Az NHL ellehetetleníti az agyrázkódás-kutatást

   

Ezt állítják a terület szakértői, Robert Stern, a Boston University neurológia-professzora és Ann McKee, a legkiterjedtebb kutatás vezetője.

A bostoni egyetem  nyolc éve kutatja az agyrázkódások hosszú távú hatásait. A feltételezések szerint az ütközések következtében elszenvedett kisebb-nagyobb agyrázkódások hosszabb távon krónikus traumatikus enkefalopátia (CTE) kialakulásához vezethetnek, ami demenciaszerű megbetegedés, gyakran jár együtt mély depresszióval, és öngyilkossághoz is vezetett már számtalan esetben. Az egyetem a kutatás során rengeteg interjút készített játékosokkal és azok családtagjaival a tünetekről, a viselkedésben és a közérzetben észlelt rendellenességekről. A játékosok ennek kapcsán perlik a ligát, mondván, az NHL elmulasztotta felhívni a figyelmüket az ütközésekben és fejsérülésekben rejlő veszélyekre, ehelyett bátorították a fejre is veszélyes játékokat és a verekedéseket. A per tétje óriási, és nem elsősorban azért, mert dollárszázmilliók forognak kockán, hanem mert egyre több játékos veszíti fiatalon életét, elég csak a 35 évesen meghalt Steve Montadorra vagy a 2011-ben 28 évesen elhunyt Derek Boogaardra gondolni.

Megjelent egy beszélgetés két érintett játékossal. Egyikük, Mike Peluso azt nyilatkozta, következő agyvérzésénél már nem fogja hívni a 911-et, mert 830 dolláros NHL-nyugdíjából nem futja a kórházi számlákra. A témának további tragikus aktualitást kölcsönöz, hogy február 3-án, vasárnap délelőtt egy 18 éves amerikai játékos meccs után fejfájásra panaszkodott, majd nem sokkal később eszméletlenül esett össze. Azonnal kórházba szállították, de az életét már nem tudták megmenteni. A szülők és az edzők is megerősítették, nem volt közvetlen előzménye az esetnek, senki nem látott semmilyen ütközést, a fejet ért enyhébb megrázkódtatások során léptek fel komplikációk.

A TSN témában megjelent egyik friss cikke szerint a CTE körüli vita nemcsak a játékosok és a liga között zajlik, hanem a tudományos hadszíntéren is. A bostoni egyetem azt állítja, három egykori játékosnál ? Reggie Flemingnél, Rick Martinnál és Derek Boogaardnál ? mutatták ki a betegséget. 2016 tavaszán az NHL orvos szakértője, Rudy Castellani publikált egy tanulmányt a Journal of Clinical Neurosciences and Mental Health tudományos folyóiratban. Cikkében alapjaiban kérdőjelezte meg a Boston Universityn dolgozó kollégák eredményeit, arra a következtetésre jutva, hogy a CTE ?inkább hipotetikus konstrukció vagy fogalom, mint valódi betegség.?

Vancouver Canucks v Boston Bruins - Game Three

Castellani bírósági úton szeretné kényszeríteni az egyetemet, hogy adja át az összes rendelkezésére álló fényképet, agyszeletet és klinikai adatot annak érdekében, hogy ellenőrizhesse azok hitelességét és a kutatási eredmények tudományos megalapozottságát. Erre mondta azt Robert Stern egy bírósági meghallgatás során, hogy a kérésnek lehetetlen eleget tenni. ?Ha helyt adnak az NHL kérelmének, és ebben a mélységben kell adatokat szolgáltatni, az ellehetetleníti a CTE kutatóközpont mindennapi működését. A kérés következtében leállhat minden CTE-vel kapcsolatos kutatás a Boston Universityn, az egyetemmel kapcsolatban álló más intézményekben és mindenhol, ahol ezekre az eredményekre támaszkodó kutatás folyik.?

Stern kollégája, Ann McKee is elítélte az NHL kérését. 2009-ben ő diagnosztizálta először a CTE-t NHL-játékos agyában, a Chicago egykori hátvédjénél, Reggie Flemingnél. McKee elmondta, az egyetem agybankja 400 donor agyáról 172 ezer fényképet tartalmaz. Ezek anonimizálása ? amire a kutatásetika legalapvetőbb szabályainak betartása miatt lenne szükség, ha a bíróság valóban arra kötelezné az egyetemet, hogy adjon át mindent az NHL-nek ? egy ember 13 évnyi munkaórájába kerülne. ?Ez gyakorlatilag véget vetne a kutatásomnak” ? nyilatkozta McKee.

Szerinte a CTE tünetei az általa vizsgált játékosoknál átlagosan nyolc évvel a visszavonulásuk után jelentkeznek. Az amerikai futballban zajlott hasonló perben az NFL 2016-ban elfogadta, hogy kapcsolat van az agyrázkódások és a CTE között. A játékosok ügyvédei igyekeznek is megragadni az ebben rejlő lehetőségeket. A héten Bennet Omalu írt 16 oldalas levelet, amelyet rögtön csatoltak is az ügyirathoz. Omalu 2002-ben diagnosztizálta először a CTE-t, a Pittsburgh Steelers játékosán, Mike Websteren. Eredményeit 2005-ben publikálta.

A levélben, amelyet teljes terjedelmében közölt a TSN, többek között ez áll: ?Rudy Castellani véleménye és követelése az NHL részéről aláássa ennek a hosszú ideje tartó folyamatnak és a kutatási gyakorlat sztenderdjeinek az integritását, tisztaságát és függetlenségét. Azét a kutatási gyakorlatét, amelyet előttünk évszázadokon át fejlesztettek ki és finomítottak a világ minden részéről származó tudósok és orvosok.? Omalu szerint a kérdésben érintett sportszervezetek, különösen a bokszszövetség, az NFL és az NHL, évtizedek óta ugyanazt a gyakorlatot követik, melynek során mindent megtesznek, hogy megakadályozzák a tudományos igazság érvényesülését, amennyiben az veszélyezteti anyagi érdekeiket. ?Az NHL és szakértői, mint Rudy Castellani, ugyanazokat a hamis és tudományosan megalapozatlan trükköket alkalmazza, mint a New York State Boxing Commission, az NFL és az általuk alkalmazott szakértők hosszú évekkel ezelőtt, tagadva, hogy az agykárosodás bármilyen veszélye fennállna az erős fizikai kontaktusokon alapuló sportokban. Az NHL és Rudy Castellani ugyanazt a jól ismert álláspontot képviseli, amely már régen lelepleződött, és amelyről bebizonyosodott, hogy hamis.

Az üggyel a New York Times is foglalkozott, cikkükből kiderül, hogy ugyanezt a taktikát alkalmazta a dohányipar is az ötvenes években, amikor először találtak kapcsolatot a dohányzás és a tüdőrák között. A stratégia lényege, hogy az alapkutatást végző kutatási központok eredményeit megkérdőjelezzük, saját szakértőinkkel akarjuk azt validáltatni. Mindehhez bekérünk minden adatot: felvéteket, mintákat, leleteket, interjúkat, még nem publikált tudományos cikkeket, tudván tudva, hogy ezek beszolgáltatására az amúgy is túlhajszolt kutatóknak semmi idejük nincs.

Az igény látszólag jogos is lehetne, hiszen súlyos pénzeket kell a ligának kifizetnie, ha a játékosoknak adnak igazat. Csakhogy ez az eljárás szembemegy a tudományos nyilvánosság működési mechanizmusaival, amiről Omalu is beszélt. A CTE-ről szóló cikkek olyan folyóiratokban jelentek meg, amelyeket eleve legalább két független szakértő lektorált, éppen azért, hogy elkerüljék a tudományos tévedések nyilvánosságra hozatalával járó lebőgést. Ezen felül ott az egész világot átfogó tudományos közösség, az ő dolguk elfogadni valamiről, hogy jelenlegi ismereteink szerint valami tudományosan helytálló-e vagy sem. Ha McKee vagy Omalu tévedett, akkor erre ez a szigorú elvek szerint felépülő közösség már régen reagált volna. Semmiképpen sem az NHL által fizetett szakértőnek a dolga, hogy ezt megtegye, teljes mértékben elfogadhatatlan módon bekérve minden, a kutatás során kapott eredményt vagy adatot. Ez az eljárás alapjaiban veszélyeztetné a tudomány működését.

Rudy Castellani sem akárki, a University of Maryland neuropathológiai részlegének igazgatója. Ha ellenérvei vannak, akkor azt a tudományos működés logikáján belül kell ütköztetnie McKee-vel, vagyis saját kutatásokat szervezve, végrehajtva, majd az eredményeket publikálva, nem pedig más tudósok kutatási infrastruktúráját bírósági végzés által lefoglalva.

Cimkék: , ,

Nem lehet hozzászólni.

   H I R D E T É S
Eseménynaptár
március 22., péntek
EL 17:30 BRAGYE 5-3VÉGE
EL 18:30 FTCSCC 2-4VÉGE
március 23., szombat
EL 14:05 FTCSCC 6-1VÉGE
    • M4 SPORT+
EL 17:30 BRAGYE 1-2VÉGE
március 24., vasárnap
AL 16:00 ASPLHL 5-2VÉGE
AL 18:30 ETOSZG 8-4VÉGE
március 26., kedd
EL 17:30 GYEBRA 0-2VÉGE
EL 17:30 SCCFTC 4-0VÉGE
március 27., szerda
EL 17:30 GYEBRA 4-1VÉGE
EL 17:30 SCCFTC 1-4VÉGE
március 29., péntek
EL 17:30 BRAGYE INFO
EL 18:30 FTCSCC INFO
március 30., szombat
AL 18:00 SZGETO 
AL 19:00 LHLFTC 
március 31., vasárnap
EL 17:30 GYEBRA 
EL 17:30 SCCFTC 
Partnerünk
Archívum