Matthews akkora fizetést akar, mint McDavid

   

Ennek elérése érdekében ügynököt váltott és csatlakozott az Edmonton kapitányának menedzsmentjéhez.

Auston Matthews csodagyerekként érkezett az NHL-be 2016 nyarán. A 19 éves center eddig nem okozott csalódást, 69 ponttal elvitte az év újoncának járó Calder-trófeát, a most véget ért szezonban pedig úgy szerzett 63-at, hogy húsz mérkőzéssel kevesebbet játszott. A hároméves belépő szintű kontraktussal rendelkező játékos az utolsó évét július 1-jén kezdi, ezért jogosult lesz arra, hogy szerződést hosszabbítson a Torontóval, és akár nyolc évre szóló szerződést is kiharcoljon magának. Matthews nem csinált titkot abból, hogy a fizetési tortából minél nagyobb szeletet szeretne kihasítani, ennek elérése érdekében pedig ügynököt váltott. Otthagyta jelenlegi menedzserét, és csatlakozott az Orr Hockey Group irodához, amelynek tulajdonosa a legendás hátvéd Bobby Orr. Az egykori klasszis csapata nem dolgozott rosszul tavaly nyáron, 8 évre szóló, kereken 100 milliós szerződést alkudott ki Connor McDavid számára, ami éves szinten 12,5 millió dollárt jelent, és ami minden idők legjobban fizetett játékosává tette az Edmonton kapitányát.

matthews

Matthews most hasonló szerződést szeretne, ami 2019 nyarán lépne életbe. Egy lehetséges 10-12 milliós szerződés mellett érdemes megvizsgálni, hogy hogyan alakulhat a Leafs bérkerete. A 2019/20-as szezonra 20 játékosnak van szerződése 38,6 millió dollár értékben. 80 milliós plafonnal számolva látható tehát, hogy a fizetésekre fordítható összegek majdnem fele le van már kötve. Hozzáadva Matthews mondjuk tízmillióját az összeg máris 48,6-ra ugrik, tehát valamivel több mint 30 millió marad a többi játékosra. Ez hatalmas pénznek tűnhet, ám valójában nem az, hiszen 10-12 játékosra kell majd elosztani, és közülük többen csak komoly pénzek fejében maradnának Torontóban. A Leafs a sikertelen évek alatt olyan fiatalokat halászott ki a drafton, vagy szerzett meg csere útján, mint Mitch Marner, William Nylander és Kaspari Kapanen, aki eddig aprópénzért hokiztak, most viszont zsírosabb szerződést akarnak. Nem lenne meglepő, ha ezek a játékosok évi 6-8 milliót kérnének, ami azt jelenti, hogy a fennmaradó bérkeretből legalább egy húszast elvisznek, így a Leafsnek körülbelül 10 milliója marad a többiekre.

Persze az ügyletnek van egy másik olvasata is. Hiába volt sérülése ellenére jó szezonja Matthewsnak, a rájátszásban 7 meccsen mindössze 1+1-re és mínusz négyre volt képes a Boston Bruins ellen. Ki is estek az első körben, ami nagy csalódás volt a szurkolók számára. Hírek már ekkor felmerültek arról, hogy a viszony a végére igen megromlott a játékos és edzője, Mike Babcock között. Természetesen a Torontóból érkező híreket mindig fenntartással kell kezelni, hiszen szinte hisztérikus a hokiőrület a városban.

Május elején azután Babcock személyesen is meglátogatta sztárjátékosát arizonai otthonában. Ebben sincs semmi szokatlan, a washingtoni vezetőedző, Adam Oates is meglátogatta legfontosabb játékosát saját környezetében, pedig Ovecskinért Moszkvába kellett utaznia. Mindeközben a két fél konzisztensen tagadta, hogy bármi probléma lenne közöttük.

Az ügynökség cseréjét tehát lehet ebben a kontextusban is értelmezni, mint a puzzle egy újabb darabját. Matthews ügynöke eddig az a Pat Brisson volt, akit a Forbes magazin a kilencedik legbefolyásosabb sportügynökként rangsorolt, 1,1 milliárd dollár értéknyi kontraktusa van életben, amiből becslések szerint 44 millió dollárt tehetett zsebre. Brisson a Creative Artsists Agency alá tartozik, amely messze a legsikeresebb az összes sportügynökség közül. Összesen 8,5 milliárd dollár értékű szerződés gondozásáért felelnek. Az amerikai fociban és a jégkorongban ők az elsők, kosárlabdában másodikok, baseballban harmadik helyen állnak. Az előbb idézett lista első 50 helyén 11 ügynökük szerepel, a top húszban öt, Brisson a legjobb. Valami nyomós oka kellett legyen arra Matthewsnak, hogy váltson, nem tapasztalatlan kezdők kezelték eddig sem az ügyét. Ez persze lehetett annyi is, hogy a nehéz tárgyalási helyzetben jobban bízik egy kisebb ügynökségben, amely McDavid esetében már bizonyította, hogy képes jól teljesíteni.

Akárhogy is, az világosan látszik, hogy a Toronto élére frissen kinevezett Kyle Dubas menedzsernek nem lesz könnyű dolga az elkövetkező egy évben. Valószínűleg cserélnie és keményen alkudoznia kell, de most bebizonyíthatja, hogy 32 éves kora ellenére miért nevezték ki Lou Lamoriello utódjának.

Cimkék: , ,

Nem lehet hozzászólni.

   H I R D E T É S
Eseménynaptár
április 21., vasárnap
NVB 15:00 HUNKOR 2-0VÉGE
április 22., hétfő
NVB 12:30 HUNNED 2-0VÉGE
    • SPORT 1
április 23., kedd
VÁL 19:30 ITAHUN 5-6VÉGE
április 24., szerda
NVB 12:30 HUNNOR 1-2 BVÉGE
    • SPORT 2
április 26., péntek
NVB 20:25 HUNAUT 2-3 BVÉGE
április 27., szombat
NVB 16:00 HUNFRA 2-1VÉGE
április 28., vasárnap
VB 12:30 KORSLO 4-2VÉGE
VB 16:00 HUNJPN 3-1VÉGE
    • SPORT 2
VB 19:30 ROMITA 1-6VÉGE
április 30., kedd
VB 12:30 SLOROM 6-1VÉGE
VB 16:00 HUNKOR 6-2VÉGE
    • SPORT 1
VB 19:30 ITAJPN 4-3 HVÉGE
    • SPORT 1
május 1., szerda
VB 12:30 HUNROM VÉGE
    • SPORT 1
VB 16:00 JPNKOR INFO
    • SPORT 2
VB 19:30 SLOITA INFO
    • SPORT 2
május 3., péntek
VB 12:30 KORROM INFO
    • SPORT 1
VB 16:00 SLOJPN INFO
    • SPORT 1
VB 19:30 HUNITA INFO
    • SPORT 1
május 4., szombat
VB 12:30 ROMJPN 
VB 16:00 ITAKOR 
VB 19:30 HUNSLO 
    • SPORT 2
Partnerünk
Archívum