Márpedig a fiatal hazai játékosainkkal fogsz dolgozni!

   

Az nem jó, hogy az osztrák fiatalok csak ülnek a padon az EBEL-ben, és nézik, ahogy harmadrangú kanadai légiósok garázdálkodnak a jégen. Ezt Peter Znenahlik, az egyik elismert osztrák edző mondta azzal kapcsolatban, hogy Ausztria nem jutott vissza az A csoportba. Az egyik legnagyobb 2017-es vb-ellenfelünk értékelése.

Az EBEL-lel kapcsolatos hír, hogy több szakember is elégedetlen az osztrák liga légióskorlátozásával, ugyanis a 8 osztrák EBEL-klubban összesen 103 légiós lépett jégre az elmúlt szezonban, ami átlagosan közel 13 főt jelent, így nem jut elég lehetőség az osztrák fiataloknak, ami a katowicei vb-n visszaütött.

Az osztrák válogatott sokak számára csalódást jelentő teljesítményt nyújtva csak negyedik lett a katowicei divízió 1/A csoportos világbajnokságon, így a torna után természetesen az elmulasztott feljutás okairól esik a legtöbb szó az elemzésekben. Az egyik legfigyelemreméltóbb megszólalás Peter Znenahliktól való. Az egyik legelismertebb osztrák tréner, nem mellesleg korábbi 93-szoros válogatott támadó nem köntörfalaz.

Sok szurkolónak nem is lehetnek már személyes élményei arról, hogy Ausztria egy B-csoportos világbajnokságon nem jut fel az elitbe. Ilyen utoljára 1991-ben esett meg a piros-fehér-piros válogatottal. Az azóta eltelt 25 évből 17-ben az elitben játszott a csapat, 7-szer feljutást érő helyen végzett a B csoportban, csupán idén, Katowicében maradt a második vonalban. A 2005-ös, bécsi világbajnokságon szállt be az addig többé-kevésbé stabil A csoportos válogatott a páternoszterbe, azóta öt kiesés és öt feljutás volt a mérleg, most viszont a liftben ragadtak a sógorok.

“A feljutást végeredményben a lengyelek elleni meccsen bukta el a csapat ? mondta erről Znenahlik az osztrák közmédiának. ? A szlovénok elleni meccs számomra pozitív meglepetés volt. Csak rengeteg helyzet kimaradt. Dél-Korea ellen egy pontot ajándékoztunk el, a lengyelek ellen pedig hármat. Így történt, hogy nem jutottunk fel. A legnagyobb hiányosságunk a rossz helyzetkihasználás volt. 5 meccsen 10 gólt lőttünk, a Dél-Korea elleni győztes büntetőt nem számítva, és átlagban két lőtt góllal a jéghokiban nagyon nehéz bármit is megnyerni. A befejezések gyengesége már a prágai A csoportos vb-n is szembetűnő volt. Gyakran nagyon hektikus a játékunk, és néha persze a képességek hiányáról is beszélhetünk. De ez azért jórészt rutin kérdése is. Mint volt csatár, én leszek az utolsó, aki egy rossz szót szól bárkire is azért, mert nem lő gólt. De a hiányzó rutin vezetett döntő hibákhoz is. Egy olyan csapat, amelyik ilyen kevés gólt lő, nem adhat ajándékokat az ellenfelének.

znene0509gepa726

Fotó: Kleine Zeitung

A sérültek és a hiányzó NHL-esek nem jelenthetnek kifogást. Természetesen vannak játékosok, aki a csapat minőségét javíthatták volna. De nem voltak ott, sérültek voltak, erre kár is több szót vesztegetni. Azokkal kellett játszanunk, akik ott voltak.

Hogy miért nem jutottunk fel, abban nagyon nagy szerepe van annak a helyzetnek, ami a hazai ligában kialakult. Azt akarom látni a szezonban, hogy a lehető legtöbb osztrák játékos lehetőséghez jut. Nem csak a kulimunka elvégzésekor, vagy akkor, ha a kanadaiaknak egy kis pihenő kell, hogy ki ne égjenek. Az emberelőnyökben különösen feltűnő az osztrákok kevés jégideje. Honnan is tudhatnák a játékosaink megoldani ezeket a helyzeteket, ha a szezon során a klubjaikban sosem játszanak előnyben? Ilyenkor a vb-n meg be kell dobni őket a mély vízbe.”

Znenahlik szerint ez jórészt annak köszönhető, hogy a liga tele van kanadai edzőkkel. “Nekem nagyon egyszerűen úgy tűnik, hogy a kanadai edző azt mondja, ez vagy az nem elég jó. De szerintem egy kanadai edző nem csak azért van egy klubnál, hogy megmondja, ez vagy az az osztrák játékos nem elég jó, hanem azért is, hogy az osztrák játékosokat jobb játékossá tegye.

Hogy mi lehet a megoldás? Minél több osztrák edzőt alkalmazni. Talán akkor a hazai tehetségek több kihívás elé lennének állítva. Ha valaki hoz egy kanadai edzőt, akkor ki kell adja neki a feladatot: márpedig a fiatal hazai játékosainkkal fogsz dolgozni! Az nem fordulhat elő, hogy ők csak ülnek a padon, és nézik, ahogy a harmadrangú kanadai légiósok garázdálkodnak a jégen. A kluboknak is el kellene végre gondolkodniuk. A válogatott nemzetközi szinten az osztrák jégkorong cégére. Ezért mindenkinek meg kell tennie mindent, hogy az osztrák játékosok több jégidőhöz jussanak. Hogy jelenleg nincs keresnivalónk az A csoportban, az világos, de előre kell néznünk” ? zárta elemzését Znenahlik.

A visszajutásnak 2017-ben Bécsben kívántak nekifutni az osztrákok, de a pénteki döntés értelmében Kijevbe utaznak, Magyarországgal együtt.

Cimkék: , , , ,

Nem lehet hozzászólni.

   H I R D E T É S
Eseménynaptár
április 21., vasárnap
NVB 15:00 HUNKOR 2-0VÉGE
április 22., hétfő
NVB 12:30 HUNNED 2-0VÉGE
    • SPORT 1
április 23., kedd
VÁL 19:30 ITAHUN 5-6VÉGE
április 24., szerda
NVB 12:30 HUNNOR 1-2 BVÉGE
    • SPORT 2
április 26., péntek
NVB 20:25 HUNAUT 2-3 BVÉGE
április 27., szombat
NVB 16:00 HUNFRA 2-1VÉGE
április 28., vasárnap
VB 12:30 KORSLO 4-2VÉGE
VB 16:00 HUNJPN 3-1VÉGE
    • SPORT 2
VB 19:30 ROMITA 1-6VÉGE
április 30., kedd
VB 12:30 SLOROM 
VB 16:00 HUNKOR 
    • SPORT 1
VB 19:30 ITAJPN 
    • SPORT 1
május 1., szerda
VB 12:30 HUNROM 
    • SPORT 1
VB 16:00 JPNKOR 
    • SPORT 2
VB 19:30 SLOITA 
    • SPORT 2
május 3., péntek
VB 12:30 KORROM 
    • SPORT 1
VB 16:00 SLOJPN 
    • SPORT 1
VB 19:30 HUNITA 
    • SPORT 1
május 4., szombat
VB 12:30 ROMJPN 
VB 16:00 HUNSLO 
VB 19:30 HUNSLO 
    • SPORT 2
Partnerünk
Archívum