Oroszország nem fogja bojkottálni az olimpiát

 

Ezt maga Vlagyimir Putyin, az ország elnöke jelentette ki a kampányát indító gyárlátogatás után, a televízió egyenes adásában.

A NOB kedden hozta meg döntését, mely szerint az orosz versenyzők nem viselhetik az olimpián hazájuk jelképeit és győzelmük esetén nem játsszák el az orosz himnuszt. Az orosz állami szimbólumok helyett semleges zászló alatt, Orosz Olimpiai Sportolók (Olympic Athletes from Russia ? OAR) néven fognak szerepelni Pjongcsangban. A szankció válasz volt arra, hogy kiderült, Oroszországban hivatalos állami szinten űzték a doppingot, a legmagasabb helyekről szervezve a sportolók doppingját.

A kizárás számos kérdést vetett fel, ezek közül a legfontosabb az volt, hogyan reagál minderre az orosz kormányzat. Vlagyimir Putyin elnök korábban elfogadhatatlannak nevezte a döntést, soha nem is képviselt más álláspontot. A játékosok és a szövetség azonban mindenképpen szerepelni szeretett volna a tornán, a döntés után állítólag levelet is írtak Putyinnak, arra kérve az elnököt, hogy engedélyezze számukra a külön csapatban való szereplést. Nos, Putyin engedett a játékosok kérésének és szerdán ezt nyilatkozta a televíziónak: ?Az biztos, hogy semmiféle bojkottról szó sem lehet. Nem fogjuk megtiltani az olimpikonjainknak, hogy részt vegyenek a tornán, ha szeretnének külön indulni. Egész pályafutásuk során erre készültek, számukra ez nagyon fontos.?

Mindez természetesen nem jelenti azt, hogy bármit is elismernének a vádakból, a döntést továbbra is politikailag motiváltnak tartják, amely a kollektív bűnösség helytelen elvének alkalmazásával párosul. Ezzel együtt számos fontos részletet kell még tisztázni, erre az orosz olimpiai bizottság közgyűlésén kerülhet majd sor. Ennek időpontjáról egyelőre nincs információ, de nyilván a következő napokban, hetekben ülnek össze. Az orosz játékosok válogatottja legközelebb a Channel One Cup-on lép pályára, december 14-én Svédországgal játszanak.

Russia's Alexander Ovechkin (C) holds a national flag as he celebrates with his teammates winning their 2012 IIHF men's ice hockey World Championship final game against Slovakia in Helsinki May 20, 2012.    REUTERS/Petr Josek (FINLAND  - Tags: SPORT ICE HOCKEY)

Fotó: Reuters

Cimkék: , , ,

Nem lehet hozzászólni.

   H I R D E T É S
Eseménynaptár
április 21., vasárnap
NVB 15:00 HUNKOR 2-0VÉGE
április 22., hétfő
NVB 12:30 HUNNED 2-0VÉGE
    • SPORT 1
április 23., kedd
VÁL 19:30 ITAHUN 5-6VÉGE
április 24., szerda
NVB 12:30 HUNNOR 1-2 BVÉGE
    • SPORT 2
április 26., péntek
NVB 20:25 HUNAUT 
    • AMC MIKRO
április 27., szombat
NVB 16:00 HUNFRA 
    • AMC MIKRO
április 28., vasárnap
VB 16:00 HUNJPN 
    • SPORT 2
április 30., kedd
VB 16:00 HUNKOR 
    • SPORT 1
május 1., szerda
VB 12:30 HUNROM 
    • SPORT 1
május 3., péntek
VB 19:30 HUNITA 
    • SPORT 1
Partnerünk
Archívum