A MAC az idén sem megy az EBEL-be

   

A budapesti MOL Liga-csapat nem jelentkezett az osztrák bázisú nemzetközi bajnokság 2017/18-as szezonjára.

Osztrák hírforrások szerint a MAC Budapest tulajdonosai ebben az idényben nem adták-adják be a nevezési lapot a bécsi EBEL-központhoz. Ez azt jelenti, hogy ezután is csak egy magyar csapat versenyez odaát.

Egy évvel ezelőtt emlékezetes huzavona és hitegetés jellemezte a MAC és az EBEL viszonyát. Noha a bécsi központ maga kérte a MAC-ot a csatlakozásra, a magyar csapat pedig minden feltételt teljesített, az EBEL mégis az Olimpija Ljubljana maradására szavazott. Akkor is sejthető volt, mára be is bizonyosodott: ezt a döntést hamis tényekre alapozták. A liga akkor ígéretet tett rá, hogy már ősszel zöld utat kap a MAC a következő szezonra, de erről az aktusról sincs tudomásunk.

Könnyen lehet azonban, hogy nem csupán ezek a körülmények döntöttek a MAC visszakozása mellett. Bár az MJSZ előző elnöksége kvázi elengedte a klubot ? ahogyan a DVTK Jegesmedvék szlovákiai versenyzése elé sem gördített volna akadályokat ?, és azt a döntést a testület azóta sem változtatta meg, a később megválasztott új elnök, Such György egyértelműsítette: az a célja, hogy a magyar csapatok lehetőség szerint ne egyedi stratégiák mentén kalandozzanak a régióban. Such az országok közötti együttműködés híve, de ennek a közös érdekek figyelembe vételén kell alapulnia. Ez az EBEL és a magyar hoki viszonyában jelenleg nincs így. Such ugyancsak jelezte, hogy a szövetség támogatást csak normatív alapon tud nyújtani, így nem számíthatnak extrákra azok a csapatok, amelyek a magyarnál minden szempontból magasabb színvonalú ligákban játszanak. Ez lényegében azt is jelenti, hogy a MAC nem juthatott volna olyan típusú előnyökhöz, amelyeket az MJSZ a Volán távozása után éveken át biztosított a fehérvári klub számára.

img_2034_resize

Fotó: Mudra László (MAC)

Nehezíti a MAC EBEL-részvételét a Tüskecsarnok körül kialakult helyzet is. Már tavaly sem volt zökkenőmentes a munka az újonc csapatnál, többször leengedte a jeget a fenntartó, emiatt több meccset is vendégségben játszott le Majoross Gergely csapata. Az aktuális szezonban fokozódott a probléma, többször is hetekre elveszítette hazai pályáját a MAC, amely sem játszani, sem edzeni nem tudott a Tüskecsarnokban. Mivel a fenntartó nem mindig az előzetes megállapodások szerint biztosítja a jeget, a helyzet bizonytalanná vált, és ez nagyban nehezíti már a felkészülést is.

A projekt anyagi oldalára is érdemes vetni egy pillantást. Bár publikus adatból kevés áll rendelkezésre, iparági hírek szerint egy bajnokesélyes MOL Liga-csapat jelenleg 150-200 millió forintos költségvetéssel dolgozik. Ezzel szemben a Fehérvár két felnőttcsapatának működtetése négyszer-ötször ennyi pénzt emészt fel. Mivel a MAC-ot magánszemélyek tartják fenn ? vállalkozásaik nyeresége terhére ?, az ekkora összegek előteremtése hosszú távon irreálisnak tűnik. Márpedig a MAC nem csak az MJSZ támogatására, hanem fővárosi csapat lévén az önkormányzat bőkezű, több száz milliós dotációjára sem számíthat.

A helyzet tehát sok mindenben változott egy év alatt. Ilyen háttérrel valóban problematikus lenne az EBEL-ben próbálkozni. Hadd jegyezzük meg: nem feltétlenül rossz hír ez azoknak, akik erős hazai ligában vagy egy jövőben felépítendő új regionális együttműködésben bíznak.

Cimkék: ,

Nem lehet hozzászólni.

   H I R D E T É S
Eseménynaptár
április 21., vasárnap
NVB 15:00 HUNKOR 2-0VÉGE
április 22., hétfő
NVB 12:30 HUNNED 2-0VÉGE
    • SPORT 1
április 23., kedd
VÁL 19:30 ITAHUN 5-6VÉGE
április 24., szerda
NVB 12:30 HUNNOR 1-2 BVÉGE
    • SPORT 2
április 26., péntek
NVB 20:25 HUNAUT 
    • AMC MIKRO
április 27., szombat
NVB 16:00 HUNFRA 
    • AMC MIKRO
április 28., vasárnap
VB 16:00 HUNJPN 
    • SPORT 2
április 30., kedd
VB 16:00 HUNKOR 
    • SPORT 1
május 1., szerda
VB 12:30 HUNROM 
    • SPORT 1
május 3., péntek
VB 19:30 HUNITA 
    • SPORT 1
Partnerünk
Archívum