Stamkos már edz, de még nem áll készen

   

Az NHL legjobb formában lévő csatára november 11-én szenvedett sípcsonttörést. Egy hónapra rá már jégen edzett. Egy hete szabadon ütközhető edzésen, de még bizonytalan a szocsi szereplése.

Steven Stamkos jó formában várta a Boston elleni derbit november 11-én. A szezon addigi 17 meccsén 14 gólt és 23 gólpasszt szerzett, amivel természetesen vezette a kanadai táblázatot. (Stamkos 2010-ben, tehát 20 évesen, valamint 2012-ben NHL-gólkirály volt, eddigi 390 meccsén 222 gólt lőtt.) )Aztán az egyik bostoni kontra miatt korizott vissza, amikor elvesztette egyensúlyát és nagy sebességgel a kapunak ütközött. Azonnal látszott, hogy nagy a baj, a kőkemény játékos többször megkísérelt talpra állni, azonban végül hordágyon kellett levinni.

A legelső diagnózisok műtétről és 4-6 hónapos kihagyásról szóltak. Egy átlagos sportolónál egy ilyen sérülés 6-9 hónap lett volna. Másnap már arról szóltak a hírek, hogy a törés nem a komplikáltabb esetek közül való, így bár a 4-6 hónap a valószínű, de nem zárható ki, hogy az olimpiára készen áll majd a játékos. November 12-én mindenesetre Stamkost megműtötték, 14-én visszatért Tampába, hogy megkezdje a legjobb esetben is 3-4 hónapos rehabot. November 25-én sajtótájékoztató tartott, amelyen meg is jelent, bot és mindenféle segédeszköz nélkül járt, és bejelentette, indulni kíván az olimpián. December 14-én jégre lépett, korcsolyázott és ütőkezelési gyakorlatokat végzett. 33 nappal a lábtörése után.

Január 2-án teljes felszerelésben edzett csapattársaival, a rávezetéseket gyakorolták. Január 7-én kihirdették a kanadai olimpiai keretet, Stamkos szerepelt benne. Január 25-én sárga mezben edzett, ami azt jelzi, hogy enyhe ütközésekre készen áll, január 28-án pedig teljesen kékben jelent meg, eszerint már semmi baja. Ezzel kapcsolatban egy videót találtunk, így korizik egy kanadai jégkorongos 52 nappal azután, hogy eltört a sípcsontja.

Itt tartunk most, a játékos továbbra is kapja az ütközéseket, csapattársai szerint remekül áll a lábán, de bizonyos mozdulatoknál még éles fájdalmat érez. Az olimpia kezdetéig pedig kevesebb mint két hét van hátra. A dolgokat némileg megkönnyíti, hogy a Tampa gm-je az a Steve Yzerman, aki a válogatott szakmai vezetője is egyben. Az eredeti tervek arról szóltak, hogy Stamkos egy-két meccsen mindenképpen pályára lép a Tampa színeiben, egyrészt mert így fair a klubjával szemben, másrészt pedig mert a meccsszituációt semmivel sem lehet pótolni. Márpedig a Tampának az olimpiai szünetig mindössze négy mérkőzése van hátra. A szombaton esedékes montreali fellépés teljességgel kizárt, az első szóba jövő dátum február 4., amikor a Minnesotához látogatnak. Ennél is esélyesebb azonban az utolsó két hazai meccsük, 6-án a Maple Leafs, 8-án a Red Wings ellen. Már ha addig jelentős javulás áll be a játékos állapotában.

Stamkos training

Mert ezzel kapcsolatban maga Stamkos is bizonytalan: “Nem tudom, hogyan kellene éreznem magam ahhoz, hogy mérkőzést játszhassak, de előbb-utóbb így lesz ? nyilatkozta újságíróknak a montreali Bell Centre-ben tartott edzés után. ? Hallom, a srácok szerint jól mozgok, amit jó érzés hallani. Ma már kicsit többet voltam a sarokban, ahol kicsit többet is ütköztek le, de ez még messze nem full kontakt. Ilyenkor az a legjobb, ha hallgatsz a testedre. Nagyon sokat beszélünk az olimpiáról és továbbra is az a célom, hogy ott legyek, de a testem nem hazudik. Ha bizonyos mozdulatok még fájnak, akkor bizony az azt jelenti, hogy még nem állok készen.”

Stamkos Canada 2014

Ha február 8-án sem játszhat Stamkos, akkor sem úszik el automatikusan az olimpiája, elképzelhető ugyanis, hogy meccs nélkül is kiviszik. “A cél természetesen az, hogy játsszak meccset az olimpia előtt ? mondta a játékos még kedden Torontóban. ? Én is ezt szeretném. De ha ez nem lehetséges, akkor lesz egy beszélgetésünk a Tampa vezetésével arról, hogy mehetek-e az olimpiára vagy sem. Erről a lehetőségről még nem beszéltünk. Akkor kell átmenni az ilyen hidakon, ha odaértünk. De azt gondolom, ha erre a beszélgetésre sor kell kerüljön, akkor pár nappal az olimpiai elutazásunk előtt már lehetünk teljesen őszinték egymással. Ha én azt mondom, hogy készen állok rá, hogy az olimpián elinduljak, akkor a vezetésnek ezt el kell hinnie nekem. De nekem teljesen őszintének kell lennem velük ebben a helyzetben.”

Stamkos szerint egyelőre napról napra javul az állapota, napról napra kevesebb fájdalmat érez. De még mindig messze van a komfortérzéstől, amikor jégre lép. Másfél hete maradt, hogy teljesen, vagy legalábbis menedzselhető szinten rendbe jöjjön, és még akkor is kérdés, hogy milyen formában tér vissza. Négy éve még túl fiatal volt, nem lehetett ott a hazai olimpián, ahol bajnoki címet nyertek társai. Rohan az idő, de neki türelmesnek kell maradnia, miközben könnyen lemaradhat élete egyik legfontosabb eseményéről. Most 23 évesen ezt elviselni lehet a legnehezebb feladat számára.

Cimkék: , , , , ,

Nem lehet hozzászólni.

   H I R D E T É S
Eseménynaptár
április 21., vasárnap
NVB 15:00 HUNKOR 2-0VÉGE
április 22., hétfő
NVB 12:30 HUNNED 2-0VÉGE
    • SPORT 1
április 23., kedd
VÁL 19:30 ITAHUN 5-6VÉGE
április 24., szerda
NVB 12:30 HUNNOR 1-2 BVÉGE
    • SPORT 2
április 26., péntek
NVB 20:25 HUNAUT 
    • AMC MIKRO
április 27., szombat
NVB 16:00 HUNFRA 
    • AMC MIKRO
április 28., vasárnap
VB 16:00 HUNJPN 
    • SPORT 2
április 30., kedd
VB 16:00 HUNKOR 
    • SPORT 1
május 1., szerda
VB 12:30 HUNROM 
    • SPORT 1
május 3., péntek
VB 19:30 HUNITA 
    • SPORT 1
Partnerünk
Archívum