Gyerehokizni A cél az olimpia lenne a női hoki számára

   

Kezdünk ismét nagyon erősek lenni utánpótlásban is, de még sokat kell dolgozni. Összefoglaltuk, mi történik a lányok háza táján mostanában.

Amikor Kolbenheyer Zsuzsanna, a Nemzetközi Jégkorong Szövetség (IIHF) és a Magyar Jégkorong Szövetség (MJSZ) elnökségi tagja elkezdett jégkorongozni, még nem létezett a női hoki Magyarországon. Ő volt az első igazolt játékos. Az azóta eltelt huszonnyolc év sok változást hozott a lányoknál. Az U18-as magyar csapat az A csoportig jutott, ma pedig már annyi a lány hokis, hogy sorra indítják az új válogatott programokat. Megnéztük, honnan hová jutott a női utánpótlás.

Kolbenheyer Zsuzsannát elmondása szerint nem érte negatív megkülönböztetés, amikor elkezdte, bár addig nem volt példa arra, hogy egy lány is ezt a sportot válassza. ?Mivel az öcsém mellett érkeztem, kedvesen fogadtak. Igazából úgy győztek meg az edzők és a szülők, hogy próbáljam ki ezt a sportot én is. A MAC elődjében, az NSZE-ben kezdtem 1989-ben. Másfél évre rá Balogh Tibornál jelentek meg lányok Újpesten, így megalakulhatott az első női csapat. Utánunk aztán volt egy nagy generációs szakadék, csak egy-két játékos tudott csatlakozni a válogatotthoz. A 94-95-96-os korosztály volt az, ahol már sokan voltak. Ők már egész fiatalon, 6-7 évesen kezdték.?

Nagyon hamar elértünk ahhoz az aranygenerációhoz, amely emlékezetes sikereket ért el az ifjúsági válogatottal, és amely a mai napig a felnőtt válogatott gerincét adja. Mire ez a nemzedék elérte a 13-15 éves kort, már az IIHF is foglalkozott a női U18-as korosztállyal, és itthon is megtörtént az áttörés, 2009-ben elindult a női tehetséggondozó program. A 3 milliós támogatást szponzori pénzekkel sikerült kiegészíteni, így zökkenőmentesen kezdődhetett az alapok lefektetése. A két felelős edző Gömöri Csaba es Buzás Norbert lettek. ?Elkezdtük a szakmai munkát ? emlékezett vissza Buzás ?, havonta összetartásokat tartottunk a lányoknak. Az első figyelemre méltó visszacsatolás a 2010-es Orangeways négy nemzet tornán elért második hely volt.? A szlovákok, belgák és a britek ificsapatai vettek részt ezen a tornán, és csak a szlovákoktól kaptak ki a lányok.

U18 Tromso 2012

?Az, amit ma női hokinak látunk, annak idején még közel sem volt ilyen ? folyatta Buzás Norbert. ? Tetszhalott volt a felnőtt válogatott. Tulajdonképpen az egész női hokit maroknyi ember tartotta életben, szeretetből és lelkesedésből, rengeteg áldozattal. Visszagondolva az a program pont jókor jött. Felnőtt egy csapatnyi ügyes lány, akikkel mindenképpen kezdeni kellett valamit.? 2010-ben aztán 94-es születésű amerikaiakkal és kanadaiakkal játszottak ifijeink. Az East Coast Select háromszor győzött, de tisztesen helytállt a magyar csapat. 2011 elején az osztrákokat kétszer is verték a lányok, egy hónapra rá pedig Szlovákiában le is győzték szomszédainkat, majd egy szoros meccsen maradtak alul.

2011 novemberében indult az igazi álom. Novemberben Asiagóban hibátlan teljesítménnyel kvalifikálta magát a csapat a divízió 1-be. Kínát 10-1-re, Franciaországot 3-0-ra, Nagy-Britanniát 8-1-re, Kazahsztánt 10-2-re, Olaszországot 6-0-ra verte a válogatott. Ezzel hivatalosan is a nemzetközi versenyrendszer részesei lettünk. 2011 decemberében folytatódott a csoda a norvégiai Tromsőben, ahol szintén veszített meccs nélkül léptek újabb szintet a lányok, ekkor már az A csoportba. Ausztriát 4-3-ra, Szlovákiát 7-0-ra, Japánt büntetőkkel 3-2-re, a házigazda norvégokat 5-2-re verte álomcsapatunk.

A női U18-as legjobbaknak aztán 2012-ben is sikerült fokozniuk az extázist, decemberben Vierumakiban a történelem első A csoportos magyar győzelmével (a németeket győztük le hosszabbítás után 2-1-re) bent maradt a legjobbak között Magyarország. A többi meccsen Kanadától 4-1-re, a finnektől egyszer 4-0-ra, majd az ötödik helyért játszva 3-1-re, a svédektől 4-0-ra kaptak ki a lányok, akik így a hatodik helyen zárták a tornát. 2013-ban Magyarország először adott otthont A csoportos világbajnokságnak, ám itthon nem jött össze az újabb csoda. A svédektől 5-1-re, az USA-tól 7-0-ra, az oroszoktól 3-1-re, a japánoktól először 4-3-ra, majd 6-0-ra kaptunk ki. Azóta várat magára a visszajutás.

HUNSWE U18W 2

Fotó: Somogyi Viktor

Buzás Norbert szerint ?sokat számított a csajok 2011-es sikersorozata, sok lány kezdett játszani miattuk. Szuper játékosok vannak, nagyon várjuk, hogy berobbanjanak a válogatottnál. Szerintem a női utánpótlásban inkább hullámok figyelhetők meg, mint ív. A sikeres U18-as csapat kiöregedése után kicsit visszaestünk, és mostanában fog felfelé ívelni ismét a korosztály. Most nagyon nagy a játékosbázis, van sokféle program, és persze tehetséges játékosok is. Viszont borzasztó szerencse volt hogy az az első sikeres generáció ennyire tehetséges hokisokat hozott. 10-ből 9-en A csoportos szinten játszottak, ez azért most nincs így. Ugyanúgy, ahogy a férfiaknál sem jelenik meg minden korosztályban egy Ocskay, Palkovics vagy Ladányi szintű játékos, a lányoknál is csoda volt, hogy egyszerre ilyen sok őstehetség tűnt fel. Ráadásul nem voltak olyan sokan, körülbelül húszan, így még inkább felfoghatatlan, hogy ilyen arányban lett belőlük klasszis.?

A budapesti A csoportos világbajnokság óta három tornán léptek jégre az ifik. 2015 januárjában ötödikek lettek Franciaországban. Ausztriát 2-0-ra, Szlovákiát 7-1-re verték, de kikaptak Norvégiától 3-0-ra, Németországtól 7-0-ra, Franciaországtól 2-1-re. A következő évben Miskolcon is az ötödik helyet sikerült megszerezni, a hazai világbajnokságon a szlovákok és a norvégok 5-0-ra, a japánok 7-0-ra, a németek 7-1-re vertek minket, de a dánokat sikerült 3-0-val kiejteni. 2017 januárjában már negyedik lett a csapat Budapesten. A franciákat (3-1-re) és az osztrákokat is (3-0-ra) legyőztük, így bár a szlovákok (4-0),  a németek (3-0) és a norvégok (5-3) diadalmaskodtak ellenünk, negyedikek lettünk. A soron következő divízió 1-es világbajnokság abban az Asiagóban lesz, ahol annak idején elindult a sikersorozat.

hun-nor-noi-2017vb

?Tavaly már jó évünk volt ? mondta Buzás Norbert edző. ? Kezdünk ismét nagyon erősek lenni.? Kolbenheyer Zsuzsanna is bizakodó: ?A 2002?2005-ös újra egy jó generáció, szerintem velük egy-két éven belül elképzelhető akár egy újabb feljutás is az A csoportba. A női utánpótlás fejlődése megy felfelé. A szinte kizárólag vb-ken szereplő felnőtt válogatottól eljutottunk oda, hogy most már 10 éves koruktól kezdve minden játékossal foglalkozunk, mindenkit nyomon követünk. Az összetartásokra év elején minden lányt behívunk, aki él és mozog. Négy éve van U15-ös válogatott is, idéntől U16-os és U14-es is.?

?Én annak a híve vagyok, hogy nincs siker, ha a klubokban nem folyik jó munka ? mondta Buzás Norbert mondta. ? Már akkor is, hát még napjainkban. A klubmunka eredményét hasznosítjuk. Persze megpróbálunk az összetartásokon átadni egy csomó mindent, de ha nincs meg az alap, az mit sem ér.? A lányok továbbra is a fiúk között játszanak az utánpótlásban, szerencsére ezek a klubok szeretettel látják a csajokat.

Marton Tibor, a női válogatottak edzője elmondta: ?Nálunk a MAC-ban az elejétől kezdve teljesen mindegy volt, ki jelentkezik a klubba, mindig voltak lányok is, akikkel kifejezetten szimpatizáltam. Nagyon tiszteltem a hozzáállásukat és azt, hogy mekkora melót beletesznek ebbe. Ráadásul nekik sokkal nehezebb a dolguk, respektálom őket mint sportolókat. Amikor Kolbenheyer Zsuzsanna felkérésére elmentem egy tornára a válogatott edzőjeként, egyből tudtam, hogy akarom ezt is. Abszolút jó benyomásaim voltak, láttam, hogy értékelik, ha foglalkoznak velük, és nagyon igyekeznek.?

Marton Tibornak azért vannak aggodalmai is: ?A létszám folyamatosan nő az utánpótlásban, de aggódom, hogy lesz-e ezeknek a lányoknak helyük például erős fiúcsapatokban, mert ott lehet igazán fejlődni. Mindenképpen szükség lenne arra, hogy több női csapat legyen itthon, mert most azt látom, hogy sokszor csak a legtehetségesebbek jutnak megfelelő lehetőséghez fiatalon. A 14-16 éveseknél van még egy lyuk, nagy a játékosbázis, de kevés a megfelelő hely nekik. Szerintem jó ötlet lenne például az U18-as válogatottat elindítani az U16-os bajnokságban a fiúk között. Illetve én kötelezném a klubokat arra, hogy szezononként legyen valamennyi lány legyen a csapataikban.?

A lányoknál mindkét edző szerint a külföld is jó megoldás, egy egyetemi ösztöndíj remek cél lehet. Felnőttben a KMH 2012 óta EWHL-induló, ebben a szezonban pedig már közel került ahhoz, hogy profi klubbá váljon. Abban is egyetértés van, több felnőtt klub kellene.

Kolbenheyer Zsuzsanna szerint fontos megoldásokat találni az utánpótlás-bajnokságokban is. ?Az U8-ban és U10-ben sok kislány van, az U12-ben és U14-ben a létszám szintén nem gond, inkább az, hogy ők nem nagyon férnek be az A csapatokba a fiúknál. Előbb-utóbb jó lenne, ha csak lányokból álló alakulatok is lennének, mert a csajoknak gyakorolniuk kell a játékot nyomás alatt, az előnyt és hátrányt, és az is fontos, hogy rá legyenek kényszerítve, hogy gólokat lőjenek.?

A jövőt tekintve Marton Tibor összességében azért bizakodó. ?A jövőt pozitívan látom, de úgy gondolom, az előző lépések sokkal látványosabbak voltak, innentől nagyon sok apró lépést tudunk csak tenni, és egyre több munka kell az újabb lépcsőfokok megmászásához. A cél az olimpia lenne a felnőttekkel, de ahhoz még rengeteget kell dolgozni. Sosem a kiugró teljesítményekben hittem, inkább a stabil, kellően megalapozott eredményekben. Most egy vékony, magas torony épült inkább, ezt kellene szélesíteni. Az utánpótláson múlik a dolog, a feltételek mindenképpen jobbak, mint pár éve.?

A női jégkorongban az egyik legfontosabb dolog a sportág népszerűsítése, a megítélés javítása. ?Azt is látom, hogy jobb lett a megítélése a női jégkorongnak, legalábbis az én környezetemben mindenképpen ? érzékeli Marton Tibor. ? Amit letettek az asztalra, az kivívta a tiszteletet, nem lehet már legyinteni rájuk. Ez fontos szempont is számunkra. Viszont hiába bizonyítottak már sokszor, ezt kell tenniük minden nap a jövőben is. Mindannyiunknak továbbra is keményen kell dolgoznunk, fejlődni és tanulni minden egyes nap. Fontosnak tartom megjegyezni, hogy hálásnak kell lennünk azoknak, akik ezt az egészet elindították, megalapozták, és azoknak, akik a jelenben végigdolgozzák a lányokkal a hétköznapokat.?

Kolbenheyer Zsuzsanna sok éve egyike azoknak, akik erejükön felül dolgoznak a sportágért. Ő felel az utánpótlásprogramért 2012 óta, az IIHF-nél és a magyar szövetségben is igyekszik a női hoki ügyét a lehető legjobban támogatni. ?A menedzsmentben minden egyes nap meg kell vívnom a harcaimat, a női hoki irányítása folyamatos küzdelem. Sose fogom vitatni, hogy a felnőtt férfi válogatott minden országban a jégkorong zászlóshajója. Nem is akarom ezt megváltoztatni. Annyit szeretnék, hogy a lányok megkapják a megbecsülést, hiszen ugyanannyi munkát tesznek ebbe az egészbe, mint a fiúk. Főleg ez lenne a cél. A tao óta szerencsére nem tudok olyat kérni, amit ne kapnánk meg. Ami hiányzik, az az elismerés, illetve a szélesebb ismertség, hogy van olyan, hogy női jégkorong. Az elmúlt években javult a helyzet, de meg vagyok győződve, ha az utcán megállítanék tíz embert, kilencnek fogalma sem lenne, hogy létezik a női hoki Magyarországon. Szeretném, ha nagyobb publicitást kapnának, és lennének nézők a meccseken. Szakmailag vannak jó visszajelzések, például a most augusztusban a lengyelekkel vívott két meccsen fiatal csapatunk pozitív meglepetést okozott, de a tavalyi hazai impozáns U16-os tornán sem derogált a finn vagy orosz válogatottaknak idejönni, velünk játszani.?

Cimkék: , , , , ,

Nem lehet hozzászólni.

   H I R D E T É S
Eseménynaptár
március 12., kedd
EL 17:30 SCCBJA 3-4 HVÉGE
EL 18:00 UTEGYE 0-4VÉGE
EL 18:30 DEBFTC 1-4VÉGE
EL 18:30 MISBRA 2-7VÉGE
március 13., szerda
EL 17:30 SCCBJA 4-3VÉGE
EL 17:30 UTEGYE 2-6VÉGE
    • M4 SPORT
EL 18:30 DEBFTC 3-2VÉGE
EL 18:30 MISBRA 1-4VÉGE
ICEHL 19:45 PUSAVS 4-2VÉGE
március 16., szombat
AL 15:15 ASPFTC 5-3VÉGE
EL 17:30 BRAMIS 5-4VÉGE
EL 17:30 FTCDEB 2-0VÉGE
ICEHL 17:30 AVSPUS 1-4VÉGE
EL 17:40 BJASCC 4-3 HVÉGE
AL 18:30 ETOWRM 9-2VÉGE
AL 19:00 SZGIKO 6-5VÉGE
AL 21:00 VASLHL 2-6VÉGE
március 18., hétfő
EL 17:30 MISBRA 1-2VÉGE
    • M4 SPORT
EL 17:30 SCCBJA 3-2 HVÉGE
március 20., szerda
AL 19:00 ASPFTC 
EL 19:00 BJASCC 
    • M4 SPORT
Partnerünk
Archívum