A jégkorong a legigazságosabb sport

 

Marton Tibor értékelte a zlíni torna mérkőzésein látottakat, valamint megkérdeztük a torna legjobb kapusának választott Poltzer Renátát, továbbá a legeredményesebb magyar játékost, Ungár Rebekát. Bónuszként galéria a pénteki mérkőzésről.

“Először is fontos megjegyezni,hogy az eredmény szempontjából sikeres volt ez a torna ? kezdte a válogatott szövetségi edzője. ? De mi ezt is a felkészülés szerves részének tekintjük, az elsődleges célunk a sikeres világbajnoki szereplés. A magyar női jégkorong elmúlt évek sikereinek köszönhetően szerepelhet ilyen rangos tornán. Azt szoktam mondani, a jégkorong a legigazságosabb sport, aki keményen dolgozik az sikeres lesz, és azt kapod vissza a jégen, amit te beleteszel.

Véleményem szerint az előző megállapítás a Csehország elleni mérkőzésre most csak részben volt igaz. Jól kezdtük a mérkőzést, egyértelműen látszott, mit szeretnénk játszani, teljesen nyílt és jó mérkőzést produkáltunk a harmadik a harmadik elejéig, rengeteg lehetőségünk volt, hogy a magunk javára fordítsuk a mérkőzést. Sajnos ez nem sikerült, ezért a csapat türelmetlenné és fegyelmezetlenné vált. Felelőtlenül támadunk és nem figyeltünk arra, mi történik akkor, ha korongot vesztünk. Mélyen maradtunk és az ellentámadásoknál nem tudtunk visszazárni, ezt pedig buta, felesleges és lusta kiállításokkal próbáltuk kompenzálni. A cseh csapat pedig élt a lehetőségekkel és gólokkal büntetett. Sajnos ebben a kritikus időszakban a kapusunk sem tudta megtartani a csapatot.

Fontos megjegyezni, azért, mert emberhátrányba kerülünk, nem kell gólokat kapnunk. A játékosoknak meg kell érteniük, hogy végig türelmesen és fegyelmezetten kell játszaniuk. De ezért mi, az edzői stáb vagyunk a felelősek,hogy fegyelemre és a részletek betartására rákényszerítsük a játékosokat. Úgy érezhettük, hogy a 7-1 es mérkőzés nem volt igazságos a számunkra, hisz többet lőttünk kapura, de mint említettem, véleményem szerint az a csapat, amelyik nem tud fegyelmezetten játszani, az nem érdemel győzelmet. Fegyelmezetlenek voltunk és nem figyeltünk a részletekre, ezért kaptunk ki. Ennek ellenére az eredmény tényleg nem tükrözte a játék valós képét.

A második mérkőzésünk előtt muszáj volt átbeszélni a tanulságokat, de az is fontos volt,hogy az önbizalmat és a hangulatot is helyrebillentsük. Azok sportolók, akik másnap már javíthatnak és bizonyíthatnak, szerencsések, hiszen nem kell és nem lehet sokáig rágódniuk a vereségen. Minden szempontból másik arcunkat mutattuk szombaton, fegyelmezetten és taktikusan játszottunk, nem hagytunk teret és időt a szlovák csapatnak. Végig kontrolláltuk a mérkőzést, a második harmadban lehetőségünk lett volna véglegesen lezárni a mérkőzést, de a támadásaink végén sorra rossz döntéseket hoztunk, így nem tudtuk tovább növelni az előnyünket. A szombati hatvan percből a harmadik harmad eleje sikerült a leggyengébben, mert kicsit a terv ellenére a lányok visszaálltak és teret adtak Szlovákiának. De a harmad közepétől ismét mi uraltuk a mérkőzést és 3-1-es győzelmet arattunk.

Míg a csehek elleni mérkőzés után lelkileg mélyen, a szlovákokkal szembeni mérkőzés után túl magasan volt a csapat. Nekünk, edzőknek ezen a téren is nagy a felelősségünk, hogy a lányok a sikert és a kudarcot is megfelelően tudják kezelni. Soha nem lehetünk túl magasan és soha nem lehetünk túl mélyen ? pénteken és szombaton sem tudtuk ehhez tartani magunkat.

Éppen ezért talán a Lengyelország elleni mérkőzés volt az, amit én a leggyengébbnek értékelnék. Ugyan 2-1-re győztünk, de a lányok keveset valósítottak meg a tanultakból. Pedig az első két mérkőzésen sok mindent visszakaptunk a taktikából. Az elején ismét jól kezdtünk, egyértelmű volt, hogy a lengyel csapat gyengébb, viszont gólokat, megnyugtató előnyt nem tudtunk szerezni. Ekkor a lányok azt gondolhatták, eltérhetnek a mérkőzés tervtől és egyénileg oldják meg a feladatot. Ugyan nagyon akartak, de taktikailag fegyelmezetlenül játszottak. Szisztéma nélküli egyéni, esetleges játékkal senki ellen nem lehet sikert elérni. Utánpótlássportban ez is az edzők felelőssége, hogy a játékosokkal tudatosítsák, minden körülmények között az ellenfél szintjétől és a körülményektől függetlenül a mérkőzés tervnek és a mi szintünknek megfelelően kell játszani.”

“A torna összességében nagyon tetszett ? mondta Poltzer Renáta. ? Jó volt látni, hogy a fiatalabbak is könnyen beilleszkedtek a csapatba és megoldották a rájuk bízott feladatokat. Az első meccset a csehekkel játszottuk, amit elvesztettünk, de ez nem ijesztett meg minket a többi csapattól. Új nap új meccs, ez a szlovákok és a lengyelek ellen is megmutatkozott. Mindkét meccsen nagy nyomás alatt tartottuk ellenfeleinket, de őket sem becsültük le, mivel támadtak rendesen. Sajnos mi a harmadik helyen tudtunk végezni a körbeverések miatt, de nincs okunk bánkódni, mert nagyon jól játszott mindenki. A tornán megkaptam a legjobb kapusnak járó díjat, amit szeretnék megköszönni a csapatnak, mivel ha ők nem teszik ennyire oda magukat, akkor nekem is nehezebb dolgom lett volna. Szerintem a válogatottunk készen áll a vb-re és akár még a visszajutás is sikerülhet, ha a lányokkal ugyanígy, 100%-osan tudunk dolgozni.”

poltzerr2

“A Szlovákia elleni első gólom emberelőnyben született ? idézte fel emlékeit a tornán  2+2 pontig jutó Ungár Rebeka. ? Jókai Szilágyi Kinga rálőtte, én a kipattanót értékesítettem. A második emberhátrányban történt, a szlovák hátvéd elvesztette a korongot a védekező harmadban, így elvittem, majd rálőttem és a kapus lába mellett bement a kapuba. A gólpasszaimat Gottlibet Zórának adtam, mindkettő kipattanóból ment be. Reméljük, minél jobb helyezést érünk el a januári vb-n, azt gondolom, a cél az érem. A kihagyásom miatt kondimon még sokat kell javítani, az ünnepek alatt sem lazíthatok, de remélem, ez erőt fog adni a nehéz meccseken.

A zlíni női U18-as Négy Nemzet Torna magyar érdekeltségű mérkőzései:

2014. december 19., 18.15: Csehország?Magyarország 7-1
2014. december 20., 15.00: Szlovákia?Magyarország 1-3
2014. december 21., 11.00: Magyarország?Lengyelország 2-1

A női U18-as válogatott zlíni játékoskerete:

Név Szül. év Csapat
Kapusok:
Maruyama Yumi 2000 KMH
Poltzer Renáta 1997 KMH
Védők:
Fodor Lili Eszter 1999 Marilyn
Galántai Maja 1998 Marilyn
Holzer Bernadett 1998 KMH
Mayer Fruzsina 2000 Vasas U14
Odnoga Lotti 1999 KMH
Pál Vanda 1997 KMH
Szűcs Anita 1999 Sportország
Vakán Laura Tamara 2000 Marilyn
Támadók:
Egyedi Noémi 1998 KMH
Gottlibet Zóra 1998 Marilyn
Grkovic Jelena 1997 Marilyn
Jókai Szilágyi Kinga 1997 Sportország
Pavuk Petra 1998 KMH
Páterka Lilla 1999 Sportország
Pintér Hanna 1998 Marilyn
Szelényi Lilien 1997 Marilyn
Szick Dorka 2000 Marilyn
Ungár Rebeka 1997 KMH

A csapatoknál a női klubokat tüntettük fel, akinek nincs, annál a fiúcsapatot.

A magyar női U18-as stáb, 2014/15:

Edzők: Buzás Norbert, Marton Tibor
Kapusedző: Zuzana Tomciková
Csapatvezető: Jasó Judit
Felszerelésmenedzser: Medgyes László

Cimkék: , , ,

Nem lehet hozzászólni.

   H I R D E T É S
Eseménynaptár
április 21., vasárnap
NVB 15:00 HUNKOR 2-0VÉGE
április 22., hétfő
NVB 12:30 HUNNED 2-0VÉGE
    • SPORT 1
április 23., kedd
VÁL 19:30 ITAHUN 5-6VÉGE
április 24., szerda
NVB 12:30 HUNNOR 1-2 BVÉGE
    • SPORT 2
április 26., péntek
NVB 20:25 HUNAUT 2-3 BVÉGE
április 27., szombat
NVB 16:00 HUNFRA 
    • AMC MIKRO
április 28., vasárnap
VB 16:00 HUNJPN 
    • SPORT 2
április 30., kedd
VB 16:00 HUNKOR 
    • SPORT 1
május 1., szerda
VB 12:30 HUNROM 
    • SPORT 1
május 3., péntek
VB 19:30 HUNITA 
    • SPORT 1
május 4., szombat
VB 19:30 HUNSLO 
    • SPORT 2
Partnerünk
Archívum