Sebők Balázs történelmi lehetőség előtt áll

 

A KalPát az utolsó előtti helyre várták a finn szakértők, ehhez képest döntőbe jutott.

Ha ezúttal nem is a magyar válogatott színeiben hajthat végre olyat, amit honi hokis még soha, hanem klubjával, a KalPával, ez minden magyar szurkolót büszkeséggel tölt el. A még mindig csak 22 éves Sebők Balázs és csapata bejutott a finn élvonal döntőjébe, és a Tappara ellen megszerezheti a Liiga-elsőséget. Magyar játékos még sosem volt finn bajnok, sőt semmilyen európai elitbajnokságot sem nyert még.

A KalPa eddig egyszer jutott a finn élvonal döntőjébe 1929 óta íródó történetében: 1991-ben ezüstérmes lett a kuopiói csapat. Azóta a KalPa megjárta a harmadosztályt is, ahonnan visszatérve néhány év után 2009-ben bronzérmet szerzett. A KalPa ezt a két érmet húzta be eddig, az idei lesz a harmadik, ennek a színe még kérdéses.

Sebok Kalpa 2017 B

A csapat a 60 meccses alapszakasz 3. helyén végzett. A negyeddöntőben a Lahti Pelicanst könnyű 4-1-gyel búcsúztatta, de az elődöntőben megizzadt a JYP-pel szemben. Bár kapott gól nélkül már 2-0-ra vezettek Sebőkék, ezt követően két vereséget szenvedtek lőtt gól nélkül, és a végén a hetedik meccsre volt szükség, amit viszont magabiztosan nyertek meg odahaza. A másik ágon az alapszakaszt simán nyerő Tappara fordított utat járt be. A városi rivális Ilvesnek két meccslabdája volt a négy közé jutáshoz, de az utolsó két mérkőzésen nem hibázott a Tappara, így végül 4-3-mal továbblépett. Az elődöntőben aztán 4-1-re lenyomták a HIFK-et.

A döntő április 18-án kezdődik Tamperében, onnantól kétnaponta, váltott pályaválasztással haladnak a csapatok. Mivel legkorábban 24-én ér véget a négy győzelemig tartó párharc, ezért Sebők Balázs világbajnoki szereplése kútba esett idén. A magyar centernek nem volt könnyű szezonja. Kiválóan indult az éve, a második sor oszlopaként sok jégidőt kapott, előnyökben is alapember volt. Szép számmal termelte a pontokat. Minden jól ment az első sérülésig, amikor is a helyére álló Matias Myttynen remek teljesítménnyel rukkolt elő, annyira, hogy a második támadótrióból nem lehetett őt kivenni. Sebők számára így maradt a harmadik centerposzt és a meccsenkénti 14-16 perces játéklehetőség. Így is kiválóan helytállt, fontos csapattag maradt, és a második sérülését követően is teljes mértékben felépült. Azt mondja, jó erőben érzi magát az egész playoff alatt. 49 mérkőzésen 21 pontot szorgoskodott össze, ebből a rájátszás 12 meccsén 6 gólpassznál jár.

?Rettentő kiélezett párharc volt, de ez így is van rendjén egy elődöntőben ? értékelte Sebők Balázs a JYP elleni csatát a Jégkorongblognak. ? Úgy gondolom, egyértelműen a hazai pálya előnye segített minket. 10 nap alatt 7 meccs természetesen nagyon megterhelő fizikálisan, illetve mentálisan is, de mint az egész szezonban, amikor győznünk kell, akkor győzünk. Remélem, ez a döntőben is így lesz.?

Sebok Kalpa 2017 C

Bár a Tappara jó csapat, Sebők Balázs úgy érzi, a KalPának minden esélye megvan a győzelemre. ?A szezon előtt utolsó előttinek jósoltak minket a játékosállományunk alapján, most ott vagyunk a döntőben. Rettentő jó a hangulat, olyanok vagyunk, mint egy nagy család. Úgy gondolom, éppen emiatt érünk el ilyen sikereket idén. Érezhető volt a csapaton belül az elődöntőt követően, hogy ez nekünk még nem elég. Mindenféleképpen végig akarjuk vinni a sikersorozatot a fináléban is. Egymásért.?

Az elődöntő hetedik meccse arról is döntött, hogy idén nem tud a vb-re utazni Sebők. Gondolt erre a mérkőzés előtt? ?Az egész playoff alatt bennem volt, hogy mi lesz, ha döntőbe jutunk. Így természetesen a hetedik meccs előtt is ott volt ez a fejemben. A helyzet összességében keserédes, de jelenleg csak boldogságot érzek, hogy itt lehetek, és ilyen meccseket játszhatok. Minden jégkorongozónak az álma, hogy komoly bajnokságban döntőt játszhasson.?

A válogatottnál történtek is foglalkoztatják. ?Követem, hogy mi történik otthon, de a szabadnapokon próbáltam kikapcsolni, a hokival egyáltalán nem foglalkozni. Úgyhogy nem voltam mindig teljesen tisztában a részletekkel. Hári Jancsival nagyon jó barátok vagyunk. Az egész szezon alatt tartottuk a kapcsolatot, úgyhogy most is beszélgetek vele, és érdeklődöm, hogy mi van, mert nyilván nekem is hiányzik nagyon a közeg.?

Végezetül arra kértük Sebők Balázst, hogy a kijevi világbajnokság esélyeiről mondjon pár gondolatot. ?Őszintén úgy gondolom, hogy jó esélyünk van Kijevben a jó eredményre. A legfontosabb, hogy a csapaton belüli kémia meglegyen, és a hallottak alapján úgy érzem, jó kis társaság jött össze idén is. Nem egy játékoson fog múlni a feljutás, hanem azon, hogy akik ott vannak, mennyire tesznek meg mindent a másikért.?

sebok kalpa 2

Cimkék: , , , , ,

Nem lehet hozzászólni.

   H I R D E T É S
Eseménynaptár
április 21., vasárnap
NVB 15:00 HUNKOR 2-0VÉGE
április 22., hétfő
NVB 12:30 HUNNED 2-0VÉGE
    • SPORT 1
április 23., kedd
VÁL 19:30 ITAHUN 5-6VÉGE
április 24., szerda
NVB 12:30 HUNNOR 1-2 BVÉGE
    • SPORT 2
április 26., péntek
NVB 20:25 HUNAUT 2-3 BVÉGE
április 27., szombat
NVB 16:00 HUNFRA 2-1VÉGE
április 28., vasárnap
VB 12:30 KORSLO 4-2VÉGE
VB 16:00 HUNJPN 3-1VÉGE
    • SPORT 2
VB 19:30 ROMITA 1-6VÉGE
április 30., kedd
VB 12:30 SLOROM 
VB 16:00 HUNKOR 
    • SPORT 1
VB 19:30 ITAJPN 
    • SPORT 1
május 1., szerda
VB 12:30 HUNROM 
    • SPORT 1
VB 16:00 JPNKOR 
    • SPORT 2
VB 19:30 SLOITA 
    • SPORT 2
május 3., péntek
VB 12:30 KORROM 
    • SPORT 1
VB 16:00 SLOJPN 
    • SPORT 1
VB 19:30 HUNITA 
    • SPORT 1
május 4., szombat
VB 12:30 ROMJPN 
VB 16:00 HUNSLO 
VB 19:30 HUNSLO 
    • SPORT 2
Partnerünk
Archívum