Backströmöt nem tiltja el az NHL

 

A NOB bejelentette, a svéd hoki szervezetében pszeudoefedrint találtak. A szer nem szerepel az NHL tiltólistáján, az alelnök szerint ráadásul orvosi okok miatt, nem teljesítményfokozó szándékkal szedte a svéd csatár.

A bejelentés szerint a doppingellenőrzésre szerdán került sor, de túl sok mintát kellett vizsgálni, ezért nem született korábban eredmény, így történt, hogy Backström a pozitív mintaadás ellenére ott lehetett a jégen a pénteki elődöntőben Finnország ellen, az egyenlítő gólnál gólpasszt is adott. Ennek fényében érthetetlen, hogy a vasárnapi döntő bemelegítéséről kellett a játékost eltávolítani. A tiltott hatóanyagból a megengedett 150 mg helyett 190 mg-ot mutatott ki az A próba, emiatt nem lehetett ott az olimpiai döntőben.

Döntőbeli játéka olyannyira biztos volt, hogy a bemelegítés kezdete előtt kiosztott hivatalos csapatlistán még szerepelt, majd negyedórával később új csapatlistát adtak ki. Ezzel a késlekedéssel a NOB és a WADA jelentősen belenyúlt a svéd válogatott olimpiai döntő előtti felkészülésébe.

A pszeudoefedrin az egyik leghányatottabb sorsú doppinglistás szer. Ahogy a szakirodalomban áll: “A pszeudoefedrin 2003-ig szerepelt a tiltólistán, majd lekerült, és a továbbiakban a WADA a monitoring programjában tanulmányozta. A tiltólistára való visszakerülést a monitoring programban tapasztalt, a hatóanyaggal történő egyértelmű visszaélések indokolták. A pszeudoefedrin teljesítménynövelő hatása meghatározott dózis felett, tudományosan bizonyított tény.”

Bill Daly, az NHL alnöke gyorsan reagált a hírre. Elmondása szerint mindent értenek és tudomásul vesznek, amit a NOB és a WADA mond és szankcionált, de megállapítható, hogy Nicklas Backström a csapatorvos útmutatásai alapján és általa jóváhagyott módon szedett be gyógyszert az allergiájára. Ezen is túlmenően megállapította, hogy a WADA által tiltott szer jelenleg nem szerepel az észak-amerikai liga tiltólistáján, tehát az NHL szabályai szerint nem minősül doppingszernek. Mindezek miatt Bill Daly nem számít arra, hogy az NHL bármilyen szankcióval élne a Washington Capitals játékosával szemben.

Megállapíthatjuk, máris egy újabb érdekes sportdiplomáciai és erkölcsi helyzet van kialakulóban.

Cimkék: , , ,

Nem lehet hozzászólni.

   H I R D E T É S
Eseménynaptár
április 14., vasárnap
VB18 16:30 HUNDEN 1-4VÉGE
AL 18:30 ETOLHL 5-1VÉGE
április 15., hétfő
VB18 13:00 GERHUN 8-2VÉGE
április 17., szerda
VB18 13:00 AUTHUN 6-5 BVÉGE
április 18., csütörtök
VB18 13:00 HUNUKR 4-7VÉGE
április 19., péntek
VÁL 18:30 HUNNOR 2-1VÉGE
    • DUNA WORLD
április 20., szombat
VÁL 16:00 HUNNOR INFO
VB18 16:30 JPNHUN 
április 21., vasárnap
NVB 15:00 HUNKOR 
    • AMC MIKRO
április 22., hétfő
NVB 12:30 HUNNED 
    • SPORT 1
április 24., szerda
NVB 12:30 HUNNOR 
    • SPORT 2
április 26., péntek
NVB 20:25 HUNAUT 
    • AMC MIKRO
április 27., szombat
NVB 16:00 HUNFRA 
    • AMC MIKRO
Partnerünk
Archívum