Gary Bettman és a kizárás kultúrája

   

Megbünteti a játékosokat, akik elmennek az olimpiára. Új alapokra helyezte az észak-amerikai profi jégkorongot. De lassan felette is eljár az idő, és lehet, hogy a végén romokat hagy maga után.

Gary Bettman ligaelnök hagyományosan a döntő első meccse előtt tart évértékelő sajtótájékoztatót. Nem volt ez másként idén sem ? és nem maradtunk súlyos bejelentések nélkül. Kiderült a 2018-as All Star-gála helyszíne és időpontja, az eseménynek Tampa Bay ad otthont 2018. január 27-28-án. A hír nem önmagáért érdekes. Egyre kevésbé vonzó esemény az All Star-gála, játékosnak, nézőnek egyaránt. Hanem mert utoljára 1998-ban rendeztek ilyen gálát és olimpiát egyszerre. Az általános vélekedés szerint tehát a főkomisszár becsukta az utolsó ajtót is az NHL-esek olimpiai szereplése előtt.

Mindez további két dolgot jelent: 2020-ban nem lesz Világkupa sem, a viszony pedig annyira el fog mérgesedni a játékosokkal, amennyire az emberileg lehetséges. Ezekkel Bettman is tisztában van. Azt is egyértelművé tette, hogy ezért a játékosokat teszi felelőssé: ?Azt mondtuk, ha mindkét fél ? azaz a liga és a szakszervezet ? feladja a kollektív szerződés újratárgyalásának opcióját annak lejárta előtt, és ehelyett meghosszabbítjuk azt három évvel, akkor meg tudunk csinálni két olimpiát, két Világkupát, két Ryder Kupát, együtt tudjuk felépíteni a nemzetközi terjeszkedésünket, számos egyéb kezdeményezéssel és egy kilenc évre szóló munkabékével együtt. Ha ez így lesz, akkor talán meg tudom győzni a tulajdonosokat, hogy gondolják újra álláspontjukat az olimpiával kapcsolatban.?

A játékosokat kár hibáztatni azért, mert egy számukra nem túl előnyös kollektív szerződést nemhogy nem kívánnak további három évvel meghosszabbítani, de mielőbb megszabadulnának tőle. Bettman sem tenne másként a helyükben, és ezt pontosan tudja. Ő 1993-ban érkezett az NBA-ből a liga élére, és 25 év alatt alapjaiban formálta át a ligát. Öt új csapat van azóta ? a Florida és az Anaheim felvétele már az érkezése idején napirenden volt ?, további négy franchise-t új helyszínre helyeztek át. A liga bevételei évi 400 millió dollárról majdnem 4 milliárdra nőttek. Bevezették a fizetési plafont, ennek köszönhetően kiegyenlítettebb, szórakoztatóbb lett a játék.

Az eredményeket kár is lenne kétségbe vonni. Mindennek azonban ára volt: nem egészen 25 év alatt három kizárás ? lockout ? történt, a 2004/05-ös szezon teljes egészében elmaradt. Bettman okos ember és kőkemény tárgyalópartner. Tíz év alatt teljesen átrendezte az erőviszonyokat, mára már egyértelműen a tulajdonosok érdekei érvényesülnek szinte minden kérdésben. Csakhogy ettől a hokihoz még mindig ugyanaz a három dolog kell, ami korábban: befektetők, játékosok, nézők. Ha hosszú távon megborul az egyensúly valamelyik javára, az felemésztheti a korábbi sikerek alapjait is.

bettman

Oda jutottunk, hogy az NHL ma már kizárólag az erő nyelvén ért. Csak a csapatok, vagyis a tulajdonosok érdekérvényesítő képességének további erősítésével tud elképzelni bármilyen alkut. Két egymást követő olimpiát rendeznek Ázsiában, a liga terjeszkedési elképzeléseinek elsődleges célterületén. A játékosok menni akarnak, a nézők is azt akarják, hogy a legjobbak legyenek ott. Ebből a ligának is lenne haszna, ám csak közvetve, a játékosok népszerűségén keresztül: nálunk játszanak azok a kiváló játékosok, akikért ti, nézők megőrültetek az olimpián, mondhatnák. De nem mondják, mert ha nem származik közvetlen hasznuk, akkor inkább nem mennek. Kizárják a játékosokat és a nézőket is (a NOB-ot most az egyszerűség kedvéért hagyjuk ki ebből a képletből, noha ők is megérik a pénzüket). A játékosoknak azt mondják, mehettek az olimpiára, ha meghosszabbítjátok azt a kollektív szerződést, amelyről pontosan tudjuk, hogy nagyon fáj nektek, hiszen minden évben dollármilliókat húzunk ki vele a zsebetekből.

De Bettman egész kommunikációja a kizáráson alapul. Sokan idézték őt, amikor az ominózus első meccs előtt valami olyasmit mondott, hogy a videóbíró rendszere tökéletesen működik, egy hiba nincs benne, pont azt a célt szolgálja remekül, amely miatt életre hívták. Ez nyilvánvalóan nem kommunikáció. Bettman tudja, hogy számtalan baj van a rendszerrel, azonban ezekről nem beszél. Májusban kijelenti, hogy minden a legnagyobb rendben, majd ha alkalomadtán megváltoztatják a szabályokat, akkor ugyanolyan rezzenéstelen arccal közli a hírt: még jobb lett a világ. Ezen a sajtótájékoztatón egy pittsburghi újságíró, Rob Rossi kérdést akart feltenni az agyrázkódásokról, de Colin Campbell alelnök leállította azzal, hogy őrültségeket, illetve nem a sajtótájékoztató tematikájához tartozó kérdéseket vet fel. Mindezt egy évértékelő sajtótájékoztatón.

Az agyrázkódásoknál maradva: a liga a realitásokra fittyet hányva tagadja ezek összefüggését a jégkoronggal, és káros hosszú távú következményeiket is, csak a saját anyagi érdekeit tartva szem előtt. Ebben sem tűri, hogy bárki az útjába álljon: ha a Boston University világhírű kutatórészlegének eredményei számára kellemetlenek, akkor jogi úton igyekszik elérni, hogy szüntessék be ezeket a kutatásokat. Senki nem állhat az NHL útjába, vagy ha mégis, a taktika ugyanaz: ki kell zárni, el kell lehetetleníteni.

A liga nem sokkal kíméletesebb a nézőkkel sem. Elég csak John Scott All Star-gála-szereplésére gondolni. A legsötétebb eszközökkel igyekeztek megakadályozni, hogy a nézők ? a liga által számukra biztosított jogukkal élve ? beválasszanak valakit, aki az NHL korifeusai szerint nem oda való. Aztán az egész gála róla szólt. Azóta meg is változtatták a szabályt, hogy ilyesmi véletlenül se fordulhasson elő többet. John Scottnak az állásába került a dolog, csak a személyiségén, a nézőkön és a sajtón múlt, hogy végül ezt a legkevésbé sem bánja. Azok után rúgatták ki a csapatból, hogy Nashville-ben minden a lehető legjobban sült el,  megválasztották MVP-nek, személyén keresztül róva le a tiszteletet az NHL ismeretlen és kevésbé ismert személyiségei előtt, akik ugyanannyit dolgoznak, mint mások, talán kevésbé tehetségesek, de igenis szerethetők. A ligának ennél jobb reklámot nehéz lett volna elképzelnie, de nem, akkor is a kizárás kultúrája érvényesült.

Bettman a hétfői sajtótájékoztatón brutális őszinteséggel tárta fel, miképpen viszonyulnak a világhoz, benne elsősorban a játékosokhoz és a nézőkhöz: ?Mi nem az olimpia, hanem a szezon félbeszakítása ellen vagyunk, és nem hinném, hogy túl nagy kedvünk lenne folytatni ötkarikás szereplésünket. Mindezt tudva azt mondtuk, figyeljetek, ha van valami, amit szeretnétek elmondani nekünk, és ami megváltoztathatja ezt a képletet, ami érdekelheti a csapatokat, meg fogunk hallgatni benneteket. De soha nem folytattunk tárgyalásokat. Mi soha nem tárgyalunk.?

Beláthatatlan következményei lehetnek a kizárás kultúrájának. Alekszandr Ovecskin annyiszor elmondta, hogy bárhogy alakulnak a tárgyalások, ő ott lesz Pjongcsangban, hogy már a személyes hitele forog kockán. Merje valaki őt megállítani. Sokan csatlakoztak hozzá szóban, köztük észak-amerikai klasszisok is. A nemzeti válogatottaknak és az olimpiai tornát szervező nemzetközi szövetségnek szerződéses kötelezettségei vannak az NHL felé, de ki fogja megakadályozni az orosz válogatottat, hogy benevezze azt a játékost, aki a szbornaja ikonja és csapatkapitánya, nem mellesleg Vlagyimir Putyin orosz elnök személyes jó barátja, akivel a legtöbbet mutatkozik, akin keresztül a legjobban szereti kötni az imidzsét a jégkoronghoz? Mi lesz, ha a játékosok bojkottálni fogják az All Star-gálát? Mindezzel Gary Bettman tökéletesen tisztában van. Tudja, ha nem mennek az olimpiára, akkor lőttek a Világkupának is. Erről hétfőn gyakorlatilag kész tényként beszélt. Elmondta azt is: még nincs itt az ideje, hogy a bojkott bojkottját hirdető játékosokkal szembeni jogi szankciókról beszéljen, de nyilván lesznek ilyenek. Meg akarja akadályozni, hogy a tiltás ellenére akár csak egy NHL-játékos is ott legyen Pjongcsangban. Riasztó dolgok ezek.

Mindeközben a liga bevételei alig 2%-kal nőnek idén a várakozások szerint, ennek jó részét pedig felemésztik a Las Vegas csatlakozásával járó többletköltségek. Ezzel szemben a többi major sportág robbantott pénzügyileg.

A legnagyobb kanadai televíziós társaság egyik hokis magazinműsorában 9 percen keresztül az a téma, hogy nem tenne-e jót az NHL-nek egy fiatalabb ligaelnök, aki jobban érti az idők szavát, aki nyíltabban kommunikál, és ki tudja használni az új korban rejlő üzleti lehetőségeket, amikből például az NBA és a kosarasok százmilliókat profitálnak.

A Bettman által eredményesnek ítélt és jó ideje gyakorolt kultúrán alapuló üzleti filozófiával lehetetlen lesz az új terepeket felfedezni, a világban kínálkozó lehetőségeket megfelelően kihasználni. Amire viszont mindenki készülhet, az a háború a játékosok és a liga között, ami akár a ligaelnököt is maga alá temetheti. Mozgalmas háromnegyed év elé nézünk, amelyben a jégkorongnak sokszor csak másodlagos szerepe lesz. De ezt a meccset is le kell játszaniuk a nem kevésbé intelligens Donald Fehr vezette játékosoknak a ligával, hogy megértessék végre: a kizárás nem jelent megoldást, pusztán a problémák szőnyeg alá söprését, a másik fél érdekeinek agresszív ignorálását.

A világot nem lehet kizárni a világból. Még Bettmannek sem.

Cimkék: , , ,

Nem lehet hozzászólni.

   H I R D E T É S
Eseménynaptár
március 12., kedd
EL 17:30 SCCBJA 3-4 HVÉGE
EL 18:00 UTEGYE 0-4VÉGE
EL 18:30 DEBFTC 1-4VÉGE
EL 18:30 MISBRA 2-7VÉGE
március 13., szerda
EL 17:30 SCCBJA 4-3VÉGE
EL 17:30 UTEGYE 2-6VÉGE
    • M4 SPORT
EL 18:30 DEBFTC 3-2VÉGE
EL 18:30 MISBRA 1-4VÉGE
ICEHL 19:45 PUSAVS 4-2VÉGE
március 16., szombat
AL 15:15 ASPFTC 5-3VÉGE
EL 17:30 BRAMIS 5-4VÉGE
EL 17:30 FTCDEB 2-0VÉGE
ICEHL 17:30 AVSPUS 1-4VÉGE
EL 17:40 BJASCC 4-3 HVÉGE
AL 18:30 ETOWRM 9-2VÉGE
AL 19:00 SZGIKO 6-5VÉGE
AL 21:00 VASLHL 2-6VÉGE
március 18., hétfő
EL 17:30 MISBRA 1-2VÉGE
    • M4 SPORT
EL 17:30 SCCBJA 3-2 HVÉGE
március 20., szerda
AL 19:00 ASPFTC 
EL 19:00 BJASCC 
    • M4 SPORT
Partnerünk
Archívum