A playoffszakáll hiteles története

 

Az NHL rájátszásának egyik velejárója az arcszőrzetek megjelenése a játékosokon. Honnan ered ez a tradíció, és mit jelképez?

A hiánypótló történeti kutatás az ESPN-szakíró Dave Caldwell érdeme, a továbbiakban az ő írásának lényegét foglaljuk össze. A hagyomány a New York Islandershez köthető, amely 1972-ben csatlakozott a ligához. Először 1975-ben jutottak be a rájátszásba, onnantól rendszeres résztvevői voltak a playoffnak, 1976-ban, 1977-ben és 1979-ben is az elődöntőben kaptak ki. Első kupájukat a rá következő évben nyerték Bob Nyström a hatodik meccs hosszabbításában lőtt góljával a Philadelphia Flyers ellen. Az akkori Islanders tele volt babonás játékosokkal, a szakállak ekkorra már bőven dúsultak, a most 64 éves kanadai-svéd játékos így nyilatkozott: ?Ez csak úgy megtörtént. Még arra sem emlékszem igazán, mikor kezdődött ez az egész. Elég automatikus dolog volt ez nálunk, elkezdtünk egy nyerő szériát és ilyenkor egyetlen dolgon sem akarsz változtatni. Zuhanyozni azért zuhanyoztunk.? ? tette hozzá gyorsan nevetve.

bobnystrom

Butch Goring csatár éppen az első bajnoki cím évében érkezett a csapathoz, az alapszakasz végén. Ő így emlékezett: ?Néhány srácnak sokkal gyorsabban nőtt, mint másoknak, de ezzel senki nem foglalkozott, csak az előttünk álló feladatra koncentráltunk. Azt hiszem, a szakáll is leginkább erről szólt: emlékeztetett arra, hogy milyen céljaink vannak.?

A következő évben újfent a döntőig menetelt az Islanders, ahol azzal a Minnesota North Starsszal találkozott, amely szintén a szakáll növesztése mellett döntött. Az Islanders megvédte címét, a szakáll további sorsa innentől eldőlt. 1984-ig sorozatban ötször jutottak döntőbe, az első négyet meg is nyerték, ötödszörre azonban kikaptak a Wayne Gretzkyvel felálló Edmonton Oilerstől, amely a következő hat kupából szintén négyet nyert meg. 1984-ben Gretzky 23 éves volt, ők nem folytatták a hagyományt. Az edmontoni születésű hátvéd, Ken Daneyko szerint a fiatalság lehetett a szakítás oka, egy idősebb keret egészen biztosan folytatta volna a hagyományt.

A dolog egy időre feledésbe is merült, a hagyományt az Islanderstől alig 40 mérföldnyire játszó New Jersey Devils elevenítette fel 1988-ban. Daneyko egy évvel korábban csatlakozott a Devilshez, mint egy verekedésre bármikor kész hátvéd. A csapat 1982 óta játszott New Jersey-ben, de az első öt évükben nem kerültek rájátszásba. Az átok 1988-ban tört meg, a játékosokból elképesztő feszültség szabadult fel a mindent eldöntő meccsen, amikor április 3-án hosszabbításban betaláltak a Chicago Blackhawksnak. Daneyko így emlékezett ezekre a pillanatokra: ?Úgy ünnepeltünk, mintha a Stanley Kupát nyertük volna meg, levegőbe dobáltuk a kesztyűinket, meg minden. Ha utólag újra visszanézem, mindig ezt mondom: Tényleg? Ennyire megünnepeltük??

Mit tesz isten, a rájátszás első körében aztán éppen az Islandersszel kerültek szembe, amelyet borostásan ütöttek ki: ?Nagyon koncentráltak voltunk, elszántak abban, hogy semmin nem változtatunk.” ? meséli Daneyko. Ugyanakkor a szakáll a tisztelet jele is volt ellenfelük előtt: ?Úgy éreztük, kicsit mi is olyan csapat vagyunk, mint az az Islanders, amely sorban nyerte a kupákat ? nagyon tiszteltük őket. Megtermettek voltunk, kemények és tele tehetséggel, úgy játszottunk, ahogyan csak akartunk. Ma napig nagyon tisztelem ezeket a csapatokat.?

Daneyko úgy érezte, sínen van a csapat, innentől biztosított a rájátszás, azonban végül másként lett. 1989-ben be sem jutottak a rájátszásba, majd négy egymást követő alkalommal kiestek már az első körben. Aztán jött 1994, amikor előbb a Buffalo Sabrest, majd a Boston Bruinst győzték le, hogy a konferencia döntőjében a simabőrű New York Rangersszel fussanak össze. Egyes vélemények szerint a Rangers éppen azért borotválkozott kitartóan a rájátszásban, mivel a szakáll hagyományát egy, még a Devilsnél is nagyobb riválisuk, az Islanders kezdte el. Ezt a pletykát Caldwellnek a Rangers PR-ért felelős alelnöke, John Rosasco cáfolta. Rosasco beszélt egykori csapattagokkal, de ilyesmire senki nem emlékezett, így aztán vagy városi legendáról van szó, vagy utólag gyártottak elméletet a jelenséghez.

A Rangers elleni párharc bevonult az NHL történetébe. A Devils már 3-2-re vezetett összesítésben, a hatodik meccset New Yorkban rendezték, előtte Mark Messier csapatkapitány megüzente a sajtón keresztül New York népének, hogy nyerni fognak. Igen ám, de az első harmad végén a vendégek vezettek 2-0-ra. Alekszej Kovaljov a középső periódusban szépített, de így is a Devils vezetett húsz perccel a vége előtt. Ekkor érkezett az azóta jótállásáról is híres Messier és egy klasszikus mesterhármassal kiharcolta a hetedik meccset, amit a második hosszabbításban nyertek meg 2-1-re idegenben. A csapat kiesett, de a szakáll maradt a következő playoffra is, ahol már senki nem állhatta útjukat és megszerezték történetük első bajnoki aranyát. A playoffszakáll azóta lényegében mindenhol elterjedt, nem csak a jégkorongsportban, de az összes sportágban a világon.

pobeard

Természetesen mindig voltak kivételek, így például a kapus Martin Brodeur, vagy éppen a Detroit Red Wings ikonikus játékosa, Chris Chelios, ők mindig sima arcbőrrel léptek pályára a playoffban. Utóbbi éppenséggel mindig meccs előtt borotválkozott: ?Montréalban kezdtem a pályafutásomat, ahol nem volt ez a tradíció és őszintén szólva sosem kedveltem a szakállt vagy a bajuszt. Mindig frissen borotvált arccal léptem pályára, mert Guy Lafleurtől is mindig ezt láttam, őt másoltam ezzel. Abban is segít, hogy elsőként lépj ki a zuhany alól a meccs után.?

Azonban sokan szeretnek sokáig zuhanyozni, vagy csak a babona terjedt, mindenesetre szakálla ma már szinte mindenkinek van. Sőt, egyesek, mint Brent Burns vagy Joe Thornton a San José Sharksból egész évben sűrű bozontot viselnek magukon, ami egyfajta védjegyükké vált. Daneyko, akinek nem is annyira az arcszőrzete, mint inkább a fogazata hasonlított Burnsére, végül nem tartotta meg a szakállt. A 2003-ban megszerzett harmadik kupagyőzelme után visszavonult, a szakállt ráhagyta azokra, akik azóta is eltökélten küzdenek céljaikért április és június között.

daneyko

Cimkék: , , ,

Nem lehet hozzászólni.

   H I R D E T É S
Eseménynaptár
március 12., kedd
EL 17:30 SCCBJA 3-4 HVÉGE
EL 18:00 UTEGYE 0-4VÉGE
EL 18:30 DEBFTC 1-4VÉGE
EL 18:30 MISBRA 2-7VÉGE
március 13., szerda
EL 17:30 SCCBJA 4-3VÉGE
EL 17:30 UTEGYE 2-6VÉGE
    • M4 SPORT
EL 18:30 DEBFTC 3-2VÉGE
EL 18:30 MISBRA 1-4VÉGE
ICEHL 19:45 PUSAVS 4-2VÉGE
március 16., szombat
AL 15:15 ASPFTC 5-3VÉGE
EL 17:30 BRAMIS 5-4VÉGE
EL 17:30 FTCDEB 2-0VÉGE
ICEHL 17:30 AVSPUS 1-4VÉGE
EL 17:40 BJASCC 4-3 HVÉGE
AL 18:30 ETOWRM 9-2VÉGE
AL 19:00 SZGIKO 6-5VÉGE
AL 21:00 VASLHL 2-6VÉGE
március 18., hétfő
EL 17:30 MISBRA 1-2VÉGE
    • M4 SPORT
EL 17:30 SCCBJA 3-2 HVÉGE
március 20., szerda
AL 19:00 ASPFTC 
EL 19:00 BJASCC 
    • M4 SPORT
Partnerünk
Archívum