Jelentéktelenségből a Stanley Kupa döntőjének első sorába

 

A draft utolsó helyéről is el lehet jutni a legmagasabb csúcsok közelébe.

A döntő egyik legérdekesebb játékosa Patric Hörnqvist. Az 1987-es születésű svéd csatár két éve került Pittsburghbe a Nashville-ből. A Pens nem akárkit adott Hörnqvistért cserébe, egyik legponterősebb szélsőjétől, James Nealtől vált meg. Már az akkori elemzésekben is igyekeztek kikutatni a csere értelmét, de csak arra jutottak, hogy az így megbomlott Kunitz, Malkin, Neal sor hiányzó helyére nem valószínű, hogy odaér, mivel játéka nagyon is hasonlít Kunitzéra, amennyiben a kapu előtti piszkos zóna az egyik kedvenc területe. Igaza is lett a szakíróknak, decemberben már Crosbyval volt egy sorban.

crosby

Ez az idei playoffban is így van, ily módon Hörnqvist a Pens játékának egyik kulcseleme. Ez alkalomból a TSN-es Frank Seravalli készített róla tartalmas írást. Az már 2014. decemberében feltűnt, hogy Hörnqvist és Crosby úgy játszik egy sorban, hogy ugyanannak a draftnak az első és az utolsó helyén keltek. 2005-ben azonban igen speciális draftot tartottak az NHL-ben, így érdemes részletesebben is felidézni, mi történt akkor. Mivel a draft előtti szezon elmaradt, így a választás sorrendjét sem a bajnokságban elért helyezések alapján állapították meg. A draft a nyilvánosság teljes kizárásával zajlott. Hörnqvist első szezonját töltötte a svéd elitben, hét pontot ért el 47 mérkőzésen, szomorúan vette tehát tudomásul a döntést, hogy a drafton két körrel kevesebbet rendeznek, 9 helyett csak 7-et, ami mintegy 60 játékost fosztott meg attól, hogy draftolják. Mivel sem felhajtás nem volt, sem az esélyei nem tűntek túl jónak, így lefeküdt aludni. Éjjel édesapja keltette fel, hogy az utolsó kör utolsó helyén elvitte a Nashville.

“Először nem is hittem neki. Aztán láttam a nevem a listán, ami hatalmas pillanat volt az életemben. Nem érdekelt, hogy az első vagy az utolsó helyen visznek el, csak vigyenek. Kaptam egy szemernyi esélyt.? Röpke 11 évvel később pedig már ott is van a Stanley Kupa döntőjében, ráadásul annak az embernek az oldalán, aki ugyanannak az évnek az első helyen elvitt játékosa volt. ?Minden meccsen úgy küzd, tényleg úgy érzem, nem lenne igazságos, ha nem kapta volna meg az esélyt, hogy a Stanley Kupáért küzdhessen ? mondja róla Crosby. ?Nem draftolták előkelő helyen, nem fűztek hozzá túlzottan nagy reményeket, de bizonyos vagyok benne, hogy a rá jellemző küzdőszellem miatt a játéka éppen az ilyen kiélezett szituációkban, a legkeményebb hokit hozó döntőben csilloghat legfényesebben.”

Ez a duó az évek során egyre összeszokottabbá vált, szemmel láthatóan jól megértik egymást. Ennek alapja a küzdőszellem, a nyerni akarás. Gyakran látni, amint egy-egy csere után, vagy egy hosszabb szünetben egymásnak magyarázzák hevesen, legközelebb ki mit csináljon. ?Meccsen mindketten felfokozott állapotban vagyunk ? magyarázza Hörnqvist a TSN-nek. ?Valahányszor jégre lépünk, mindig gólt akarunk szerezni. Aztán ha valami nem működik, akkor azt már a kispadon ki akarjuk javítani. Talán a cserék után nem a legmegfelelőbb erre a helyzet, mert annyira ki vagy fulladva, ugyanakkor az is fontos, hogy jobban értsük egymást, amikor legközelebb visszamegyünk együtt a jégre. Így néha előfordul, hogy kicsit hangosabban vitatunk meg ezt-azt a padon. Szerintem ez a dolog oda-vissza működik és teljesen normális. Nem is lehetne jobb centerem. Ő a világ legjobb játékosa, csak nyitottnak kell lennem.?

Hogy mekkora utat járt be Hörnqvist, arra legyen elég egy adat. A 2005-ös draft utolsó 105 választottjából mindössze hat, ma is aktív játékost találunk, igaz, köztük nem is akármilyeneket: Mark Fayne-t, Ryan Reavest, Nathan Gerbét, Darren Helmet és Anton Stralmant. A 230 2005-ben draftolt játékos közül 111-en érték el az NHL-t. E 111 játékos gólátlaga 32, ezzel szemben Hörnqvist már harmadik egymást követő évében lő legalább húsz gólt. 2005 óta nem lett NHL-es játékos, akit olyan késői helyen vittek volna el, mint a 230. Hörnqvist útja tehát a túlélés, az elhivatottság és a kitartás mintapéldája. Ő maga erről így vélekedik: ?Azt hiszen a karrier elején jelent némi előnyt, ha előkelőbb helyen visznek el. Ez egyszerűen így működik. De végül is még csak 18 éves vagy, nagyon-nagyon messze még attól, amilyen játékos 5-6 év múlva leszel. Vannak olyan játékosok az NHL-ben, akiket egyáltalán nem is draftoltak. Az ő helyzetük még rosszabb, mint az enyém.?

Cimkék: , ,

Nem lehet hozzászólni.

   H I R D E T É S
Eseménynaptár
április 28., vasárnap
VB 12:30 KORSLO 4-2VÉGE
VB 16:00 HUNJPN 3-1VÉGE
    • SPORT 2
VB 19:30 ROMITA 1-6VÉGE
április 30., kedd
VB 12:30 SLOROM 6-1VÉGE
VB 16:00 HUNKOR 6-2VÉGE
    • SPORT 1
VB 19:30 ITAJPN 4-3 HVÉGE
    • SPORT 1
május 1., szerda
VB 12:30 HUNROM 1-2VÉGE
    • SPORT 1
VB 16:00 JPNKOR 4-3VÉGE
    • SPORT 2
VB 19:30 SLOITA 2-0VÉGE
    • SPORT 2
május 3., péntek
VB 12:30 KORROM 2-3VÉGE
    • SPORT 1
VB 16:00 SLOJPN 3-1VÉGE
    • SPORT 1
VB 19:30 HUNITA 3-2 HVÉGE
    • SPORT 1
május 4., szombat
VB 12:30 ROMJPN 4-2VÉGE
VB 16:00 ITAKOR 8-1VÉGE
VB 19:30 HUNSLO 2-1VÉGE
    • SPORT 2
május 7., kedd
VÁL 19:00 HUNCAN 0-4VÉGE
    • Duna World/M4 Sport+
Partnerünk
Archívum