Barry Trotz az Islanders új vezetőedzője

 

A Stanley Kupa-győztes mester három napig volt munka nélkül. Több mint kétszer annyit kereshet, mint Washingtonban.

Múlt szerdán tartották a története első Stanley Kupáját nyerő Washington Capitals ünnepi parádéját, ahol a minden idők ötödik legtöbb sikerét számláló szakvezető még úgy nyilatkozott, semmi oka váltani. Ehhez képest hétfőn váratlanul lemondott, mert nem volt megelégedve a fővárosi csapat által kínált fizetéssel. Az NHL berkein belül azonnal megindultak a találgatások, hogy hol folytathatja az 55 éves szakember. Több név is szerepelt a listán, de a legnagyobb eséllyel az a New York Islanders, amely a Washington mellett az egyetlen edző nélküli klub volt éppen. A papírforma végül is beigazolódott, Barry Trotz elfogadta Lou Lamoriello ajánlatát, és aláírt a brooklyni gárdához. A szerződés részletei nem kerültek napvilágra, de a jól értesültek szerint Trotz bő 4 millió dollárt vagy annál kicsit többet kaphat évente, ami több mint kétszerese a fővárosi 1,8 milliónak. Az edző a június 5-én menesztett Doug Weight örökségét veszi át a Barclay’s Centerben.

Trotz a Washington élén a Stanley Kupa mellett két alapszakasz-győzelmet, három divízióelsőséget és egy év edzője címet gyűjtött. Washingtoni mérlege 205 győzelem, 89 vereség és 34 hosszabbításos vereség. Teljes pályafutása során a Nashville és a Washington csapatával összesen 762 sikert számlál, amivel ötödik az örökranglistán, és mindössze húsz győzelemmel van a negyedik Al Arbour (782) mögött.

Trotz távozása és szerződtetése két elvarratlan szálat hagyott maga mögött. A legfontosabb, hogy mi lesz John Tavaresszel, aki július elsejétől ingyen válthat klubot, hiszen lejárt a szerződése és már 9 éve szolgálja az Islanderst. Az NHL egyik legértékesebb játékosa eddig nem sokat köszönhetett a klubnak, amely 2009-ben az első kör első helyén igazolta, és már a mögöttünk álló szezonban világossá tette a csapat tulajdonosai számára, hogy türelme eddig tartott, ha nem állítják új pályára a csapatot, akkor ő menni fog. Nos, a jelek alapján úgy tűnik, hogy a vezetés értett a szóból, hiszen május közepén megszerezték Lou Lamoriellót. A liga legrutinosabb rókája azonnal nagytakarításba kezdett, két hét alatt megvált az edzőtől és az általános igazgatótól, majd három nap alatt leigazolta Barry Trotzt, az egyik legnagyobb aktív edzőt. És persze nyilván Trotznak is az volt az első kérdése, mielőtt még bármiről beszélgetni kezdtek volna Lamoriellóval, hogy mi újság Tavaresszel. Úgy tűnik tehát, hogy sikerült végre kimozdítani a franchise-t a holtpontról, meglátjuk, elég lesz-e mindez Tavaresnek arra, hogy hosszabbítson a klubbal. Az arénával kapcsolatos gondok ugyan továbbra is megoldatlanok, de a csapatban határozottan van fantázia: Mathew Barzal, Josh Bailey, Lee Anders, Anthony Beauvilliers, Casey Cizikas, Cal Clutterbuck, Jordan Eberle, Andrew Ladd olyan magot alkotnak, amelyre határozottan lehet építeni. Ha Tavares marad, már csak a védelmet kell rendbe tenni, ami Trotz számára nem jelenthet gondot.

A másik elvarratlan szál Washingtonba vezet, ahol az a kérdés, ki veheti át a Stanley Kupa-győztes csapat irányítását. Nos, a mester egyébként utólag azt nyilatkozta, hogy üzleti szempontból nem tehette meg, hogy nem hallgatja meg a csapat ajánlatát, de belül végig őszintétlennek érezte a tárgyalásokat. Ebben azért lehet valami, mert a hozzá hasonlóan utolsó évében járó Brian MacLellan általános igazgató márciusban többéves szerződéshosszabbítást kapott, akárcsak másodedzője, a 46 éves Todd Reirden, egyedül neki volt egy klauzula a szerződésében, amely kétéves hosszabbítást garantált neki edzői pályáján mindössze 300 ezer dolláros emeléssel, ha megnyeri a Stanley Kupát. Megnyerte, a franchise történetében először, ehhez képest nem lelkesedtek az ötletért, hogy a piaci árat fizessék neki. Mindez azt is jelenti, hogy a fővárosi csapat feltehetően úgy megy tovább, mintha mi sem történt volna. Ebben az esetben Reirden veszi át az irányítást, aki 2014-ig Pittsrburghben volt másodedző, utána került Washingtonba és jövőre állhat először NHL-es csapat kispadjára.

trotz stanley

Cimkék: , ,

Nem lehet hozzászólni.

   H I R D E T É S
Eseménynaptár
április 21., vasárnap
NVB 15:00 HUNKOR 2-0VÉGE
április 22., hétfő
NVB 12:30 HUNNED 2-0VÉGE
    • SPORT 1
április 23., kedd
VÁL 19:30 ITAHUN 5-6VÉGE
április 24., szerda
NVB 12:30 HUNNOR 1-2 BVÉGE
    • SPORT 2
április 26., péntek
NVB 20:25 HUNAUT 
    • AMC MIKRO
április 27., szombat
NVB 16:00 HUNFRA 
    • AMC MIKRO
április 28., vasárnap
VB 16:00 HUNJPN 
    • SPORT 2
április 30., kedd
VB 16:00 HUNKOR 
    • SPORT 1
május 1., szerda
VB 12:30 HUNROM 
    • SPORT 1
május 3., péntek
VB 19:30 HUNITA 
    • SPORT 1
Partnerünk
Archívum