Vayban megvan a potenciál, hogy az NHL-ben játsszon

 

Ezt Bob Mason kapusedző nyilatkozta a Minnesota Wild honlapjának. A szakemberek továbbra is dicsérik a magyar kapust.

Vay Ádám továbbra is kedvelt téma Minnesotában, pénteken a Wild igazgató-helyettese dicsérte meg kapusunkat, szombaton az NHL-es csapat honlapjának vezető cikke foglalkozik vele és a Star Tribune, az egyik legnagyobb helyi lap is kiemeli teljesítményét. A Wild honlapjának szakírója feleleveníti olvasói számára Vay sztoriját, ahogy valósággal berobbant a világbajnokságon: három nagy hokinemzet, Kanada, Finnország és az USA ellen kapott lehetőséget és bár meccset nem sikerült nyerni, 91,1%-os védési hatékonysága tiszteletet parancsoló volt a világ legjobbjai ellen. Vay elmondta, nem sokan hittek benne Magyarországon, amikor az NHL-es álmairól beszélt, azonban Szuper Levente és Vas János, két AHL-es játékosunk, mindvégig biztatták: ?Mindig azt mondták, hogy meg tudom csinálni, ők mindvégig hittek bennem.?

A cikkben is szerepel a sztori, mely szerint Vay fantasztikus vb-szereplése több NHL-es csapat figyelmét is felkeltette, azonban nem volt könnyű dolguk, hiszen a magyar kapusnak akkor még ügynöke sem volt. Végül az segített, hogy az egyik kapusedző, Frederic Chabot ismerte Rich Chernomazt, akin keresztül sikerült felvenni vele a kapcsolatot. Miután ezen a héten testközelből is látták Vayt nem csak védeni, de dolgozni és tanulni is, az elégedettség csak tovább nőtt. Legalábbis erre utal Bob Mason nyilatkozata a Wild honlapjának: ?Megvan benne a lehetőség, hogy NHL-es kapus legyen, ez egészen bizonyos. 22 éves, 196 centi, a mérete tehát megvan hozzá, emellett gyors, éhes a sikerre és igen tanulékony, ha a játékról van szó. Ezek azok a dolgok, amelyeket mi egy kapusban keresünk.?

A csapat honlapja is megjegyzi, hogy a meglévő potenciál kiteljesítéséhez főleg az átállás első időszakában az a legfontosabb, hogy megfelelő jégidőt kapjon a játékos. Úgy vélik, az Iowa Wildban Alex Stalock fog kezdeni, mögötte Vay Stephen Michalekkel fog küzdeni a második számú helyért. Feltehetően felváltva fognak padozni, illetve kezdeni a Wild ECHL-es farmcsapatában, a Quad City Mallardsban. A honlap azt is megjegyzi, hogy mindebben sokat fog számítani, hogy eddigi szolid teljesítményét sikerül-e az egyhetes edzőtábor további részében is megtartania Vaynak.

Vay HUNFIN 2
Fotó: Mudra László (MJSZ/jkb.hu)

Hasonló véleményen van a Star Tribune jégkorongos szakírója, Michael Russo is, aki egy hosszabb cikkben foglalta össze benyomásait a Wild edzőtáborának első pár napjáról és az egymás ellen lejátszott mérkőzésről. Russóra három mezőnyjátékos és egy kapus, Vay Ádám, tett mély benyomást. Idézi Chuck Fletcher, az NHL-es csapat általános igazgatójának szavait, amelyek jól illusztrálják, honnan küzdötte fel magát a magyar kapus: ?Ha jól tudom, tavaly a magyar-román közös ligában védett. Arrafelé nem tolonganak a játékosmegfigyelőink. Jól játszott a vb-n, amivel mindenki figyelmét magára vonta. Meccsszituációkban kiváló teljesít. Nagy, sportos, vannak dolgok, amiket még meg kell tanulnia, de izgatottan várja az újabb és újabb feladatokat.?

Az újságíró saját benyomásait eképpen összegezte Vayról: ?Vay nagyon jó volt. Egy kicsit még esetlen, főleg azért, mert elsőre akar mindent védeni és ha ez nem sikerül, akkor bajba kerülhet a kipattanókkal. De ezeket a hibákat könnyedén ki tudja majd javítani, ha elkezd dolgozni Bob Mason és Frederic Chabot kapusedzőkkel.?

Vay tehát jó alapot teremtett magának az edzőtáborban ahhoz, hogy egy lépéssel közelebb kerüljön legnagyobb álmához. A vasárnap kulcsfontosságú lehet a továbbiakban, hiszen magyar idő szerint éjfélkor újabb egymás elleni mérkőzés következik. A szakvezetés a lehető legnagyobb mértékben igyekszik szimulálni a meccsnapok körülményeit, így délelőtt még lesz egy átmozgató edzés is. A meccs nyilvános lesz, a honlap újabb streamet ígér róla, így a magyar nézők is élőben követhetik Vay szenzációs útjának következő fontos állomását.

Cimkék: , ,

Nem lehet hozzászólni.

   H I R D E T É S
Eseménynaptár
május 15., szerda
VB 16:20 CZEDEN 7-4VÉGE
    • SPORT 1
VB 16:20 GERLAT 8-1VÉGE
VB 20:20 SUIGBR 3-0VÉGE
VB 20:20 SVKPOL 4-0VÉGE
május 16., csütörtök
VB 16:20 FINAUT 2-3VÉGE
VB 16:20 KAZSWE 1-3VÉGE
VB 20:20 CANNOR 4-1VÉGE
    • SPORT 2
VB 20:20 USAFRA 5-0VÉGE
május 17., péntek
VB 16:20 GBRDEN 
VB 16:20 GERKAZ 
VB 20:20 CZEAUT 
VB 20:20 POLUSA 
    • SPORT 2
május 18., szombat
VB 12:20 DENSUI 
VB 12:20 LATSWE 
VB 16:20 CANFIN 
    • SPORT 2
VB 16:20 GERPOL 
VB 20:20 CZEGBR 
VB 20:20 FRASVK 
Partnerünk
Archívum