Ross Mahoney

   

Ross Mahoney, a Washington Capitals játékosmegfigyelő-igazgatója a székesfehérvári U18-as divízió 1/B csoportos világbajnokságon járt, és két magyar meccset is megnézett. Megkérdeztük, mit gondol a magyarokról és hogyan működik a kiválasztás folyamata.

Milyen szempontok alapján, hogyan választja ki a játékosokat, akiket aztán a Washington Capitals csapatába draftol?

Szögezzük le: nem egyedül döntök, egy kis csapatom van, közösen figyeljük a játékosokat, és megbeszéljük a tapasztalatokat. Európában két scout dolgozik nekünk, Stockholmban és Prágában, emellett van kettő az USA-ban, Kanadában pedig öten segítenek nekem. Ők minden meccs után írnak egy jelentést. Minden szezonban több ezer ilyen születik, általában a játékosokról is rengeteg különböző adatunk van, tehát átfogó képet kapunk. A csapatomból mindenkivel legalább heti egyszer beszélek is, tehát tudok róla, hogy kiket érdemes figyelni. Emellett folyamatosan olvasom az említett beszámolókat. Most épp 1996-os, esetleg 1997-es játékosokat figyelünk a szezonban, én pedig minden világeseményre személyesen is ellátogattam. Ez ilyenkor úgy működik, hogy kapok neveket, akiket kimondottan figyelek, de természetesen a helyszínen is nyitva tartom a szemem, és folyamatosan keresem a tehetségeket. Amit az általános szempontokról el tudok mondani, hogy mindig okos, értelmes játékosokat keresünk. Nagyon biztos, jó korcsolyatudás kell, hiszen az NHL-ben a legjobbakkal, a legjobbak ellen kell felvennie a versenyt a kiválasztottaknak. Figyeljük a jégkoronghoz szükséges képességeket, azt, hogy mennyire keményen dolgozik a játékos, mennyire megy bele az ütközésekbe stb. Fizikálisan is a topon kell lenni, és látni kell a jégen. Az is fontos, milyenek emberileg ezek a fiatalok, milyen a hozzáállásuk, hogyan élnek a jégen kívül. Elmondhatom, hogy az NHL-be nem csak játékosként, hanem emberileg is csak a legjobbak jutnak el, hiszen hatalmas a verseny, miért foglalkoznánk problémás esetekkel és olyanokkal, akik bármilyen szinten nem professzionálisak?

A székesfehérvári U18-as világbajnokság két napját végignézte, a magyar csapatban lát ígéretes tehetségeket?

Meg kell őriznem a titkaimat, nem mondhatok konkrétumokat, neveket, a főnököm mérges lenne. Általánosságban úgy láttam, a magyar csapat nagyon fegyelmezett és megfelelően trenírozott. Az edzői szisztémákat fel lehet fedezni a játékukban. Lenyűgözött, hogy milyen keményen dolgoznak és milyen fegyelmezettek a jégen. Ráadásul jó emberelőnyös játékot mutattak, hatékonyak voltak. Talán ezt még elmondhatom: voltak játékosok, akiken megakadt a szemem, kérdés, hogyan tudnak tovább fejlődni az elkövetkező időben. Bármi előfordulhat, kemény munkával magasra lehet jutni. És miért ne álmodnának ezek a gyerekek az NHL-ről?

Ross Mahoney

Cimkék: , , ,

Nem lehet hozzászólni.

   H I R D E T É S
Eseménynaptár
április 21., vasárnap
NVB 15:00 HUNKOR 2-0VÉGE
április 22., hétfő
NVB 12:30 HUNNED 2-0VÉGE
    • SPORT 1
április 23., kedd
VÁL 19:30 ITAHUN 5-6VÉGE
április 24., szerda
NVB 12:30 HUNNOR 1-2 BVÉGE
    • SPORT 2
április 26., péntek
NVB 20:25 HUNAUT 2-3 BVÉGE
április 27., szombat
NVB 16:00 HUNFRA 2-1VÉGE
április 28., vasárnap
VB 12:30 KORSLO 4-2VÉGE
VB 16:00 HUNJPN 3-1VÉGE
    • SPORT 2
VB 19:30 ROMITA 1-6VÉGE
április 30., kedd
VB 12:30 SLOROM 
VB 16:00 HUNKOR 
    • SPORT 1
VB 19:30 ITAJPN 
    • SPORT 1
május 1., szerda
VB 12:30 HUNROM 
    • SPORT 1
VB 16:00 JPNKOR 
    • SPORT 2
VB 19:30 SLOITA 
    • SPORT 2
május 3., péntek
VB 12:30 KORROM 
    • SPORT 1
VB 16:00 SLOJPN 
    • SPORT 1
VB 19:30 HUNITA 
    • SPORT 1
május 4., szombat
VB 12:30 ROMJPN 
VB 16:00 HUNSLO 
VB 19:30 HUNSLO 
    • SPORT 2
Partnerünk
Archívum