Kanada negyedszer vagy az USA másodszor?

   

Csütörtökön véget ér az olimpia női tornája a bronzmérkőzéssel és a döntővel.

A harmadik helyért 13 órától Svájc és Svédország játszik. Előbbi a negyeddöntőben Oroszországot verte 2-0-ra, az elődöntőben pedig helytállt Kanada ellen és 3-1-es vereséget szenvedett, utóbbi Finnországot gyűrte le 4-2-re a négy közé jutásért, az Egyesült Államok viszont 6-1-re verte. A svéd edző, Leif Boork bevallotta hétfőn, azért cserélte le az ötödik bekapott gól után Wallnert, hogy pihenhessen a bronzmérkőzésre. Jenni Asserholt, a skandinávok csapatkapitánya elmondta, nagyon örül, hogy Wallner és Martin Hasson személyében két jó barátnő áll az edző rendelkezésére a kapuban, ugyanis az érmek szempontjából fontos, hogy a csapatnak egy jó kapus adjon tartást. A svédek a legutóbbi női világbajnokságon a kiesés elkerüléséért játszottak, ezért égnek a bizonyítási vágytól, hogy megnyerjék a bronzérmet.

Svédország és Svájc kilenc mérkőzést játszott 1989 és 2012 között, hétszer a svédek nyertek, a gólkülönbségük 45-16, viszont legutóbb a 2012-es világbajnokságon 3-2-re nyert Svájc. Remek kapusok találkoznak, Wallner 127 lövésből 117-et védett, míg Florence Schelling 245 próbálkozásból 224 védést mutatott be.

A döntőben a háromszoros olimpiai bajnok Kanada és az első, 1998-as tornát megnyerő Egyesült Államok csap össze magyar idő szerint 18 órától. A két csapat rivalizálását nem kell különösebben ecsetelni, a juharleveleseket még soha másik együttes nem verte meg tétmérkőzésen a déli szomszédján kívül. Katey Stone, az amerikaiak edzője elmondta a szerdai sajtótájékoztatón, hogy a svédek elleni 6-1-es győzelem nem csapata legjobb teljesítménye volt, arra a döntőben lesz szükség, ahol agilis és eredményes játékot ígért, nem pedig szépet. Kiemelte, nem lehet a múltban élni, egy másik Kanada és egy másik USA lép jégre, mint az elmúlt olimpiai döntőkben. Számára a női jégkorongot az teszi széppé, hogy amatőrök játsszák, a lányai négy évvel ezelőtt elkötelezték magukat arra, hogy amatőrként szeretnének olimpiai bajnokok lenni.

Kevin Dineen, a kanadaiak trénere a Kanada-kupához és egy NHL?Szovjetunió mérkőzéshez hasonlította a csütörtök esti mérkőzést. Megtisztelő számára egy olimpiai döntőben irányítani hazája válogatottját, sok biztató üzenetet kapott otthonról a csapattal együtt. Tisztelik ellenfelüket, a csapat lelkesen várja a mérkőzést, a gondolkodásmódjuk nem változott, készen állnak összemérni az erejüket másodjára is az Egyesült Államokkal.

Olimpián utoljára 1998. február 17-én kapott ki a kanadai válogatott, mégpedig az USA elleni döntőben, akkor az Egyesült Államok 3-1-re nyert. Több játékos is titkos kabalákat visel a torna során, Tara Watchorn, a kanadaiak védője például “Szocsi 2014″ feliratú puzzle formájú medált visel, de babonából nem mondja meg senkinek sem, hogy miért. Az amerikai ütőkön pedig “#OTOT” matrica díszeleg, szintén ismeretlen okokból. Jayna Hefford, Hayley Wickenheiser és Caroline Ouellette pedig történelmet írhatnak, ugyanis soha nem volt még olyan kanadai sportoló, aki zsinórban négy olimpiát nyert volna, erre a világon is csak két sportoló volt képes, Alekszandr Tyihonov szovjet biatlonos és Claudia Pechstein női gyorskorcsolyázó.

Cimkék: ,

Nem lehet hozzászólni.

   H I R D E T É S
Eseménynaptár
április 21., vasárnap
NVB 15:00 HUNKOR 2-0VÉGE
április 22., hétfő
NVB 12:30 HUNNED 2-0VÉGE
    • SPORT 1
április 23., kedd
VÁL 19:30 ITAHUN 5-6VÉGE
április 24., szerda
NVB 12:30 HUNNOR 1-2 BVÉGE
    • SPORT 2
április 26., péntek
NVB 20:25 HUNAUT 2-3 BVÉGE
április 27., szombat
NVB 16:00 HUNFRA 
    • AMC MIKRO
április 28., vasárnap
VB 16:00 HUNJPN 
    • SPORT 2
április 30., kedd
VB 16:00 HUNKOR 
    • SPORT 1
május 1., szerda
VB 12:30 HUNROM 
    • SPORT 1
május 3., péntek
VB 19:30 HUNITA 
    • SPORT 1
Partnerünk
Archívum