Krakkói kisokos

   

Tájékoztató a Krakkóba utazó szurkolók számára.

A világbajnokság helyszínét ismerő és Krakkóban otthonosan mozgó blogbarátok segítségével tájékoztatjuk a magyar szurkolótábort a fontos alaptudnivalókról.

Az utazásról:

Bár nyilván már mindenki megszervezte az útját, de sokak szerint a legcélszerűbb szervezett különjárati vagy menetrend szerinti busszal, vagy vonattal megközelíteni a várost.

Személygépkocsival érkezők figyelmébe: Budapestről két irányban közelíthető meg Krakkó. Egyenesen északnak hajtva 400 km, Pozsony, Brünn, Ostrava felé kerülve 650 km, de időben mindkettőre 6-7 órát kell rá számolni, mert előbbi esetben alig van autópálya és át kell menni a Tátrán, az utóbbi végig gyorsforgalmi úton vezet. Szlovákiában Besztercebánya és Zólyom között fizetős az autópálya, de ki lehet kerülni a párhuzamos úton, Lengyelország területén sem a délről (Chyzne- Jablonka), sem a kelet felől (Tarnów) érkezőknek nem kell autópálya díjjal számolniuk. Akik Pozsony felé mennek, azoknak szlovák és cseh matricára is szükségük lesz, és Katowice felől érkezve kapus rendszerű útdíjbeszedéssel is találkoznak majd.

A gyorshajtásért magas, de a hatályos magyarországi mértéknél alacsonyabb büntetéseket szabnak ki, és Magyarországra is postázzák a határozatokat.

Az ittas vezetését rendkívül szigorúan szankcionálják: a külföldi sofőrt rendőrségi őrizetbe veszik és ott is tartják maximum 48 órára. Ügyében gyorsított bírósági eljárással döntenek. A büntetések az enyhe fokú ittasság (szabálysértés) esetén is több százezer forintra rúgnak, továbbá a jogosítvány bevonásával járnak. Gyakoriak a hajnali, reggeli, délelőtti szondáztatások, ellenőrzések, amellyel igen sok még ittas, vagy posztalkoholos állapotban lévő sofőrt szoktak elkapni és megbüntetni.

Az üzemanyag néhány százalékkal olcsóbb, mint Magyarországon, a benzinkutak éjjel-nappal és vasárnap is nyitva tartanak.

krakko kep

A városi közlekedésről, tartózkodásról:

A városba bevezető utakon gyakoriak a nagy dugók.

Több olyan közlekedésszervezési megoldással találkozhatnak, amelyek Magyarországon nem szokványosak, ezért fokozott figyelemmel vezessenek. Ilyen például az a gyakori megoldás, hogy a villamosról a megállóban nem járdaszigetre, hanem az úttestre szállnak le és onnan szállnak fel az utasok, az úttesten keresztül sétálva. Még zöld jelzés esetén is meg kell állni, ha a villamos a megállóban áll!

A belváros egyes részeire (Strefa B, Strefa A, lásd az alábbi térképen) csak engedéllyel szabad behajtani. Az engedély nélküli behajtásért kb. 500 PLN (mintegy 35 000 Ft) büntetést szabnak ki és bilincset tesznek a kocsira.

Aki kocsival érkezik a városba és több éjszakát tölt itt, annak érdemes őrzött parkolóba (PARKING STREZONY) tenni a kocsiját és a tömegközlekedést igénybe venni. A helyi tömegközlekedési cég elérhetősége angolul itt található.

A város belső kerületeiben a parkolás csak a kijelölt helyeken engedélyezett. A fizetés többnyire automatáknál történik. A legtöbb helyen hét közben 8 és 20 óra között kell fizetni. Egyes helyeken hétvégén is fizetni kell. (A parkolókban a gépkocsi utasterében ne hagyjanak értékeket, kabátot, GPS-készüléket.)

Szabálytalan parkolásért minimum 15 ezer forintnyi büntetést szoktak kiszabni.

A közterületeken tilos az alkoholfogyasztás. Ezt rendszeresen ellenőrzik és büntetik a szabályszegőket.

Az Arena parkolójában sok gépkocsi részére van hely, de drága a parkolás, itt találnak meg minden infót. Akár előre is vehetnek online jegyet, 2200 forint a napijegy. Érdemes inkább tömegközlekedéssel menni a meccsekre, a fenti linken minden praktikus infót megtalálnak.

Az éttermek, a kisboltok késő éjszakáig nyitva vannak. Értéktárgyaikra, tárcájukra, igazolványaikra a forgalmas helyeken különösen figyeljenek. Szórakozóhelyen, étteremben ne hagyjanak kabátot, táskát őrizetlenül.

Pénzváltás: forintot (HUF) złotyra (PLN) Magyarországon érdemes váltani, az árfolyam kb. 1 PLN=75 HUF. Helyben inkább az eurót javasolt złotyra váltani. 1 EUR kb. 4 PLN-t ér. Pénzváltáshoz a KANTOR feliratú helyeket keressék, legtöbbjük hétvégén is nyitva tart.

Az árak a belvárosban 30-40%-kal magasabbak, mint a magyar átlagárak. Egy sörért sok helyen 10 PLN-t is elkérnek. A külvárosban nagyjából az idehaza megszokott árakkal találkozhatunk.

Szállást érdemes előre foglalni. (A lengyel nyelvű oldalakon a nocleg, kraków vagy nocowanie, kraków szavakat beütve a keresőbe sok ajánlatot találnak.) A belvárosban a legolcsóbb, ellátás nélküli egyszerű hostel is sokszor 70 PLN-től indul.

Az időjárásról az alábbi oldalon kaphatnak hiteles információt.

Ingyenes várostérképet a turista információs pontokon és a szállások többségén adnak.

A taxik általában olcsóbbak, mint Magyarországon, de a viták elkerülése érdekében érdemes előre tisztázni a viteldíjat. Ha lehet, akkor hívjunk, vagy hívassunk taxit és ne az utcán odasétálva rendeljük meg a fuvart, mert az sokkal többe kerül, ahogy korábban Budapesten is megszokott volt.

A vb-jegyekről, a Kraków Arénáról szóló tudnivalókról és minden egyéb aktuális információról a Krakkó Fórumban, a Krakkóba, magyar! vagy a Krakkó, magyar! 2. cikkből tájékozódhatnak.

krakko terkep

Cimkék: , ,

Nem lehet hozzászólni.

   H I R D E T É S
Eseménynaptár
április 14., vasárnap
VB18 16:30 HUNDEN 1-4VÉGE
AL 18:30 ETOLHL 5-1VÉGE
április 15., hétfő
VB18 13:00 GERHUN 8-2VÉGE
április 17., szerda
VB18 13:00 AUTHUN 6-5 BVÉGE
április 18., csütörtök
VB18 13:00 HUNUKR 4-7VÉGE
április 19., péntek
VÁL 18:30 HUNNOR 2-1VÉGE
    • DUNA WORLD
április 20., szombat
VÁL 16:00 HUNNOR 
VB18 16:30 JPNHUN 
április 21., vasárnap
NVB 15:00 HUNKOR 
    • AMC MIKRO
április 22., hétfő
NVB 12:30 HUNNED 
    • SPORT 1
április 24., szerda
NVB 12:30 HUNNOR 
    • SPORT 2
április 26., péntek
NVB 20:25 HUNAUT 
    • AMC MIKRO
április 27., szombat
NVB 16:00 HUNFRA 
    • AMC MIKRO
Partnerünk
Archívum