Backström megkapja az ezüstérmét

 

A svéd támadó jogerősen is doppingolt, de nem teljesítménynövelés céljából. A NOB elégségesnek tartja a döntőről történő eltiltását. Az IIHF még nem döntött a szankciókról, az NHL nem bünteti meg.

Mint ismert, Szocsiban nem léphetett jégre az olimpiai döntőben Nicklas Backström, miután az allergiagyógyszere miatt fennakadt egy doppingvizsgálaton. A NOB szabályai értelmében addig nem is kaphatta meg az ezüstérmét, a csapattársaival ellentétben, amíg nem tisztázódott az ügye. Ez most megtörtént, így a NOB Fegyelmi Bizottsága megállapította a doppingvétséget és helybenhagyta a döntőről való felfüggesztést, de további szankciókat nem tart indokoltnak. Ugyanakkor felkéri az IIHF-et, hogy a saját hatáskörén belül rendelkezzen a további szükséges intézkedésekről. Mindez azt is jelenti, hogy Backström átveheti az ezüstérmet.

Az indoklás szerint a felfüggesztés megfelelő intézkedés volt, mivel a vizeletmintában az engedélyezettet meghaladó PSE-szintet mértek, és a sportoló a döntő előtt tartott meghallgatásán azt is elmondta, hogy már aznap is vett be a gyógyszeréből.

backstrom

Ugyanakkor a NOB figyelembe vette, hogy Backström mindvégig együttműködő volt, előzetesen feltüntette a dopping-ellenőrzési lapján az általa szedett szert, és kikérte a csapatorvos véleményét, arra támaszkodott abban a kérdésben, hogy a szer szedése okoz-e bármilyen problémát az ellenőrzés során.

A vizsgálat azt is feltárta, hogy Backström a szert nem teljesítménynövelés céljából szedte. Mindezekre az enyhítő körülményekre alapozva döntött úgy a NOB, hogy a csatár megkaphatja a svéd válogatott által szerzett ezüstérmet és a hozzá tartozó oklevelet.

Backströmöt nem kárpótolja az utólagos esemény, hiszen nem játszhatott élete fő meccsén, az olimpiai döntőben és nem társaival együtt vehette át az ezüstérmet. A NOB döntése értelmében a Nemzetközi Jégkorong Szövetségen a sor, hogy ítéletet mondjon a doppingvétségen ért svéd csatár felett.

Cimkék: , , ,

Nem lehet hozzászólni.

   H I R D E T É S
Eseménynaptár
április 21., vasárnap
NVB 15:00 HUNKOR 2-0VÉGE
április 22., hétfő
NVB 12:30 HUNNED 2-0VÉGE
    • SPORT 1
április 23., kedd
VÁL 19:30 ITAHUN 5-6VÉGE
április 24., szerda
NVB 12:30 HUNNOR 1-2 BVÉGE
    • SPORT 2
április 26., péntek
NVB 20:25 HUNAUT ÉLŐ
április 27., szombat
NVB 16:00 HUNFRA 
    • AMC MIKRO
április 28., vasárnap
VB 16:00 HUNJPN 
    • SPORT 2
április 30., kedd
VB 16:00 HUNKOR 
    • SPORT 1
május 1., szerda
VB 12:30 HUNROM 
    • SPORT 1
május 3., péntek
VB 19:30 HUNITA 
    • SPORT 1
Partnerünk
Archívum