Sok a kérdőjel Backström ügye körül

   

A svéd csapat sajtótájékoztatót tartott a doppingügyben. Ha igaz a verziójuk, Backström feltehetően akkor sem játszhatott volna a döntőben, de a NOB sem járt el tisztességesen. Dr. Tiszeker Ágnes segített az eligazodásban.

Egyelőre elég sok a homályos pont a svéd válogatott csatár állítólagos doppingvétsége körül. A NOB és a Wada álláspontját nem ismerjük, azonban a svéd válogatott szakemberei, az IIHF svéd vezetői és NHL-es források is megszólaltak az ügyben. A rendelkezésre álló információk tehát meglehetősen egyoldalúak, de érdekes kérdéseket vetnek fel. A svéd szövetség vasárnap tartott egy sajtótájékoztatót Szocsiban, amelyen Tommy Boustedt csapatvezető, Björn Waldeback csapatorvos és Mark Aubrey, az IIHF orvosi részlegének svéd nemzetiségű vezetője mellett megszólalt maga Nicklas Backström is.

A sajtótájékoztatót Tommy Boustedt kezdte, aki rögtön az elején igen élesen fogalmazott: “A játékosok, az edzők, az egész szakmai stáb nevében elmondhatom, hogy mindannyian nagyon mérgesek vagyunk a történtek miatt. Véleményünk szerint a NOB lerombolta a svéd hoki történetének egyik legnagyszerűbb napját.” A svédek elmondása szerint a játékostól a szerdai szlovén meccs után vettek mintát, amelynek eredménye már két nap múlva, vagyis pénteken megszületett. Amíg a másik oldal ezt nem erősíti meg, addig nem lehet tudni, valóban így történt-e. A svédek állítása szerint csak az A próba bizonyult pozitívnak, a B próba elemzését még nem végezték el. A vasárnap helyi idő szerint 16:10-kor kezdődő döntő előtt két és fél órával, vagyis fél kettőkor Boustedt kapott egy telefont, amelyben a svéd olimpiai bizottság egy illetékese az iránt érdeklődött, hogy merre jár Nicklas Backström, mert délután két órakor meghallgatása lesz egy hotelben az olimpiai falun kívül. A játékost nem lehetett elérni telefonon, mert a jégpályán edzett, készült a mérkőzésre. A csapatvezető így kerékpárra pattant, azon szállította be a játékost a meghallgatásra. Útközben találkoztak csapattársakkal, akik természetesen nem értették, miért kerekeznek a meccs helyszínével ellentétes irányba.

A meghallgatás után a játékost eltiltották a mérkőzésről, így Backström és Boustedt vissza sem ment a Balsoj Arenában, hanem az olimpiai faluban, televízión keresztül nézték meg a mérkőzést. “Nem könnyen sírom el magam, de mindketten rettenetesen szomorúak voltunk, hiszen Nicklas élete legfontosabb meccsére készült, úgyhogy mindketten sírtunk. Ez nekem és a svéd hokinak is az egyik legkeményebb napja volt, és minderről a NOB tehetett. Beszéltem Nicklasszal, minden valószínűség szerint az ügyvédei jogi úton akarnak majd elégtételt venni. Ez az eset az NHL-játékosok további olimpiai részvételét is veszélyezteti, beszéltem a liga és a játékosok szakszervezetének néhány emberével, mindannyian nagyon feldúltak voltak az ügy miatt, melyet ellenük is ért támadásként értékelnek. A NOB amatőr módon viselkedett, ami nagyon szomorú, és hatással lesz Nicklasra, sőt globálisan a hokira is. Különösen az időzítés volt rettenetes, gyanúm szerint emögött sportpolitikai játékok zajlanak. A NOB két nappal korábban meghozta döntését, megvárták, amíg a lehető legnagyobbat szól az ügy.”

Ami a történet orvosi részét illeti. A játékos azzal védekezik, hogy allergiájára hét éve szed egy Zyrtec-D nevű készítményt, orvosi utasításra és engedéllyel. Ebben van egy pszeudoefedrin nevű hatóanyag, ami tiltólistán van. Nem általában, hanem egy bizonyos mennyiség fölött, ami újabb kérdéseket vet fel. A csapatorvos, Waldeback elmondása szerint már volt ezzel probléma Vancouverben is egy másik játékosnál, ott egy nap múlva újabb mintát vettek a játékostól, és mivel akkorra a határérték alá esett a tiltott szer mennyisége, így a játékos megúszta egy figyelmeztetéssel. “Nicklast többször ellenőrizték az olimpia előtt. Ő maga kérdezte meg tőlem, hogy szedheti-e tovább ezt a szert, azt válaszoltam, hogy napi egyet nyugodtan bevehet. Ha holnap megkérdezné, ugyanezt tanácsolnám neki. Nagy a felelősségem a történtekben. Másfelől felfoghatatlan, ami történt, egy játékos teljesítményét alig befolyásoló orvosságot szedett, ennek lett az a következménye, hogy élete legfontosabb napját pokollá tették. Ezt elképzelni sem tudtuk volna korábban.”

Mark Aubrey, az IIHF orvosi részlegének svéd vezetője elmondta, hogy a doppingellenőrzéseket az olimpián a NOB és a szervezőbizottság munkatársai végzik, a nemzetközi szövetség csak felügyeli, tanácsaival segíti a munkájukat, de a hatáskörök alapján ez a feladat a NOB-hoz tartozik. Backström esetéről annyit mondott, hogy a játékos doppingszempontból mindenképpen a körülmények szerencsétlen áldozata, aki többször átesett doppingszűrésen, a torna előtt feltüntette a gyógyszert az általa szedett készítmények között. Azt is elmondta, a megengedett mennyiség 150 nanogramm per milliliter, és úgy értesült, a játékosnál 190 nanogrammot mértek. “A dopping továbbra sem engedélyezett, de ez nem doppingeset” – zárta le Aubry, aki sejtetni engedte azt is, hogy információi szerint csak a A próba eredménye van meg, a B próbát nem vizsgálták még. A svéd szakember ugyanakkor azt is hozzátette, hogy a játékok alatt végzett ellenőrzések szigorúbbak, elképzelhető, hogy a korábban végzett teszteken nem volt erre a hatóanyagra próba.

Matthew Schneider, az NHL-es játékosok szakszervezetének szakértője szerint is baj van az eljárással: “Világos, hogy nem doppingolt a játékos. Egy bizonyos ponton túl a józan észnek kellett volna érvényesülnie, de ez nem történt meg. Nagyon sok kérdés felmerül ezzel kapcsolatban. A folyamatban nem vettünk ugyan részt, de Backström a mi játékosunk. Számunkra kiemelten fontos az ügy, hatalmas kárt okoztak ezzel a döntéssel. Elvették a játékostól élete egyik legfontosabb napját.”

A játékos is megszólalt, Backström a következőket mondta: “Nincs mit titkolnom. Vannak allergiás problémáim, sok éve szedem a Zyrtec-D-t, úgyhogy a történtek valósággal sokkoltak. Nem érzem úgy, hogy bármit is másképpen csináltam volna, mint a megelőző hét év során. Hosszú évek óta játszom a válogatott színeiben, rengeteg mérkőzésen vettem részt, de soha nem volt ilyen problémám. Nagyon szomorú vagyok, nagyon sajnálom a srácokat, akik közül sokan ott voltak az öltözőben, amikor el kellett mennünk a meghallgatásra. Őszintén szólva nem is tudom, mit lehet ilyenkor mondani. Az NHL-ben idén már kétszer vizsgáltak és egyszer a NOB is, még januárban. Akkor is szedtem ezt a gyógyszert. Már hét éve szedem, évente négy ellenőrzés van az NHL-ben. Két hete vagyok itt, ez volt életem egyik legszebb két hete, amelyet egy nagyszerű csapat tagjaként tölthettem. Kész voltam, hogy életem legfontosabb meccsén pályára lépjek, erre két és fél órával a meccs előtt eltiltanak. Nagyon szomorú vagyok. Erről még sokat kell beszélgetnünk és vannak még további tesztek is, amelyeket el kell végezni. A lehetséges jogi lépésekről a következő néhány napban döntünk.”

Mint látható, az ügyben elég sok a bizonytalan pont, a történetet Magyarországról nem is fogjuk tudni teljes mélységében feltárni, de a tisztánlátás végett felhívtuk dr. Tiszeker Ágnest, a Magyar Antidopping Csoport (MACS) vezetőjét, hogy adjon felvilágosítást. Tiszeker készségesen nyilatkozott blogunknak, mint elmondta, ha ez a történet igaz, akkor bár a játékos vitte el a balhét, de a felelősség egyértelműen a svéd olimpiai bizottságot, illetve annak orvosi stábját terheli. Részleteket előzetesen nem tudott az ügyről, de a Zyrtec-D köztudottan tiltólistás készítmény, nekünk is ajánlotta a MACS honlapját, ahol kiemelt helyen szerepel a meg nem engedett gyógyszerek és hatóanyagok között. Tiszeker elmondta, hogy bár Magyarország nem nagyhatalom a téli olimpiákon, de így is napi kapcsolatban volt a magyar csapattal, ilyesmi egyszerűen nem fordulhat elő normális esetben. Maga a szer egyébként nem számít kemény doppinganyagnak, teljesítménynövelő hatása kérdéses, ennek szedésétől nem jégkorongozik senki jobban. A légutak megtisztítását szolgálja, amitől a beteg könnyebben lélegzik, illetve az eldugult részeken kisebb a baktériumok megtelepedésének valószínűsége.

Versenyidőszakon kívül a szedése engedélyezett, csak versenyek ideje alatt korlátozzák a mennyiséget. Az olimpián egyébként a versenyidőszak az olimpiai falu megnyitásától annak bezárásáig tart, ez idő alatt nem lehet átlépni a határértéket. Ha a játékos valóban napi egy tablettát szedett volna be, minden valószínűség szerint, nem is lett volna semmi baj. A szer egyébként 24 órán belül kiürül. Ennek fényében, tesszük hozzá mi, viszont nehezen érthető a svédek védekezése, hogy miért nem ismételték meg a tesztet egy nappal később, hiszen addigra nyilvánvalóan eltűnt volna Backström szervezetéből a pszeudoefedrin, a doppingvétséget pedig ennek ellenére elkövette. Az már a NOB szempontjából fogós kérdés, hogy miért csak vasárnap délután volt a meghallgatás.

backstrom_slo

A MACS vezetője az ilyenkor szokásos ügymenetről elmondta: “A labornak elvileg 24 órán belül jeleznie kell, ha pozitív a minta. Az olimpián azonban kitelepült laborok vannak, amelyek intenzív kihasználtság mellett dolgoznak, különösen a játékok vége felé. Ezzel együtt elképzelhetetlen, hogy 48 órán belül ne lett volna meg az eredmény. Ha a sportoló valóban szerdán adott mintát, akkor az elemzés eredményének péntekre mindenképpen meg kellett lennie. Az eredmények közlésére szigorú szabályok vonatkoznak, éppen a manipuláció lehetőségének kizárásának érdekében.”

A normál ügymenet szerint ilyenkor a sportoló vagy a csapat kap értesítést a pozitív eredményről. Ennek fényében a sportoló eldöntheti, hogy kéri-e a B minta ellenőrzését azért, hogy a tévedés lehetőségét kizárják. Backström egyből elismerte a vétséget, megnevezte a szert, sőt, az előzetes bejelentő lapon is feltüntette azt, ami fontos bizonyíték a jóhiszeműsége mellett.

Ugyanakkor az eddig elmondottakból nem derül ki, hogy miért kellett péntektől vasárnap kora délutánig várni, hogy értesítsék a sportolót, miért az öltözőből kellett az utolsó pillanatban kirángatni a játékost. “Ez nem hangzik jól – értett egyet a MACS vezetője. – Nem elegáns dolog, éppen azért vannak a szigorú eljárási szabályok, hogy ilyenkor hagyjunk időt a csapatnak és a játékosnak, hogy reagáljanak a helyzetre. A svéd olimpiai bizottság feladata, hogy ilyen esetben kielégítő magyarázatot kérjen a NOB-tól arra vonatkozóan, hogy az eljárási szabályoknak megfelelően jártak-e el és miért csúszott ennyit a játékos meghallgatása. Nem szép ez a történet, aminek legnagyobb vesztese kétségkívül a játékos.” Az eddig elmondottakból számunkra az derül ki, hogy Par Marts, a svédek szövetségi kapitánya jogosan kéri számon a bánásmódot, amely nem volt méltó sem az eseményhez, sem az érintettekhez.

Azonban nem csak a NOB adós még fontos válaszokkal, hanem a svédek is. Az ugyan látszik, hogy ez az eset tényleg inkább baleset, mintsem súlyos doppingvétség, mégis nehezen érthető, hogyan léphette át a pszeudoefedrin a határértéket, ha a játékos tényleg csak napi egy pirulát vett be. Egyáltalán, nehezen érthető meg, hogy miért kellett ezzel a gyógyszerrel kísérletezni, ha már Vancouverben hajszál híján eltiltottak valakit miatta és ha vannak olyan, a tiltólistán nem szereplő készítmények, amelyekkel az kiváltható. Nem értjük azt sem, milyen alapon várja el a svéd olimpiai bizottság a doppingolást ellenőrzőktől, hogy hunyjanak szemet a határérték átlépése felett. Számos vicc jut erről eszünkbe, de nincs kedvünk ezzel tréfálkozni, hiszen az ügy itt nem fog megállni, az IIHF-nek saját hatáskörben további szankciókat kell megállapítania, amelyek a legnagyobb jó akarat feltételezése mellett is a világbajnokságába is kerülhet Backströmnek.

Cimkék: , , , , , , , ,

Összes (26)

Utolsó hozzászólások

 1.   #21
  miklossy,   

  @jacint70: mert nem eleve tiltólistás a készítmény, hanem csak egy bizonyos dózis felett.

 2. jegib
    #22
  jegib,   

  @blackiii: én is emlékszem, az sem tartott vissza senkit a doppingtól...

 3. blackiii a rezidens DJ
    #23
  blackiii,   

  @jegib: Azt sem ő akarta, szerencsétlen.

 4. jegib
    #24
  jegib,   

  @blackiii: sztem ez egy nehéz kérdés, talán az NDK úszónőknek tervszerűen adagolták akaratuk ellenére, de azt nehéz elhinni, h Armstrongnak pisztolyt fogtak a fejéhez mikozben szurizták belé az EPO-t. És nehezen hiszem h az oroszok nem önként és dalolva szívták az egyenlőre totál veszélytelennek tartott nemesgázt... Én valahogy inkább ezt is legalizálnám

 5. blackiii a rezidens DJ
    #25
  blackiii,   

  @jegib: Igazad van, nehéz kérdés. LOL, legalize it! :-))) Ovecskin is bevihette volna a haverját ott fentebb, lehet már allergiás sem lenne. :D

 6. Von Siebenbuergen
    #26
  Von Siebenbuergen,   

  A NOB olyan Grál-lovagok szervezete, akik a tisztaság érdekében mindig, mindent megtesznek. Schmitt Pál például mind a mai napig a NOB tagja, ez a kiváló és kikezdhetetlen erkölcsű szervezet nem érezte úgy, hogy meg kellene válnia tőle.
  És ez csak egy példa, még hosszan lehetne sorolni, de egy kenőcs miatt bárkinek az életét zokszó nélkül pokollá teszik. Így megy ez.

Te mit gondolsz?

Eseménynaptár
október 20., csütörtök
U18 16:30 PEFMAC 1-10VÉGE
SVK3 17:00 RUZHKB 2-1VÉGE
U18 17:30 AVSTVS 21-0VÉGE
U18 17:45 UTEDHK 3-2VÉGE
MOL 18:00 DHKBEO 6-0VÉGE
U18 18:30 MISETO 3-2 BVÉGE
október 21., péntek
KK 15:30 MISJES 4-1VÉGE
MOL 18:00 DHKFTC 5-1VÉGE
MOL 18:30 BRASCC 4-2VÉGE
MOL 18:30 TITBEO 4-3 HVÉGE
KK 19:00 GALTYC 0-12VÉGE
október 22., szombat
EBYSL 13:10 OHCHKB 6-1VÉGE
EBJL 14:30 RBSAVS 1-6VÉGE
KK 14:30 MISGAL 5-1VÉGE
EBJL 16:00 KACVAS 8-2VÉGE
EBJL 16:00 MARMAC 3-6VÉGE
EWHL 16:00 KMHSAE 3-2 HVÉGE
EBJL 16:10 VSVETO 6-2VÉGE
EBYSL 16:10 VASZNO 5-4VÉGE
EBJL 16:25 OHCUTE 1-4VÉGE
EBEL 17:30 AVSHCB 2-4VÉGE
EBJL 18:00 VICDMJ 5-2VÉGE
EBYSL 18:00 RBSAVS 5-4 HVÉGE
KK 18:00 TYCJES 1-2 HVÉGE
EBYSL 18:15 TRKMAC 3-2VÉGE
MOL 18:30 DABMAC 6-5VÉGE
október 23., vasárnap
EBJL 10:45 ZESAVS 0-10VÉGE
EBYSL 11:30 HCIAVS 3-8VÉGE
EBJL 12:40 OHCDMJ 2-0VÉGE
EBJL 13:30 RBSVAS 9-0VÉGE
EBYSL 13:45 OLLMAC 1-4VÉGE
EBJL 14:00 KACETO 3-2VÉGE
EBJL 14:00 MARHKB 5-2VÉGE
KK 14:30 JESGAL 3-2 HVÉGE
MOL 17:00 SCCBRA 0-3VÉGE
EBYSL 17:30 SLLHKB 2-1 HVÉGE
EBJL 18:00 VICUTE 3-8VÉGE
KK 18:00 TYCMIS 5-2VÉGE
október 24., hétfő
NHL 00:00 NYIMIN 
  • SPÍLER TV
MOL 18:00 UTETIT 
  • M4 SPORT
EBEL 19:15 AVSHCI 
október 25., kedd
U18   AVSSCC 
NHL 01:30 MTLPHI 
  • SPÍLER TV
október 26., szerda
CEHC   AVSOHC 
EBJL   MACDMJ 
NHL 01:00 PITFLA 
  • SPÍLER TV
NHL 04:00 NYIMIN 
  • SPÍLER TV
U18 17:00 ETOVAS 
EBYSL 17:40 VASEHL 
U18 18:40 KMHUTE 
U18 19:00 TVSSCC 
EBEL 19:15 ZNOAVS 
EBEL 19:15 ZNOAVS 
MK 20:40 HKBDHK 
október 27., csütörtök
U18   PEFKMH 
U18   SCCMIS 
NHL 01:00 NYIMTL 
  • SPÍLER TV
NHL 04:30 ANAWSH 
  • SPÍLER TV
MOL 17:00 SCCDAB 
MOL 17:30 BRATIT 
EBYSL 18:00 AVSOLL 
október 28., péntek
NHL 01:30 MTLTBL 
  • SPÍLER TV
NHL 04:30 LAKNSH 
  • SPÍLER TV
MOL 17:00 GALDAB 
MOL 18:00 BEOMAC 
MOL 18:00 UTEDHK 
U20 18:00 ZEGAVS 
MOL 18:30 MISFTC 
U18 18:30 SCCDHK 
EBEL 19:15 AVSKAC 
október 29., szombat
EBYSL   DMJSLL 
U18   MACETO 
NHL 01:30 NJDCHI 
  • SPÍLER TV
NHL 04:30 NYIMIN 
  • SPÍLER TV
EBYSL 15:25 VSVVAS 
U18 15:40 KMHAVS 
MOL 17:00 GALTIT 
EBYSL 17:10 ZNOMAC 
EBYSL 17:30 HCIHKB 
U18 18:40 UTEVAS 
október 30., vasárnap
EBJL   DMJETO 
EBYSL   DMJSLL 
EBYSL   HDJVAS 
U18   MACVAS 
NHL 01:00 MTLTML 
  • SPÍLER TV
NHL 04:00 ANAWSH 
  • SPÍLER TV
EBYSL 11:30 EHLHKB 
EBYSL 13:00 HCIMAC 
MOL 17:00 DHKMIS 
MOL 17:00 SCCTIT 
EBEL 17:30 VSVAVS 
MOL 17:30 BRADAB 
MOL 18:00 BEOUTE 
MOL 18:00 FTCMAC 
U18 18:40 UTEAVS 
   H I R D E T É S
   H I R D E T É S
Partnerünk