Váczi Dávid

   

A 22 éves sportember 2011-ig jégkorongozott, néhány éve elment játékvezetőnek, a nyáron az IIHF-keretbe választották.

18 éves koráig jégkorongozott, akkor abbahagyta, utána játékvezető lett. Jó döntés volt?

Akkoriban közbejött egy sérülés és a továbbtanulás miatt befejeztem a versenyszerű sportolást. Azonban a kötelező szabályismereti oktatás során nagyon megtetszett a játékvezetés. Játékosmúltamból adódóan rengeteg ismerőssel találkoztam a bírók között, úgyhogy belevágtam a játékvezetésbe. Emellett persze hiányzik a jégkorongozás is. Ezért ebben a szezonban csatlakoztam az UTE OB III.-as csapatához. Maximális nyugodtsággal kijelenthetem, hogy számomra hibátlan döntés volt a fújás választása, mert így a lehető legközelebb tudtam maradni a jéghez, nem kellett mindent eldobnom magamtól, amit addig a pályán felépítettem, viszont így jutott idő a magánéletre is. Ezen a pályán fejlődött a kommunikációs képességem, a határozottságomat fejlesztettem. Amíg nem csinálja valaki, bele sem gondol, milyen kiállni középre, és eladni a döntéseit a nézőseregnek. Hozzáteszem, nagyon nagy előnyt jelent, hogy én sem mostanában kerültem a jégpályák közelébe és nem egy teljesen más világból beesett érdeklődő civil figura vagyok, hanem hogy játékosként lehúztam jó pár évet.

Hol tart most, mik a céljai és hogyan ajánlaná a játékosoknak ezt a pályát?

Az előző szezon második felében egyre több lehetőséget kaptam a MOL Ligában, valamint nagy örömömre helyet kaptam a döntő sorozatban is. Sőt egy igazán különleges Magyar Kupa-döntőn is vonalazhattam. Az idei év elején nemzetközi jelölést kaptam, és rögtön meghívást is nyertem az U20-as divízió 2/B-s vb-re Szerbiába. Hozzátenném, hogy ez a szezon nagyon jól alakult a MOL Ligában és rengeteg meccsünk van, amiből szerencsére sokat fújhatok én is. Ez nagyon jól jön a vb-re készülés szempontjából is, magabiztosabbá, rutinosabbá válok addigra. Fontos, hogy ne hozzak szégyent a magyar játékvezetésre, meg kell mutatnom, hogy jogosan van ennyi magyar játékvezető az EBEL-ben és a világbajnokságokon. Persze nem utolsósorban szeretnék idén is minél több meccset fújni az OB I.-es rájátszásban, valamint a döntőben is szívesen vonalaznék.

A játékosoknak ajánlani tudom ezt a pályát, mert sajnos ki kell jelenteni, még mindig hiány van igazolt játékvezetőkből Magyarországon. A játékosokból lett bíróknak egyik kiemelkedő előnye a koritechnika, de hatalmas előnyt jelent a játékosmúlt, vannak bizonyos apróságok, amit csak az láthat, aki mindezt a saját bőrén tapasztalta. De mindig jó, ha van az embernek egy B terve. Saját bőrömön tapasztalva vagy akár látva, rengeteg ex-játékost ma már bíróként, bármi közbejöhet a játékoskarrier során, rengeteg változó van, ami befolyásolhatja azt. Nagyon fontosnak tartom, hogy több lábon álljak, ezért is kezdtem el az egyetemet. Végszóként nem szabad elfelejteni azt sem, hogy játékvezetőként is igen magasra lehet törni, és rengeteg célt tudunk magunk elé felállítani, és akár komoly nemzetközi karriert lehet itt is véghez vinni, erre jó példa Gebei Péter. Minderre úgy van esélyünk, hogy a lehető legközelebb maradunk a jéghez.

vaczi david

Váczi Dávid (balra), Haszonits Miklós, Wolf László és Kis-Király Barna társaságában a Fehérvár?Olimpija Ljubljana EBEL-utánpótlás mérkőzés előtt az öltözőben.

Cimkék: ,

Nem lehet hozzászólni.

   H I R D E T É S
Eseménynaptár
április 21., vasárnap
NVB 15:00 HUNKOR 2-0VÉGE
április 22., hétfő
NVB 12:30 HUNNED 2-0VÉGE
    • SPORT 1
április 23., kedd
VÁL 19:30 ITAHUN 5-6VÉGE
április 24., szerda
NVB 12:30 HUNNOR 1-2 BVÉGE
    • SPORT 2
április 26., péntek
NVB 20:25 HUNAUT 2-3 BVÉGE
április 27., szombat
NVB 16:00 HUNFRA 
    • AMC MIKRO
április 28., vasárnap
VB 16:00 HUNJPN 
    • SPORT 2
április 30., kedd
VB 16:00 HUNKOR 
    • SPORT 1
május 1., szerda
VB 12:30 HUNROM 
    • SPORT 1
május 3., péntek
VB 19:30 HUNITA 
    • SPORT 1
május 4., szombat
VB 19:30 HUNSLO 
    • SPORT 2
Partnerünk
Archívum