Utánpótlás Működött a kémia, ez volt a siker kulcsa

 

Így nyerhetett rangos tornát a magyar ifjúsági válogatott. További korosztályos szelekcióink teljesítményét is elemeztük.

Újabb válogatott héten vagyunk túl, az U18-asok, az U15-ösök és az U14-esek szakmai stábja és persze a játékosok is újabb tapasztalatokkal gazdagodtak a nemzetközi tornákon. Ha az eredményt nézzük, a legelégedettebb a Tüskecsarnokban Négy Nemzet Tornán jégre lépő U18-as válogatottat irányító Glen Williamson és stábja lehetett. Az áprilisi divízió 1/A-s világbajnokságra készülő korosztály itthon maradt fele rendkívül erős ellenfelekkel szemben szerezte meg mindhárom meccsét megnyerve a tornagyőzelmet. Ráadásul ahogy ők fogalmaztak, azzal, hogy hosszabbításban legyőzték vb-ellenfelüket, a franciákat, üzentek a többi vetélytársnak is: nem azért utaznak két hónap múlva Bledbe, hogy pofozógépek legyenek.

Glen Williamson szerint a fiúknak kellő magabiztosságot adott a franciák elleni diadal, de ennél is jobban kell játszaniuk a vb-n. Kiemelte, remekül működött a csapaton belüli kémia, ez volt a siker kulcsa. A világbajnoki keretbe, ahogy a korábbi években, most is azok a játékosok kerülhetnek be, akik megfelelő hozzáállással rendelkeznek, a csapatért dolgoznak. A szövetségi edző külön megemlítette, mennyire elégedett volt a 2001-es játékosokkal, akik magabiztosan játszottak, belevetették magukat a csapatba kerülésért zajló versenybe. Ez a 1999-esek és a 2000-esek javára is válik, így ők is többet és többet adnak ki magukból.

Ne felejtsük azt sem, hogy Budapesten csak a bő keret fele szerepelt, hiszen a másik Lengyelországba utazott. Bár mérkőzést nem sikerült nyernie, Peterdi Imre másodedző elmondta, a játékosok fontos tapasztalatokat gyűjtöttek, hiszen láthatták, milyen teljesítményre van szükség a nemzetközi mérkőzéseken. Úgy fogalmazott, az eredmény másodlagos volt a tornán, sokkal inkább a sorozatterhelésre, a tapasztalatszerzésre tették a hangsúlyt. Ráadásul a hibákból lehet a legtöbbet tanulni.

Az áprilisi rigai tornára készülő U15-ös válogatott a Jégpalotában vett részt tornán, ahol az olaszok és az osztrákok mögött a harmadik helyet szerezte meg, miután a bronzmérkőzésen 6-2- re legyőzte a szlovénokat. Ondrejcik Rastislav pozitívan értékeli csapata teljesítményét, elmondta, amit a szakmai stáb kért a srácoktól, azt maximálisan igyekeztek betartani, ráadásul nagyon nyitottak voltak az új dolgokra. Érdemes tudni, hogy a december végén, a poprádi tornán szerepelt együttesből egyelten játékos lépett jégre Káposztásmegyeren. Az edző nagyon fontosnak tartja, hogy a korosztályban ilyen sok játékossal tudnak együtt dolgozni, és kialakítania rigai csapatot.

“Négy éve még gondot okozott az U18-as világbajnokságra utazó válogatott összeállítása. Volt két erős sorunk, de a többi játékos képességei elmaradtak az abban játszókétól. Most a gyerekek között minimális a tudásbeli különbség, ezért nagyobb a verseny is, így mindenki odateszi magát, amikor bizonyítási lehetőséget kap. Nagyon tetszett a mostani csapat esetében, hogy rendkívül összetartó volt. Pozitívabb volt a hangulat az öltözőben, mint Poprádon, és ez meglátszott a jégen is.”

Ondrejcik úgy látta, az ellenfelek fizikailag erősebbek voltak, de játékban és képzettségben egyenlő ellenfélnek bizonyult a magyar csapat. A magasság, a súly azonban változik, és ezek a különbségek idővel eltűnnek. Elmondta, klubcsapatával Fehérváron még csak mostanában kezdik a nehezebb súlyokkal való kondiedzéseket, ebben a korban még inkább a korcsolya- és a bottechnika fejlesztése kerül előtérbe.

“Nagyon fontos az a munka, amit a gyerekek a klubjukban elvégeznek, hiszen mi alkalmanként két napot foglalkozunk velük, ami nem sok mindenre elég. Örülünk, ha az edzők felveszik velünk a kapcsolatot, nagy szükség van arra, hogy velük együttműködve fejlesszük a játékosokat. Például az UTE U16-os csapatának vezetőedzője, Szongoth Kristóf a tornák után mindig felhív, érdeklődik a tapasztalatokról, és arról, hogy mit építsen be a mindennapi foglalkozásokba a gyerekek fejlődése érdekében.”

Az U14-es válogatott Budapesten és Spittalban szerepelt gárdájának is elsősorban a tapasztalatszerzés volt a célja az Ausztria elleni mérkőzéseken. Azért is, mert ezúttal azok kaptak lehetőséget, akik korábban még nem ölthették magukra a válogatott mezt. A Tüskecsarnokban Nagy András és Árkovics Bálint vezette a csapatot, utóbbi elmondta, az első meccsre rányomta a bélyegét, hogy a srácok izgultak, de percről percre, cseréről cserére feloldódtak, és a második meccs felétől már láttak olyan pillanatokat, játékelemeket és hokit, amit elvárt a szakmai stáb.

“Amint visszavettek a saját magukkal támasztott elvárásokból, és elkezdtek egyénileg is jobban menni, a csapat játéka is javult. Az osztrákok jóval erősebbek voltak, látszott, hogy már játszottak együtt nemzetközi mérkőzést, sokkal összeszokottabbak voltak nálunk. A tempót felvettük, de a játékrendszert még tanulniuk kell a játékosoknak. A célunk az volt, hogy a gyerekek élményként éljék meg, hogy a válogatottban szerepelhettek, fejlődjenek, tanuljanak, kapjanak folyamatos terhelést. Ez maximálisan teljesült.”

A Mihály Jenő és Székely Csaba vezetésével Spittalban jégre lépett U14-es válogatottban ugyancsak újoncok kaptak lehetőséget, elsősorban azért, hogy megtapasztalják a hazai bajnoki és a nemzetközi mérkőzés közötti különbséget. Székely elmondta a játékosok motiváltak voltak, és a torna elérte a kívánt eredményt, azaz a gyerekek az első mérkőzéstől az utolsóig sokat fejlődtek.

“Elmondtuk nekik már a szezon elején, hogy érdemes keményen dolgozniuk, hiszen a legjobbak májusban a franciaországi World Selects tornára utazhatnak. Most azt láttam, hogy nagyon akarnak bizonyítani, és bizonyítottak is, de azért akadtak olyanok, akiknek ez óriási teher volt, és emiatt leblokkoltak. Az utolsó meccsre azonban mentálisan is erősebbek lettek, és nagy lökést adott nekik, hogy szétlövésben legyőzték 3-2-re Nyugat-Ausztria válogatottját, ráadásul kétgólos hátrányból fordítva. A vereségeket kielemeztük, elmondtuk nekik, hogy nincs okuk szomorkodni emiatt, hiszen a hibákból csak tanulhatnak.”

Cimkék: , , , ,

Nem lehet hozzászólni.

   H I R D E T É S
Eseménynaptár
április 21., vasárnap
NVB 15:00 HUNKOR 2-0VÉGE
április 22., hétfő
NVB 12:30 HUNNED 2-0VÉGE
    • SPORT 1
április 23., kedd
VÁL 19:30 ITAHUN 5-6VÉGE
április 24., szerda
NVB 12:30 HUNNOR 1-2 BVÉGE
    • SPORT 2
április 26., péntek
NVB 20:25 HUNAUT 2-3 BVÉGE
április 27., szombat
NVB 16:00 HUNFRA 
    • AMC MIKRO
április 28., vasárnap
VB 16:00 HUNJPN 
    • SPORT 2
április 30., kedd
VB 16:00 HUNKOR 
    • SPORT 1
május 1., szerda
VB 12:30 HUNROM 
    • SPORT 1
május 3., péntek
VB 19:30 HUNITA 
    • SPORT 1
Partnerünk
Archívum