére összpontosítok. Nem számolgatunk, nem spekulálunk, az veszélyes lenne. Csak a következő meccsel foglalkozunk, a jelenre figyelünk. Arra fókuszálunk, amit irányítani tudunk.”

Kiss-Simon Franciska csapatkapitány ugyanott így fogalmazott: ”Az olaszokat sem szabad leírni, mert bár pontot nem szereztek, meccsről meccsre jönnek fel, kezdenek beleérezni ebbe a divízióba. Pénteken ellenük is keményen kell kimennünk a jégre.”

Az összecsapást élőben közvetíti az M4 Sport, de természetesen érdemes kimenni Káposztásmegyerre, hiszen jelentős nézősereg előtt, kiváló hokihangulatban zajlanak a magyar válogatott mérkőzései.

Photo: Laszlo Mudra - HIIHF

Fotó: Mudra László/MJSZ

A budapesti női divízió 1/A-s világbajnokság jelenlegi állása:

1. Magyarország 7 (3 mérkőzés)
2. Dánia 6 pont (3)
3. Norvégia 6 (3)
4. Ausztria 5 (3)
5. Szlovákia 3 (3)
6. Olaszország 0 (3)

A budapesti női divízió 1/A-s világbajnokság magyar érdekeltségű mérkőzései:

2019. április 7., vasárnap, 17:00: Magyarország–Norvégia 2-1
2019. április 8., hétfő, 17:00: Magyarország–Szlovákia 1-2 b.
2019. április 10., szerda, 17:00: Magyarország–Dánia 6-2
2019. április 12., péntek, 17:00: Magyarország–Olaszország
2019. április 13., szombat, 19:30: Magyarország–Ausztria

A női válogatott bő kerete a világbajnokságra:

Név Klub
Kapusok
Nehring Stephanie KMH Budapest
Németh Anikó KMH Budapest
Tóth Zsófia Óbuda HA
Hátvédek
Grkovic Jelena KMH Budapest
Kiss-Simon Franciska KMH Budapest
Kreisz Emma MAC Budapest
Mayer Fruzsina Vasas
Németh Bernadett KMH Budapest
Odnoga Lotti
Dartmouth (USA)
Tóth Enikő
Lakers Kärnten (AUT)
Csatárok
Dabasi Réka KMH Budapest
Gasparics Fanni MAC Marilyn
Gowie Alexandra
University of Alberta (CAN)
Horváth Tifani KMH Budapest
Huszák Alexandra KMH Budapest
Jókai Szilágyi Kinga KMH Budapest
Jókai Szilágyi Zsófia Lulea (SWE)
Kiss Andrea FTC
Nooren Averi KMH Budapest
Pintér Hanna FTC
Pintér Lili
SDE Stockholm (SWE)
Rónai Alexandra KMH Budapest
Seregély Míra MAC Marilyn

A női válogatott stábja:

Szövetségi kapitány: Pat Cortina
Edző: Mika Väärälä
Kapusedző: Budai Krisztián
Videoedző: Kis András
Erőnléti edző: dr. Benczenleitner Ottó
Fizioterapeuta: Magyar Orsolya
Sportmasszőr: Albert Anna
Felszerelésmenedzser: Szabó Dávid
Csapatorvos: dr. Széplaki Attila
Csapatvezető: Jasó Judit

Cimkék: , ,

Nem lehet hozzászólni.

   H I R D E T É S
Eseménynaptár
május 23., csütörtök
VB 16:15 CANSUI 3-2 HVÉGE
  • SPORT 2
VB 16:15 RUSUSA 4-3VÉGE
  • SPORT 1
VB 20:15 CZEGER 5-1VÉGE
  • SPORT 2 (22:45)
VB 20:15 FINSWE 5-4 HVÉGE
  • SPORT 2
május 25., szombat
VB 15:15 RUSFIN 0-1VÉGE
  • SPORT 2
VB 19:15 CANCZE 5-1VÉGE
  • SPORT 2
május 26., vasárnap
VB 15:45 RUSCZE 3-2 BVÉGE
  • SPORT 1
VB 20:15 CANFIN 1-3VÉGE
  • SPORT 1
május 28., kedd
NHL 02:00 BOSSTL 4-2VÉGE
május 30., csütörtök
NHL 02:00 BOSSTL 2-3 HVÉGE
június 2., vasárnap
NHL 02:00 STLBOS 2-7VÉGE
június 4., kedd
NHL 02:00 STLBOS 4-2VÉGE
június 7., péntek
NHL 02:00 BOSSTL 1-2VÉGE
június 10., hétfő
NHL 02:00 STLBOS 1-5VÉGE
június 13., csütörtök
NHL 02:00 BOSSTL 1-4VÉGE
Partnerünk