Olaszországban a magyar mintát követnék

   

4-5 év alatt hoznák össze a Made in Italyt. Az IIHF honlapja terjedelmes cikket közöl Lou Vairóval és Ivano Zanattával, az olasz válogatott szövetségi kapitányával és a szövetség tanácsadójával.

Vairo vezetésével az olasz válogatott szakított a korábbi évtizedek Kanadából és az Egyesült Államokból honosított játékosokat felvonultató gyakorlatával, és az Olaszországban nevelkedett játékosokra váltott. A Made in Italy projekt első megméretése a budapesti négy nemzet torna volt. “Olaszországban elkezdett csökkenni a regisztrált játékosok száma ? mondta Zanatta ?, mert az ifjúsági és a junior kor végén a honosított játékosok miatt a hazaiak nem láttak perspektívát maguk előtt. Azt kérdezik, amikor ide eljutnak, hogy ‘és akkor most mi van?’. Hosszú időn át nem néztünk szembe ezzel a problémával és nem kezeltük megfelelően a helyzetüket. Megértem a szövetséget, tenniük kell valamit. A bázisnak az olasz játékosoknak kell lenniük.”

HUNITA

Fotó: Mudra László (MJSZ)

“Az egyik tanácsom az volt, hogy korlátozzák a légiósok és a honosított játékosok számát ? mondta Vairo. ? De ne egy év alatt akarják ezt megcsinálni, legyen ez egy négy-ötéves folyamat, amelynek során minden évben kevesebb legyen az importált játékos a válogatottban. A végén eljuthatunk oda, hogy mindenki született olasz lesz a nemzeti csapatban. Láttuk a négy nemzet tornán is, hogy az olasz játékosok is képesek megfelelő teljesítményt nyújtani.

Zanatta hozzátette, számára a Magyar Jégkorong Szövetség átalakított utánpótlásprogramja a minta, amely Glen Williamson vezetésével az U13-as korosztálytól próbálja megteremteni a minőségi utánpótlást. Mint írtuk, nyáron meg is próbálták elcsábítani az évek óta Magyarországon dolgozó tengerentúli szakembert. “Meg kell emeljem a kalapom Glen Williamson előtt ? mondta Zanatta ?, mert vezetésével a magyarok óriási lépéseket tettek meg és jelentősen megerősítették a hazai utánpótlást. Nem kell újra felfedeznünk a meleg vizet, egyszerűen meg kell néznünk, hogy csinálják a magyarok és követnünk kell őket. Ezekhez persze komoly és nehéz döntéseket kell meghoznunk, de ezek a döntések a szükségesek ahhoz, hogy megalapozzák a jövőt, amely megfelelően erős hazai alapot épít, és amelyhez egy-egy honosított játékost persze mindig hozzá lehet adni, ha nagyon szükséges.” A teljes interjút erre a linkre kattintva olvashatják el.

Cimkék: , , , ,

Nem lehet hozzászólni.

   H I R D E T É S
Eseménynaptár
április 21., vasárnap
NVB 15:00 HUNKOR 2-0VÉGE
április 22., hétfő
NVB 12:30 HUNNED 2-0VÉGE
    • SPORT 1
április 23., kedd
VÁL 19:30 ITAHUN 5-6VÉGE
április 24., szerda
NVB 12:30 HUNNOR 1-2 BVÉGE
    • SPORT 2
április 26., péntek
NVB 20:25 HUNAUT 2-3 BVÉGE
április 27., szombat
NVB 16:00 HUNFRA 
    • AMC MIKRO
április 28., vasárnap
VB 16:00 HUNJPN 
    • SPORT 2
április 30., kedd
VB 16:00 HUNKOR 
    • SPORT 1
május 1., szerda
VB 12:30 HUNROM 
    • SPORT 1
május 3., péntek
VB 19:30 HUNITA 
    • SPORT 1
Partnerünk
Archívum