Krakkóba, magyar!

   

Teljes körű egyeztetést tartott az MJSZ elnökségi tagja a lengyelországi világbajnokság helyszínén. Soltész Miklós segítségével beszámolunk mindenről, amiről jelenleg tudni lehet. Nagyon jó hangulatú és szervezettségű vb-ben reménykedhetünk.

Második fokozatba kapcsoltak az áprilisi világbajnokság lengyel szervezői. Krakkóban április 19. és 25. között rendezik a divízió 1/A csoportos felnőtt vb-t. Egy kis késéssel kezdhették meg a munkát a krakkói szervezők, mivel az IIHF eredetileg Donyecknek ítélte a rendezést, csak szeptemberben adták át azt Lengyelországnak.

Soltész Miklós, az Emberi Erőforrások Minisztériuma egyházi, nemzetiségi és civil társadalmi kapcsolatokért felelős államtitkára, a Magyar Jégkorong Szövetség (MJSZ) elnökségi tagja lengyelországi hivatalos látogatása során kereste fel a krakkói arénát, elsősorban a szurkolókkal kapcsolatos kérdések tisztázására. A világbajnokság színhelyén a lengyel szövetség elnökével, a szervezőbizottság első emberével, a krakkói multifunkciós aréna létesítményigazgatójával és a krakkói polgármesteri hivatal képviselőjével folytatott megbeszéléseket. A konzultáción Magyarország krakkói konzulja is jelen volt.

A szurkolókat érintő legfontosabb kérdések:

A magyar szurkolótábor részére mind az öt magyar meccsre külön helyet jelölnek ki, az egyik kapu mögött nagyjából 2000 főnek.

A világbajnokságra nagy szeretettel várják a magyar szurkolókat, a létszám gyakorlatilag nem korlátozott, hiszen az aréna 15 000 férőhelyes. A jegyvásárlás gondot csak az ötödik meccsre, a lengyel?magyarra jelenthet, de az előbb említett 2000 jegyet arra is megkapjuk, illetve az online rendszerben természetesen bárki bárhová vehet magának jegyet elővételben. Amennyiben a lengyel?magyar mérkőzésre a magyar szurkolók érdeklődése meghaladná a 2000 főt, a további jegyekről tárgyalást kezdeményezünk.

A jegyárakról még nem lehet tudni, igyekeznek még idén kidolgozni a bérletkonstrukciókat, a tervek szerint január elején elkezdik értékesíteni a belépőket. Ha lehet, még karácsony előtt, de ennek kevesebb az esélye.

A házigazda lengyel válogatott minden nap a záró meccset játssza. Minden játéknapra két jegyet adnak ki. Az első két meccs egy programnak minősül, a lengyelek esti mérkőzésére viszont másik jegyet kell váltani. Éppen ezért a második találkozó után el kell hagyni az arénát. Ez a kizárólag a Magyarország meccseire kíváncsi szurkolókat csak a zárónapon érinti. A vb hivatalos órarendje itt olvasható.

Az arénában mérnek sört, nem lesz alkoholtilalom.

A szurkolói aktivitásokat segítik, az előkészítésben partnerek, így a magyar tábornak módjában áll majd élőképeket szervezni. Ezenkívül akceptálják, hogy a szokások szerint vesztes mérkőzés esetén is van magyar himnusz, igény esetén a meccszáró ceremóniát megszakítják, a zenét lekeverik. Az ilyen jellegű külön kérés koordinálására biztosítanak egy kontaktszemélyt, akivel előzetesen egyeztethetnek a magyar szervezők.

A lengyel szervezők megkapták a székely zászlókkal kapcsolatos teljes körű tájékoztatást, pozitívan állnak ehhez a kérdéshez is.

Az aréna a belvárostól 4 kilométerre található, busz és villamos visz ki, vagy egy kellemes tempóban egyórás sétával közelíthető meg a létesítmény.

Az egynapos parkolás 2300 forintnak megfelelő zloty, 1200-1300 férőhely van, ez telt ház esetén ? márpedig az esti meccsekre ezt várják a rendezők ? megtelik. Elképzelhető, hogy lesz mód előre foglalni helyet, ennek technikai feltételeiről még nincs információ.

Az egész csarnok akadálymentes, a mozgáskorlátozottak számára a parkolás ingyenes.

A vb kezdete előtt két nappal Robbie Williams-koncertet rendeznek a Krakkó Arénában. A szervezők nem kockáztatnak, a jeget már előtte elkészítik, a közönséget arra engedik rá, így a koncert másnapján már kész lesz a jégpálya.

krakko arena panorama

A tapasztalatokról Soltész Miklós számolt be a Jégkorongblognak és a magyar szurkolóknak. “Nagyon komolyan készülnek a lengyelek a világbajnokságra. Erre az egyeztetésre is minden szinten képviseltették magukat. Nagy szeretettel és barátsággal várják a magyar szurkolókat, bíznak benne, hogy sokan utazunk jövő áprilisban Krakkóba. A lengyel szervezők nagy hangsúlyt fektetnek a magyar szurkolótábor kiszolgálására, ezért ha bármilyen kérdés felmerül, tudunk egyeztetni erről velük, nyitottak a megoldásra.

Jellemző a légkörre, hogy miközben a VIP-páholyba szervezett megbeszélésünk zajlott, valaki bekapcsolta a nagy eredményjelzőt, amin az állt, hogy ITA?USA 14-1. Beszélgettünk tovább, amikor viccelődve előjött a jól ismert Polak, Węgier, dwa bratanki kezdetű mondóka. Tíz percre rá átállították az eredményjelzőt, kiírták rá ezt a sort, le is fényképeztem.

Csak biztatni tudok mindenkit, hogy ha teheti, akár családi programként is látogasson el a krakkói világbajnokságra. A két nép közötti baráti viszony és a környék turisztikai célpontjai is sokak számára vonzóvá teheti az eseményt. A generációmnak nosztalgikus emlékei fűződnek a környékhez, remélhetőleg a fiatalabbak is megismerik Krakkót és a környékbeli látnivalókat, a szabad napokon jókat lehet majd kirándulni. Így a krakkói vb komplex élményt jelenthet az oda látogatóknak.”

További érdekességek az eseménnyel kapcsolatban:

Krakkóban az éttermi és a bolti árak hasonlóak, mint nálunk, nagy eltérés nincs.

Még nem jelölték ki a februári EIHC-torna helyszínét, ismét felmerült Gdansk neve, kértük, ha lehet, rendezzék délebbre, Katowice esélyes még a rendezésre.

A vb főpróbáját a lengyel kupa négyes döntője jelenti, amelyet december végén tartanak. A jegytükör és az árlista itt található.

Az egyeztetéseken részt vett a magyar konzul, aki a világbajnokság ideje alatt a felmerülő ügyeket igyekszik gyorsan megoldani, tipikusan ilyen lehet az útlevéllel kapcsolatos ügyintézés, esetleges hivatalos vagy rendőrségi ügyek kezelése. De bármi egyéb is, ami hatáskörébe tartozik.

Április 28-án rendezik Az élet menetét, így az utolsó napokban a szállásfoglalás nehéz lesz, előre kell gondolkodni.
A szervezők ígérete szerint hamarosan részletes angol és lehetőség szerint magyar nyelvű tájékoztatót tesznek fel a hivatalos oldalra.

A megközelítéssel kapcsolatban felmerült a Budapest?Krakkó vonatviszonylat igénybe vétele, de ez nyilván a szurkolók igényétől függ és meg kell szervezni.

Cimkék: , , , ,

Nem lehet hozzászólni.

   H I R D E T É S
Eseménynaptár
április 21., vasárnap
NVB 15:00 HUNKOR 2-0VÉGE
április 22., hétfő
NVB 12:30 HUNNED 2-0VÉGE
    • SPORT 1
április 23., kedd
VÁL 19:30 ITAHUN 5-6VÉGE
április 24., szerda
NVB 12:30 HUNNOR 1-2 BVÉGE
    • SPORT 2
április 26., péntek
NVB 20:25 HUNAUT 2-3 BVÉGE
április 27., szombat
NVB 16:00 HUNFRA 
    • AMC MIKRO
április 28., vasárnap
VB 16:00 HUNJPN 
    • SPORT 2
április 30., kedd
VB 16:00 HUNKOR 
    • SPORT 1
május 1., szerda
VB 12:30 HUNROM 
    • SPORT 1
május 3., péntek
VB 19:30 HUNITA 
    • SPORT 1
május 4., szombat
VB 19:30 HUNSLO 
    • SPORT 2
Partnerünk
Archívum