Hátrányunkra változott az A csoportos kiesés szabálya

   

A magyar csoport miatt az IIHF korábbi ígéretével ellentétben módosított a jövő évi elit vébé szabályain, mind a francia, mind a német válogatott védetté vált. Ennek köszönhetően mégis kieshetünk utolsó előttiként, és az is előfordulhat, hogy a divízió 1/A-ból csak egy csapat jut fel. 

Franciaország és Németország is kieshet az oroszországi világbajnokságon, Magyarországnak elég a 7. helyen végeznie a bennmaradáshoz ? írtuk májusban az MJSZ és az IIHF tájékoztatása alapján a Nem lesz védett csapat a 2016-os vb-n című cikkünkben. A helyzet az IIHF féléves kongresszusán ? a magyar szövetség támogató szavazatának is köszönhetően ? változott.

A Magyar Jégkorong Szövetség hivatalos honlapja azt írja, hogy Magyarország nem kerül versenyhátrányba a módosítás miatt. (Update: ahogy az index.hu kiszúrta, ez a mondat kikerült az icehockey.hu cikkéből, és az írás címe is megváltozott péntek délelőtt.) A helyzet ezzel szemben az, hogy ránk nézve igen hátrányos döntés született, hiszen eddig a csoport hetedik helye a biztos bennmaradást jelentette számunkra, most viszont nem így lesz, kieshetünk akkor is, ha megelőzzük a németeket vagy a franciákat.

“Változhat a kiesési, illetve az ehhez kacsolódó feljutási rendszer a jövő évi jégkorong-világbajnokságon, mivel az azt követő évben, 2017-ben Franciaország és Németország közösen lesz házigazda, és a nemzetközi szövetség (IIHF) e két ország válogatottja számára védettséget biztosít ? áll az MTI híranyagában. ? Az erre vonatkozó döntés az IIHF dubrovniki kongresszusán született meg csütörtökön.

A jövő évi oroszországi vb-n két nyolcasban zajlanak majd a csoportküzdelmek. A magyarok, akik azzal vívták ki a világelitbe jutást, hogy az idén másodikak lettek a krakkói divízió I/A vb-n, éppen a franciákkal és a németekkel szerepelnek majd egy csoportban, Szentpéterváron.

Alapesetben a két csoport ? a szentpétervári és a moszkvai ? utolsó helyezettje esik ki a divízió I/A-ba. Amennyiben ugyanakkor Szentpéterváron a német vagy a francia válogatott végez a nyolcadik helyen, akkor az utolsó előtti ? adott esetben a magyar csapat ? eredményét számszakilag összevetik a másik csoport utolsójáéval, és amelyiknek a mutatói rosszabbak, az esik ki, a 2016-os divízió 1/A vb-ről pedig csak a győztes jut fel a helyére.

Egy feljutó lesz abban az esetben is, ha a német és a francia csapat végez az utolsó és az utolsó előtti helyen, mert akkor a szentpétervári csoportból nem lesz kieső, s csak a moszkvaiból búcsúzik egy.”

Nem kell messze menni példákért, éppen az idei csehországi vb-n fordult elő olyan eset, hogy az egyik csoport 7. helyezettjénél több pontot szerzett a másik csoport 8.-ja. Dánia 4 ponttal bennmaradt, Ausztria 5-tel kiesett. És 2013-ban is ez volt a helyzet, tehát az elmúlt 3 vb-n 2-szer alakult ki ilyen szituáció. Ha Oroszországban ilyen helyzetbe kerülne a magyar válogatott, akkor a jégen hiába harcolná ki az A csoportban maradást, a csütörtöki sportdiplomáciai vereség következményeként kiesne.

Érdekes, hogy az MJSZ támogatta az IIHF főtitkára által talált kiskapus megoldást, hiszen fentieken túlmenően stabil divízió 1/A csoportosként valamennyi erkölcsi felelősséget lehetett volna tanúsítani az aktuálisan ott szereplőkkel szemben abban a feltételezhetően nem hosszú időszakban, amíg felettük állunk egy osztállyal. Ez a döntés őket is jelentős hátrányba hozhatja. Hogy mást ne említsünk, ha ilyen szabály élt volna idén, könnyen lehet, hogy most nem az A csoportra készülnénk. Magyarország kis hokiország, eminens érdeke lenne, hogy kiszámítható és átlátható szabályok legyenek a sportágban, és mindenkinek a boldogulása a saját eredményein múljon.

Az IIHF döntésével megszegte korábbi ígéretét, amely mellett alaposan érvelt és kiállt korábban és amely egyébként a német-francia közös pályázat alapfeltétele és a háromoldalú szerződés része volt, nevezetesen hogy csak a kettejük közül jobb helyen végző csapat élvez védettséget a hazai vb-re nézve.

A mostani verdikt azt jelenti, hogy az áprilisi lengyelországi vb második helyezettje csak akkor tudja meg, hogy feljut-e az A csoportba, amikor a szentpétervári csoportban májusban eldőlnek a kérdések, tehát sikere nem saját teljesítményén és eredményén múlik ? ez adott esetben a magyar válogatottra is igaz lehet ?, hanem a német és a francia válogatott eredményein.

HUN A csoport

Fotó: Mudra László (MJSZ)

Cimkék: ,

Nem lehet hozzászólni.

   H I R D E T É S
Eseménynaptár
április 21., vasárnap
NVB 15:00 HUNKOR 2-0VÉGE
április 22., hétfő
NVB 12:30 HUNNED 2-0VÉGE
    • SPORT 1
április 23., kedd
VÁL 19:30 ITAHUN 5-6VÉGE
április 24., szerda
NVB 12:30 HUNNOR 1-2 BVÉGE
    • SPORT 2
április 26., péntek
NVB 20:25 HUNAUT 2-3 BVÉGE
április 27., szombat
NVB 16:00 HUNFRA 2-1VÉGE
április 28., vasárnap
VB 12:30 KORSLO 4-2VÉGE
VB 16:00 HUNJPN 3-1VÉGE
    • SPORT 2
VB 19:30 ROMITA 1-6VÉGE
április 30., kedd
VB 12:30 SLOROM 6-1VÉGE
VB 16:00 HUNKOR 6-2VÉGE
    • SPORT 1
VB 19:30 ITAJPN 4-3 HVÉGE
    • SPORT 1
május 1., szerda
VB 12:30 HUNROM 
    • SPORT 1
VB 16:00 JPNKOR 
    • SPORT 2
VB 19:30 SLOITA 
    • SPORT 2
május 3., péntek
VB 12:30 KORROM 
    • SPORT 1
VB 16:00 SLOJPN 
    • SPORT 1
VB 19:30 HUNITA 
    • SPORT 1
május 4., szombat
VB 12:30 ROMJPN 
VB 16:00 HUNSLO 
VB 19:30 HUNSLO 
    • SPORT 2
Partnerünk
Archívum